Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Hallgatni arany

2014.11.27. 08:00 Sipos Péter

hallgatni arany.jpgEgy bő hónappal ezelőtt új önkormányzatot választottak a hegyvidéki polgárok. A szavazás eredménye számos tanulsággal, érdekességgel szolgál. Ezek egyike, hogy az előző testületből szinte kizárólag azok kerültek be az újba, akik a ciklus során tartott üléseken nem nyitották szólásra a szájukat. A legaktívabb képviselők nem kaptak újra mandátumot.

A hegyvidéki polgárok mindig aktívabb szavazók voltak az országos átlagnál. Az idei helyhatósági választáson is – bár valamivel kevesebben jelentek meg, mint négy éve – jóval magasabb volt a részvétel, mint az ország sok településén. A kormánypártok jelöltjei mindenhol taroltak. Egyetlen olyan választókerület volt, ahol nem szereztek abszolút többséget, de ott is csak néhány szavazattal kaptak kevesebbet a szavazatok felénél. A kormánypártok előnye azonban jelentősen megfogyatkozott a korábbihoz képest: 2.500 szavazót vesztettek. Míg 2010-ben a FIDESZ-KDNP jelöltek a szavazatok majdnem 58 %-át kapták, most ez az arány 51 %-ra csökkent. Hasonló tendencia figyelhető meg Pokorni Zoltán esetében is. Míg 2010-ben a szavazatok majd’ kétharmadával (16.908 voks) választották meg polgármesternek, most 3.000-rel kevesebb szavazatot kapott, ami 57 %-nak felel meg.

A 2014-es választás az ellenzék relatív megerősödését hozta a Hegyvidéken. Míg 2010-ben a szavazatok alig több, mint 42 %-át kapták a különböző ellenzéki pártok jelöltjei, addig ez az arány 2014-ben 49 %-ra nőtt. De téved, aki azt hiszi, hogy a képviselő-testületen belüli erőviszonyok ettől elmozdultak volna az ellenzék javára. A kormánypártoknak a polgármesterével együtt változatlanul összesen 13 szavazatuk van, szemben az 5 ellenzékivel. Hála és dicsőség a Nemzeti Együttműködés Rendszerének: a szavazók közel felét a képviselők kevesebb, mint harmada reprezentálja.

Az ellenzék erősödése – paradox módon – sokszínűségének köszönhető. Az LMP és a Jobbik, ha kis mértékben is, de szavazókat vesztett. A tavaszi választáson közös jelölttel, most pedig külön induló „demokratikus” ellenzéki pártok jelöltjeire összesen másfél ezerrel több szavazat jutott 2014-ben, mint amennyit az MSZP kapott 2010-ben. Ezek az ellenzéki pártok – egyéni jelöltjeik győzelme reményében – összesen hat körzetben megállapodást kötöttek. Ezekben a választókerületekben nem indítottak jelölteket egymással szemben. Tanulságos, hogy a baloldali versenytárs nélkül induló DK-s és Együtt-PM-es jelöltek elhozták a szavazatok majd’ 30%-át, a hasonló helyzetben lévő MSZP-s társaik ennél szerényebb 23 %-os eredménnyel kellett, hogy beérjék. Jellemző, hogy ott, ahol az MSZP képviselte a baloldalt, a kerületi átlagnál jobban szerepeltek az LMP jelöltjei.

 

A leköszönt testület hat legaktívabb tagja nélkül (a hat legtöbbet hozzászóló képviselőből mindössze egy, a jobbikos Martinez Gábor jutott újra mandátumhoz) felálló új önkormányzat egyik első intézkedésével – egyhangú szavazással – felemelte a képviselők tiszteletdíját. Az újraválasztott képviselők így közel 180 ezer forintért, a bizottsági elnökök pedig kicsit több, mint 230 ezerért hallgatnak az új ciklusban. Ha mégis megszólalnának, minden szavuk aranyat érne.

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

Szólj hozzá! · 2 trackback

Címkék: választás tiszteletdíj Hegyvidék képviselő-testület

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr546935487

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mit keres még Elkúrtuk Ferenc a politika húspiacán? 2014.11.27. 11:24:42

A mi Ferink akkora vehemenciával próbál az ál-civil ellenzéki mozgalmak élére állni, mintha abban bízna, hogy már senki nem emlékszik a Nagy Őszödi Coming Outra. Pedig a stílus ugyanaz. Ez az ember a korrigálhatatlan, súlyos jellemhibák és személyiség...

Trackback: Nem ott kéne haldokolni, ahol mások shoppingolnak! 2014.11.27. 11:16:46

Volt, aki átlépte, volt, aki kizsebelte a földön fekvő eszméletlen, életéért küzdő fiatalembert a drogériában. Volt, aki csak arrébb ment és elfordult. A kint reked vevők a rendőrt szidták, mert nem vásárolhattak, amíg az újraélesztés tartott. Az üzle...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása