Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Kezek a biliben

2013.04.12. 00:01 Sipos Péter

bili.jpgNagyszabású tervekről cikkezik a sajtó. A Kossuth tér régi arculatának visszaállítása után a következő feladat a Normafa korábbi állapotának rekonstruálása lesz. A téli sportok budapesti szerelmesei örvendhetnek, ha a tervek megvalósulnak, néhány éven belül újra lesznek sípályák a budai hegyekben. Tervek még nincsenek, csak nagy álmok, de minden sínen van, hiszen a Nemzet Miniszterelnöke már megbízott egy, a rendőrök kiképzésében is járatos síoktatót, hogy vegye a kezébe a dolgokat. Mielőtt az álmodozóknak bilibe érne a kezük, ajánlatos néhány kérdésen elmerengeni. Segítek.

Kezdjük a projekt egyik pillérével, a már egyszer alaposan körbejárt fogaskerekű-hosszabbítással. Az elképzelés szerint a síelni vágyók ezzel a járművel jönnek majd fel a hegyre, a Moszkva  Széll Kálmán térről. Aki azt gondolja, hogy a XXI. század elpuhult síelői pesti lakásukban felveszik a sícipőt, felszállnak a 6-osra, majd fogassal jönnek fel a hegyre, az nincs tisztában a realitásokkal. A mai síelők megszokták, hogy a felvonó aljánál nagy parkoló fogadja őket, ahol egész nap ingyen parkolhatnak. Aki ismeri a környéket, tudja, hogy egy kevésbé borongós hétvégi napon már most is tele van az összes parkolóhely a Normafa kilométeres körzetében. Ha a rendőrök és közterület-felügyelők nem lennének restek, a szabálytalanul parkoló autókon nagyot kaszálhatnának bármelyik munkaszüneti napon. Szóval a sícentrum elképzelhetetlen nagy befogadó képességű parkolók kialakítása nélkül, ami  viszont az erdők pusztítása nélkül nem lehetséges.

Ha már a zöld területnél tartunk, azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy az egykori sípályák nagy részét azóta visszahódította a természet. Hogy újra síelhetőek legyenek a lejtők, nagy területen gyökerestől ki kell irtani a fákat. Ugyanez a helyzet a létesítendő felvonók számára szükséges területtel is. Nem tudom, készült-e bármilyen becslés arról, milyen erdőpusztítással járna a terv megvalósítása, de azt sejtem, sok fa látná kárát. És akkor még nem beszéltünk a hóágyúzás okozta természetkárosításról.

Normafa síelés.jpg(forrás:http://www.sielok.hu)

A tudósítások nem szólnak arról, milyen forrásból szeretnék a projektet finanszírozni, de gyanítom, valamilyen pályázati pénzre fáj az álmodozók foga. Megértem, hogy nem magánbefektetőket keresnek a terv megvalósítására, mert szerintem olyat nem találnának. Ki az, aki egy bizonytalan hosszúságú, de legkedvezőbb esetben is csak egy-másfél hónapos „szezon” kedvéért milliárdos beruházásba fogna? Ráadásul az is sejthető, hogy a városközeli síterepet főleg hétvégén látogatnák, ezért hétközben még az ott dolgozók bérére sem lenne elég a bevétel. Abból pedig, hogy az év nagy részében zárva tart az üzlet, csak a vicc-béli Kohn tud megélni.

Értem én, hogy sok állami vezető imádja a beruházásokat, különösen, mert nem a saját pénzükből kell invesztálni. Lehet nagyralátó tervekről fontoskodva beszélni, alapkő-letenni, bokréta-ünnepelni, majd szalagot átvágni ünnepélyes arccal. Esetleg egy kisebb emléktábla is befigyelhet, hogy: építettem ÉN Neked, szeretett Népem, a Te pénzedből. Azt is beszélik, hogy egy-egy közpénzből történő beruházásnál csurran is, meg csöppen is annak, aki nem rest elfogadni, amit esetleg kínálnak. Ha pedig túl vagyunk az egészen, jönnek az új álmok, új projektek. A régiek fenntartására, karbantartására már nem jut pénz, ott porlad szét évek alatt. Láttunk már erre példát számtalanul. Hogy ne menjünk túl messzire, ott van a közelben a libegő a maga lepusztultságában, vagy a valamikor EU-s szabványok szerint épített romos játszóterek a Széchenyi-hegyen, az Anna réten és a János hegy lábánál. Aki e három helyen egyetlen hibátlan állapotú játékot tud mutatni, vendégem egy rétesre a Normafánál.

A milliárdos álmok helyett jobb lenne milliókért rendben tartani azt, ami már készen van.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

Szólj hozzá!

Címkék: síparadicsom Normafa Váczi János Vincze P. Márton

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr465217824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása