Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Testületileg

2011.05.01. 17:12 Sipos Péter

Csütörtökön képviselő-testületi ülést tartott a hegyvidéki önkormányzat. Bár sok napirend volt, ezek közül csak néhány igazán fajsúlyos. Csak az ellenzéki hozzászólások miatt tartott majdnem három órán át.

Először zárt ülés keretében utasítottuk el egy polgártársunk fellebbezését, akitől megvonták az ápolási segélyt, mert nem gondozta beteg édesapját. Majd odaítéltük a Hegyvidék Egészségügyi Ellátásáért Díjat dr. Tulipánt Katalin háziorvosnak. Ezt követően népi ülnököket választottunk a Budai Központi Kerületi Bíróságba.

A nyílt ülésen rendelet született arról, hogy ezentúl még egy kerületi díj lesz az egészségügyi dolgozóknak: polgármesteri elismerő oklevél adható az egészségügy, a szociális alapszolgáltatások és a gyermekjóléti alapellátás területén legalább öt éve magas színvonalon tevékenykedőknek. Elsősorban a zenei iskolába járókat érinti, hogy emelkednek a térítési díjak. A hivatal illetékesei szerint így sem érik el a budapesti átlagot. Még egy nagy jelentőségű döntés született: hatályon kívül került egy 1987-es tanácsi rendelet az avarégetésről. Ezt a kérdést már most is egy fővárosi rendelet szabályozza úgy, hogy idén még szabad elégetni a kerti zöldhulladékot, de jövőre már csak komposztálni lehet. Apró változások miatt módosítottuk az idei költségvetést is. Ennél a napirendnél nyomtuk meg először a „nem” gombot, nem csak azért, mert az eredeti – szerintünk rossz – költségvetés hibáit nem javították ki, de az eredetileg a költségvetési bevételek 0,34%-ára rúgó tartalékot is tovább csökkentették.

A testület elé került az önkormányzat 2014-ig tartó időszakra szóló gazdasági koncepciója is. Ennek elkészítését törvény írja elő. A koncepció kialakítása jó alkalom lehetett volna arra, hogy végiggondoljuk, mit tartunk a következő időszak prioritásának. Sajnos az előterjesztés készítői nem tartották fontosnak, hogy ilyesmin törjék a fejüket. Teljesítették a szerintük kötelező minimumot, mindenről írtak valamit. A veszélypontokról, különösen az egyre nagyobb terhet jelentő adósságokról igyekeztek diszkréten hallgatni. (A következő évek adósságszolgálatáról szóló táblázat igen bájosra sikeredett. Az egyik apró hibája az, hogy lemaradt annak jelzése, hogy az adatokat ezer Forintban kell érteni, így az avatatlan olvasó néhány százezer forintos tartozásnak vélheti a százmilliós nagyságrendű törleszteni valókat. A másik szépséghiba, hogy a fizetendőket nem adták össze, így csak az tudhatja, hogy 2011-ben 427, 2012-ben 422, 2013-ban 494, 2014-ben 606 millió Forint megy el adósságra, akik veszi a fáradságot az összegzésre.) Hozzászólásomban kifejtettem ellenvéleményemet és javasoltam, hogy fussunk neki a témának még egyszer, de a kormányzó többség egységét nem sikerült megbontani. Arra hivatkoztak, hogy április végéig el kell fogadni a programot és különben is igen nehéz manapság hosszú távú terveket készíteni, mert az önkormányzatok feladatai és finanszírozása alapvető változások várhatóak.

A folytatásban állást kellett foglalni a Fővárosi Kormányhivatal törvényességi kifogásáról. A Hivatal joggal tette szóvá, hogy a kerületi rendelet szerint csak az kaphat ingyenes parkolási kártyát, akinek nincs helyiadó-tartozása. Ilyen szabály megállapítására ugyanis egészen mostanáig nem volt jogszabályi lehetőség. Szerencsére a Főváros nemrégiben módosította az előírásokat, így most már elhárult ez a törvényességi akadály. Ezt követően a kisebbségi önkormányzatokkal kötendő együttműködési megállapodásokat, valamint két iskola alapító okiratának változásait hagytuk jóvá. Döntöttünk arról is, hogy Boromisza Tibor festőművész egykori lakóházának falán ezentúl emléktábla hirdesse: itt élt és alkotott. A testület ahhoz is hozzájárult, hogy a nemrég fővárosi helyettes rendőrfőkapitánnyá avanzsált volt kerületi kapitánynak bérelt lakást ezentúl a budapesti rendőrség bérelje. Az utolsó döntés arra vonatkozott, hogy a MOM Kultúrházat üzemeltető önkormányzati kft. fogja bérelni és üzemeltetni a Sirály utca alatt kialakított mélygarázst.

