Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Látja? Nem látja? Na, látja!

2013.10.08. 09:09 Sipos Péter

bűvész.jpgA Zalatnai utcában járóknak a jövőben optikai csalódásban lesz részük. Azt hiszik, hogy egy igazi úton közlekednek, pedig magánterületre hatolnak be. Igaz, ezzel semmilyen szabályt nem sértenek meg, sőt, élnek jogaikkal. Hogy miként lehetséges ez? Hát úgy, hogy az unortodoxia a Hegyvidékre is beköltözött.

A Hegyvidéki képviselő-testület szeptember végi üléséről eddig csak hézagosan számoltam be, csak a Normafa körüli vitákról, döntésekről írtam. Most bepótolom, mert történt ott még más érdekesség is. Ha megengedik, nem vesztegetek szót azokra a témákra, melyek nincsenek különösen nagy hatással a kerület lakóira (kinevezések, emléktáblák, alapító-okirat-módosítások, stb.). Ezekről a Hegyvidék újság majd bőséges terjedelemben úgyis beszámol. Két témát emelnék ki, a költségvetést és a bevezetőben említett Zalatnai utcát.

A testület elfogadta a kerület költségvetésének első félévi végrehajtásáról szóló beszámolót és a büdzsé aktuális módosítását. A beszámoló azért érdekes, mert az idei év számos újdonsággal jár az önkormányzatok számára. Nem csak arról van szó, hogy a közoktatási feladatok nem terhelik a kiadásokat, de a bevételek közül elmaradnak az ezzel kapcsolatos támogatások, miközben az iskolák működtetése az önkormányzat feladata maradt. A féléves számokból nem derül még ki, hogy ennek a változásnak milyen hatása lesz a költségvetésre, elsősorban azért, mert a legnagyobb terhet jelentő felújítási munkák közül a legkevésbé sürgőseket egy ideig halasztani lehet. A laikusok számára talán érdemes felidézni, hogy – az oktatási feladatok elvételére hivatkozva – az önkormányzatoknál maradó adóbevételek idén jelentősen csökkentek. A személyi jövedelemadóból eddig járó összeg, a gépjármű adó nagyobbik részével együtt a központi költségvetést gazdagítja, ami a XII. kerület esetében 7-800 millió kiesést jelent. A mérleg másik serpenyőjében van az önkormányzati adósságok részleges állami átvállalása, ami viszont jelentős, évi 300 millió körüli kiadáscsökkenést okoz. Összességében egyértelmű a tendencia: az önkormányzat pénzügyi mozgástere szűkül, saját elhatározású céljait egyre inkább csak a helyi vagyonadókból (kommunális-, építmény- és telekadó) valamint az ingatlanvagyon feléléséből képes finanszírozni.

A költségvetésből az is látszik, hogy a MOM Sport Uszoda és Sportközpont (leánykori nevén Sportmax) változatlanul pénznyelőként működik, hiszen a felújítási munkák egyre újabb és újabb kiadással járnak, melyekre a csekélyke bérleti díj nem ad fedezetet. Ha hozzávesszük, hogy a fentiekben említett adósságátvállalás után is még komoly teher a beruházásra felvett devizahitel törlesztése, látható, hogy igen rossz befektetésnek bizonyult az elmúlt évtized végén a Gesztenyéskertben felépíteni a sportközpontot.

A Zalatnai utca története nemcsak régi, de kacifántos is. Az utca egyik oldalán van az Istenhegyi Klinika, de a másikon is ehhez a tulajdonosi körhöz tartozó intézmények vannak, melyek bőséggel kihasználták a jelenlegi szabályok által meghatározott beépítési lehetőségeket. A bővítési igények miatt már többször nekifutottak, hogy megszerezzék az utca területét, így biztosítva lehetőséget a további építkezésekhez és az intézmények közötti akadálytalan átjáráshoz. A korábbi próbálkozások – hiába élvezték a Hegyvidék vezetésének támogatását – már az illetékes bizottságokon elvéreztek, mert egy utca komplett eladása a többségi képviselőknek is sok volt. Hosszú vajúdás után így fogalmazódhatott meg a „zseniális” ötlet, hogy a Zalatnai utca alsó, az Istenhegyi úthoz közeli részét az önkormányzat sorolja át építési övezetbe, majd adja el a Klinikának, kikötve, hogy az utcán változatlanul biztosítani kell az átjárást úgy gyalog, mint autóval.

zalatnai út.jpg

A legutóbbi testületi ülésen megszületett a többség által támogatott döntés az átsorolásról. Ez az első lépés a nagy terv felé vezető úton. A Zalatnai utca építési övezetbe sorolása, majd eladása után lehetőség lesz a Klinika „szabályos” bővítésére anélkül, hogy az intézmény által ténylegesen használt telek megnőtt volna. A testület maga nyitotta ki a kiskaput, mellyel megkerülhetőek az önkormányzat által meghatározott okkal szigorúr építési szabályok.

Nem hiszem, hogy akárki lemásolhatná a receptet. Akinek nincsenek elég jó kapcsolatai a kerület vezetésével, ne reménykedjen abban, hogy a környékbéli utcák felvásárlása után kedvére nagyobbíthatja házát, vagy felmentést kap a túlépítés miatti eljárásban. Mindenkinek azért mégsem lehet, hiszen jogállamban élünk!

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

Szólj hozzá!

Címkék: Képviselő-testület Költségvetés Hegyvidéki Önkormányzat Zalatnai utca Istenhegyi Klinika

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr535556210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása