Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Fekete? Fehér? Igen? Nem?

2015.05.11. 20:33 Sipos Péter

anna_ret.jpgHa a hétvégi népszavazáson nemcsak igennel, vagy nemmel lehetne szavazni, akkor szívem szerint a „majd meglátjuk” opciót választanám. De ilyen rubrika nem lesz a szavazólapon. Emiatt vagyok gondban. Azt hiszem, nem csak én.

Május 17-én népszavazásra hívja Pokorni polgármester a hegyvidéki polgárokat. Azt mondja, adjunk esélyt a Normafának azzal, hogy elmegyünk szavazni arról, hogy egyetértünk-e „a Normafa területének helyreállításával a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015. (I.27.) számú határozatában foglaltak szerint”. Ember a talpán, aki teljesen érti, mi van abban határozatban, és mögötte, valamint azzal is tisztában van, hogy milyen következményekkel jár, ha a tervek megvalósulnak. Ahogy a polgármester megnyilatkozásait hallgatom, még az ő fejében sem állt össze teljesen, mi és hogyan legyen majd.

De ha így van, minek ez a népszavazás? Hát azért, mert annak idején, amikor a Normafa sícentrummá alakításának tervei napvilágot láttak, a nagy felháborodást látván, Pokorni Zoltán a referendum ötletének bedobásával gondolta lecsitítani a kedélyeket. Viszonylag hamar rájött, hogy a Normafáról szóló törvényben testet öltött tervek nem örvendenek különösebb népszerűségnek. Attól tartott, hogy a projekt ötlete által kiváltott népharag veszélyeztetheti újraválasztását. Ezért jött elő a népszavazással, ezért halogatták a tervek konkretizálását ennek az évnek az elejéig.

Az idő múlása és a sok egyeztetés vitathatatlanul jót tett a koncepciónak. Búcsút inthettünk a hagymázas sícentrum-ötletnek, a bobpályának és az újabb libegőnek. Az új elképzelések – bár van közöttük néhány, amellyel nem szimpatizálok – sokkal nagyobb figyelemmel vannak a természet értékeire. Kevesebb építkezés, több helyreállítás van a tervekben. Azt, hogy az újjáépítendőnek gondolt értékes régi épületek új funkciója, fenntartása mibe kerül majd, azt hiszem, maguk az előterjesztők sem tudják még. Ez pedig nem mellékes, hiszen az állam csak a beruházásokra ad pénzt, a későbbiekben az üzemeltetés már a kerület dolga lesz.

A népszavazásra feltett kérdés bonyolultsága miatt alkalmatlan arra, hogy a szavazó tiszta lelkiismerettel voksoljon. A döntést nemcsak az nehezíti, hogy egyetlen igennel, vagy nemmel kell válaszolni egy tucatnyi kérdésre, de az is, hogy sok még az ismeretlen tényező, a ki nem fejtett téma. Ennek ellenére a kerületi szocialisták, akik kezdeti berzenkedésüket félretéve az „igen”-ek nagy barátai lettek, azt mondják, hogy azok, „akik nem tájékozódnak és nem nyilvánítanak véleményt felelősei lesznek annak, hogy a hegyen megáll az idő!”

A polgármester lojális ellenzékét láthatóan nem foglalkoztatja, de engem zavar a Normafa-história jogi háttere. Itt van például az a bizonyos törvény a „Normafa Park történelmi sportterületről”, mely még akkor született, amikor az egész területet fel akarták forgatni. A törvényen azóta egy betűt sem változtattak. Pokorni polgármester szerint a jogszabály csak keretet biztosít, nem kötelező annak teljes végrehajtása. Lehet, hogy igaza van. De mit kezdjek a városvezető válaszával arra, a lakossági fórumon elhangzott kérdésre, hogy miért nincs szó a határozatban az engesztelő kápolnáról. A polgármester azt találta mondani, hogy nem kell beleírni a templomot a határozatba, hiszen az benne van a törvényben.

Sokan kérdezik manapság tőlem, hogy hogyan is kellene szavazni. Erre csak azt tudom mondani, hogy szavazzon igennel, aki bízik abban, hogy a kerület vezetése nem tér le az ígért útról, és a népszavazás után is folytatja az egyeztetéseket a tervek alaposabb kiérleléséig, és elhiszi, hogy a megvalósuló fejlesztések jók lesznek a Normafának, a kerületnek és a hely szerelmeseinek. Aki úgy gondolja, hogy nincs benne kellő bizalom ahhoz, hogy kitöltetlen csekket adjon Pokorni polgármester kezébe, annak két lehetősége is van: nem megy el szavazni, vagy elmegy és a „nem” mellé teszi az X-et.

Talán mondanom sem kellene, hogy belőlem hiányzik az „igen” szavazathoz szükséges feltétlen bizalom.

És Ön, kedves olvasóm?

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

6 komment

Címkék: Pokorni Zoltán Népszavazás Normafa Május 17.

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr167450978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Unbiased 2015.05.12. 10:57:41

A fogas meghosszabbítása a Normafáig 22 milliárdba kerül, jó magyar tempóval hosszú évekig óriási felfordulást fog okozni, és teljesen felesleges. Van, amivel egyetértek a tervezetben, de mivel csomagra kell szavazni, nem fogok elmenni.

Nyúl reloaded 2015.05.12. 13:23:35

Sipos Péter a biatorbágyról kisíbolt pénzén strómanon keresztül luxuslakást vett - na hol? Segítek: a Normafán. Itt hírdeti, keressétek, ti is találkozhattok vele.

http://ingatlan.com/lista/kiado+lakas+u:Eötvös_út|135743+bb:18.966003,47.497101,18.989779,47.502914+havi-270-330-ezer-Ft

Érdekel ez valakit Srácok? NAV? PM-elnökség? Ügyészség?

Írjatok privit ha érdekelnek a részletek.

Sipos Péter 2015.05.12. 14:55:09

@Nyúl reloaded: Már hiányzott Nyúl úr. De úgy látom én is Önnek. Sajnálom, hogy nem tud nélkülem élni, pedig szép családja van, de van, akinek semmi sem elég. Ez valamilyen perverzió lehet, hogy egy hatvanas öregúr izélgetése okoz Önnek kielégülést, de ha ez az ára a boldogságának ... Szerintem írja meg a Pesti Srácokba, ott mindig vevők a hamis híreire. Más, komolyabb orgánumokba úgy sem juthat be egy nyúl.

Nyúl lány (törölt) 2015.05.14. 13:42:57

Kedves Péter! Miből gondolja, hogy Nyúl reloaded úr? És miért hiszi, hogy csak a pesti srácoknál jelennek meg az Ön hírei? Hát, volt ám rendesen osztás a baráti médiában, nemdebár? Vagy ők is komolytalanok? Mindenki szembejön az autópályán, igaz? Alighanem az egész világ összeesküdött Kegyed ellen, csak ez lehet itt a megoldás!

index.hu/belfold/2014/05/22/egy_grandiozus_ingatlanuzletbol_lett_a_legnagyobb_vagyonvesztes/

www.atv.hu/belfold/20140522-mno-adovizsgalat-elol-mentheti-vagyonat-egy-pm-es-kepviselo

mno.hu/belfold/szazmilliokat-iratott-gyermekei-nevere-a-pm-es-politikus-1223556

Sipos Péter 2015.05.14. 15:52:11

@Nyúl lány: Jé, egy ma született nyúl! Szapora egy népség! Alig bújt ki a tojásból és már is velem foglalkozik. Úgy látszik családi vonás. Tessék szépen répát enni! Az sokkal egészségesebb, mint másokat bizergálni. Bár amilyen család az Önöké, Nyúl papa biztosan rólam mondja az esti mesét. Szép álmokat!

Nyúl lány (törölt) 2015.05.14. 16:23:40

Kedves Péter! Tessék már hagyni ezt a bizergálást, az csak a Gyorskocsi utcában lehet, ha szolidan kattan egyet a bilincs. Amúgy milyen érzés kézzel kitölteni egy 900 milliós számlát? Bizergáló vagy bizsergető?
süti beállítások módosítása