Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Választási kacsa

2014.09.26. 08:35 Sipos Péter

jános kórház blogba 2.jpgA választás jó dolog. Ilyenkor a politikus – akkor is, ha tudja neki lejt a pálya – izgul egy kicsit és keresi a választópolgárok kegyeit. A választási évben hirtelenjében megújulnak a játszóterek, több utat hoznak rendbe, mint az előző években, elmaradnak a szokásos adóemelések is. Ha pedig egy régóta feszítő problémát nem tud megoldani az újraválasztására hajtó politikus, akkor úgy tesz, mintha csinálna valamit, vagyis bedob egy választási kacsát.

A hegyvidéki képviselő-testület a héten tartotta a ciklus utolsó ülését. A napirenden több, lényegében formális téma volt. Ezekről majd a kincstári média minden bizonnyal hűségesen és bőven tudósít. Én csak egy előterjesztésről szólnék. Határozat született arról, hogy a leköszönő testület javasolja az októberben megválasztandó képviselő-testületnek, hogy „a János kórház és a Kútvölgyi kórház integrált együttműködése esetén” évi 50 millió forinttal támogassa az intézmények működését és fejlesztését. Az alábbiakban arról lesz szó, hogy jelent-e egyáltalán valamit ez a döntés, vagy csak porhintés az egész.

A XII. kerület talán az egyetlen Budapesten, amelynek nincs saját szakrendelője. A többi városrészben a vezetés tudatában volt annak, hogy az egészségügy érzékeny terület, ezért sok pénzt fordítottak a saját járóbeteg-ellátó intézményekre és a tavalyi államosítás során éltek a lehetőséggel, hogy megtartsák a rendelőket. A kerületi járóbeteg rendelő hiánya önmagában még nem lenne baj. A baj az, hogy ezt a feladatot a végletekig lepukkadt, szellemileg és minden szempontból amortizálódott Szent János Kórház látja el, nagyon gyenge színvonalon. Erről már több bejegyzésben is szóltam. A kerület vezetése korábban azt a számára kényelmes megoldást választotta, hogy nem foglalkozik az egészségügyi ellátásnak ezzel a részével. A lakosok viszont egyre rosszabbul tűrik az áldatlan állapotokat, ráadásul az ellenzék is ezzel kampányol. Tenni kell hát valamit.

jános kórház blogba.jpg

Régi és logikus gondolat, hogy a Semmelweis Egyetemhez tartozó Kútvölgy Kórház fölösleges kapacitásait kihasználva a járóbeteg rendeléseket a két intézmény közösen lássa el. Ennek – egy nemrégiben készült felmérés szerint – a kerület lakosai is örülnének. Az egyik fontos probléma az, hogy a kerületnek jogi értelemben semmi köze sem a János Kórházhoz, sem a Kútvölgyihez. A korábban fővárosi tulajdonú, nemrégiben államosított János Kórház a területi kórházi és a járóbeteg-ellátásért felelős. A Kútvölgyi a Semmelweis Egyetem része, így a fenntartója-tulajdonosa a minisztérium.

Az előterjesztés nagyvonalúan hallgat a részletekről, illetve olyan témákat dob be, amelyeknek semmi köze a járóbeteg-ellátáshoz. Egy korábbi híradásban is igyekeztek a kerületi vezetés érdemeként beállítani, hogy – egyébként EU-s pénzből – megújult János Kórház a koraszülöttek ellátását végző Perinatális Intenzív Centruma. Ez az osztály egész Budapestet ellátja, a kerülethez csak annyi köze, hogy a Hegyvidék területén van. De arról is szó van az előterjesztésben, hogy sürgősségi fogadóhelyet alakítanak ki a Kútvölgyiben. A Jánosban van a Budai Trauma Centrum, amelynek állapotáról már korábban írtam. Vajon mi lesz ezzel a sürgősségi ellátó hellyel? Az rohad tovább?

A sok mese között látszik valami kézzelfoghatónak tűnő: a kilátásba helyezett 50 millió. Első látásra nagyvonalú gesztus azért, hogy rendbe jöjjenek a dolgok, bár az előterjesztés mélyen hallgat arról, hogy mit vár cserébe az önkormányzat, milyen feltételeket szabna a támogatásért. Ha jobban belegondolunk, ez az összeg nem sok mindenre elég. Néhány hiányzó műszert meg lehetne venni belőle, néhány orvos fizetését is fedezhetné, de édeskevés a két kórház költségvetéséhez képest. A János Kórháznak csak a felhalmozott adóssága huszonkétszer több, mint a felajánlott kerületi támogatás. Azt pedig, hogy a két intézmény remélt integrációja jár-e valamilyen megtakarítással, melyből a színvonal emelését finanszírozni lehetne, egyelőre senki sem tudja.