A „kérdések, közlemények” napirendi pont témái között felmerült néhány zebra (gyalogos átkelő) létesítésének szükségessége. Mint kiderült, ez fővárosi hatáskör, bármelyik utcáról is van szó.  Felvetettük, hogy a kommunális adóból finanszírozott útfejlesztésekről határozó testület működéséről még mindig nem érhetőek el információk a kerület honlapján. Szóba került a Sportmax, amelynek szolgáltatásait a kerület lakói nem nagyon veszik igénybe, viszont az önkormányzat számára kész ráfizetés. Felszólaltunk a Moszkva tér átnevezése ügyében is, kifogásolva, hogy a kerületi önkormányzatot annak ellenére nem kérdezték meg az ügyben, hogy erre a saját rendelete kötelezi a fővárost. Felvetettük, hogy a helyben élőkkel és a park használóival végre szóba állhatna az önkormányzat, mielőtt megvalósulna a Városmajor bekerítésének terve. Ígéretet kaptunk arra, hogy fórumot rendeznek ebben az ügyben. Végül tájékoztatást kértünk az Irhás árok leállt felújításával kapcsolatban. Kiderült, hogy az árok lefedése a főváros hatásköre. A beruházást valószínűleg rosszul készítették elő, ezért a költségek nagyon megnőttek. Emiatt alakult ki vita a kivitelezővel, aki, miután nem jutott pénzhez, levonult. A kerület lobbizik a fővárosnál a mielőbbi megoldásért, mert egyre nagyobb veszély fenyegeti az út felújítására megnyert pályázati pénzt.

Ennyi és ez volt a Hegyvidéki Önkormányzat képviselő-testülete 2011. április 28-i ülésének szubjektív krónikája.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

5 komment

Címkék: önkormányzat képviselő ülés hegyvidék testület

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr752869512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

^ 2011.05.03. 12:42:38

Tisztelettel érdeklődnék, van-e valamilyen lehetőség a Pannonia Sacra Iskola felújításával kapcsolatban kifejezni azirányú ellenszenvünket, hogy reggel hat-héttől minden nap (gyakran hétvégén, ünnepnapon is!) fúrnak, faragnak, kalapálnak, flexelnek, ordibálnak, óbégatnak a melósok, illetve a Városmajor Uszoda gépházában gyakran még hajnali 3-4 óra körül is kalapálnak, flexelnek, az udvaron álló autók, teherautók ajtajait csapkodják? Illetve van egy alap búgás az épületből, ami általában hétvégére elviselhetetlenné válik, felerősödik. Van-e lehetőség egy zajmérésre? Nyilvánvaló, hogy 1000xesen lépik túl minden szempontból az egészségügyi határértéket, csak a kerület telibe leszarja ezt is, mint minden mást! Kötelező mindent eltűrnünk? A nyugalmunk senkit nem érdekel? Mi ez, ha nem birtokháborítás?

jo-ti 2011.05.04. 00:09:36

A Városmajor bekerítésének tárgyalásakor jó lenne napirendre tűzni, hogy a Maros utca Csaba utca utáni, Városmajor melletti szakaszán a gépkocsiforgalmat — „behajtani tilos, kivéve célforgalom tábla kihelyezésével” — csak a célforgalom számára korlátozzák.
Jelenleg ez a rész a Szamos utcáig egyirányú, majd utána zsákutca, ahonnan most is csak a Szamos utcán át, a Városmajor utca felé lehet kihajtani.
A szakaszt átmenő forgalomra azok veszik igénybe, akik ezzel a Csaba utca és a Városmajor utca sarkán lévő lámpás kereszteződést akarják elkerülni. Ennek káros következménye, hogy főként a délutáni csúcsforgalomban megtelik a szakasz hosszú percekig alapjáraton pöfögő autókkal. Ezzel időben semmit nem nyernek, mert rendkívül lassan tudnak Szamos utcából az elsőbbséggel védett Városmajor utcába kikanyarodni. Eközben az útszakasz melletti teniszpályákra engedik a füstöt, egyaránt károsítva ezzel az ott teniszezők, valamint az utca túloldalán lakók egészségét és a Városmajor vegetációját, továbbá mindenki számára feleslegesen keltenek zajt.

jo-ti 2011.05.04. 00:46:09

Másik észrevételem a beszámolóhoz kapcsolódik:
„A Hivatal joggal tette szóvá, hogy a kerületi rendelet szerint csak az kaphat ingyenes parkolási kártyát, akinek nincs helyiadó-tartozása.” — olvasható a beszámolóban.
— Ezzel, függetlenül a rendelkezés jogszerűnek minősítésétől, nem tudok egyetérteni. Az helyiadó-tartozásnak (amilyen pl. a kommunális adó is), a gépkocsi után fizetendő súlyadót kivéve, az ingyenes parkolási lehetőséghez nincs semmi köze!
— Ezen kívül a rendelkező egyrészt nem vizsgálja, hogy miért van az illetőnek tartozása, másrészt az ott lakás jogán járó, amúgy 2011-ben már 2000,– Ft-ba kerülő ingyenes(!) parkolási lehetőség megvonása, valamiféle indokolatlan halmazati büntetés, hiszen az adótartozást eleve büntető mértékű késedelmi kamatokkal terhelik.
Érdemes lenne egy jogász véleményét is kikérni a kérdésben, mert elképzelhető, hogy a kerület e rendelkezésével sújtott lakója adott esetben pert nyerhetne az Önkormányzat ellen.

Sipos Péter 2011.05.06. 10:25:12

@^: Köszönöm a jelzést. A legközelebbi testületi ülésen jelezni fogom az illetékeseknek, hogy itt valami nincs rendben.

^ 2011.05.09. 11:29:14

Köszönöm a környéken lakó többszáz család nevében is!
süti beállítások módosítása