A javaslatnak most csak az az értelme, hogy a kerület vezetése elmondhassa: tesz valamit a nyomasztó probléma megoldásáért. Mindezt úgy, hogy nem kerül semmibe, hiszen az ígéretnél is kevesebb. Pedig lenne itt egy kézenfekvő, valódi megoldás: a Normafa átalakítására szánt ötmilliárdot a János Kórház rendbetételére kellene fordítani. Jobban járnánk mindannyian

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

6 komment

Címkék: János Kórház Önkormányzat Választási kampány Kútvölgyi Kórház

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr236731801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Esbahn (törölt) 2014.09.26. 16:53:38

Bizony jól járnánk! Lehetne kezdeni az adakozást például a biatorbágyi 900 millióval, nem? Akkor egyvalaki kivételével mindenki jól járna. De van újra egy hiteles politikus, aki a János kórház ügyét jól képviseli. Ő tisztakezű.

Sipos Péter 2014.09.27. 15:43:19

Látom, nagyon a főnököd körmére tapodtam, hogy megint ideküldött fröcskölődni. Érdemi mondandó?

Nyúl reloaded 2014.09.28. 09:28:35

És a sipek megint túltolja… Két nyaralás közt a biatorbágyi ingatlanmutyista posztolgat kicsit. Ő, aki a Reichstag transzparenciáját ajánlja példaként másoknak, de besértődik, ha az átláthatóságot rajta kéri számon valaki. (Nyulat is megint kitiltotta a transzparencia nagy barátja. De úgy látom, neki nem kedves választópolgárok aazok, akik a blogján az ő disznóságaira mutatnak rá. Ők süti és tea helyett arrogáns mondatokat érdemelnek.)
sipek ráadásul súlyosan félkegyelmű. Médiatörténelmet ír: hogyan buktassunk le valakit saját blogján keresztül. És ezt annyira sikeresen nyomja, hogy az már a sajátjainak is kínos. Sipek blogjában írja ki magát önnön (gründolt) csapatából. Nos ez a remek férfi, ez a két lábon járó gerincoszlop úgy érzi, hitelét, komolyságát most ismét latba kell vetnie a Hegyvidék érdekében. Hajrá sipek, ne add fel! (Csendben kérdezem: Ugye a Jánosban készült képeid jogilag rendben vannak? Nem éltél vissza beteg ember kiszolgáltatott helyzetével és engedéllyel fotóztál? Biztos, hiszen te becsületes ember vagy!)
Nyúl hallgat sipek tanításaira és felülről néz rá a képviselő munkájára. Gyönyörű lesz, oda lesznek érte! De merre menjünk tovább? Mi érdekli inkább a blog (sajnálatosan fogyatkozó) közönségét? Nyúl ajánlata: Sipek távozásának részletei a bankból vagy sipek és fia kft. üzletei egy Hajagos István nevű veszprémi önkéntes adótúlfizetővel? Írják meg mivel folytassuk. Várom privát levélben!

Sipos Péter 2014.09.28. 11:17:04

Már hiányzott Nyúl úr tárgyszerű piszkálódása. Egyszer - legelső megszólalása után - tényleg kitiltottam, de ezt a hibát nem követtem el többször. Valószínűleg elfelejtette a jelszavát, de ezért is engem hibáztat. Írja csak butaságait nyugodtan, hátha ettől visszaáll a lelki nyugalma. Haragszik a világra, rajtam tölti ki kicsinyes bosszúját. Engem izélgessen, ha jól esik, de családomat hagyja békén! Van sajátja, foglalkozzon velük!

Nyúl reloaded 2014.09.28. 11:22:27

Ja, és kérlelhetetlenül következetes: "Érdemi mondandó?" :)

Leninfiúfaló 2014.10.20. 14:03:20

@Nyúl reloaded: Köztudott, hogy Sipos szomszédja Simon András, a bukott MNB szóvivő, aki most a hitgyülis atv hírolvasója. Azt beszélik, hogy Simon és Sipos rendszeresen összejárnak. Biztos nem véletlen, hogy a házban van bejegyezve a Sowietsky (!) kft. Csak nem ezen keresztül csinálják közös ügyleteiket?
süti beállítások módosítása