Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Biztosíték? Nem, ígéret

2015.02.04. 21:47 Sipos Péter

igeret.jpgFelgyorsulni látszanak az események a Normafa körül. Hosszú halogatás után közzétették a környezeti hatásvizsgálat eredményét és a hegyvidéki képviselő-testület – bár a gazdasági és egyéb feltételeket vizsgáló magvalósíthatósági tanulmány még nem készült el – elfogadott egy csökkentett programot, ami várhatóan a népszavazási kérdés alapja lesz. Mint mindig, most is a pénzről van szó. A kormányzat egyelőre tartja szavát és folyósítja az ígért összegeket. De csak az a támogatás biztos, amit már elköltöttek. Ezért kapcsolt nagyobb sebességbe a kerület vezetése.

Nem titkolt örömmel konstatálták a Normafa barátai Pokorni polgármester minapi bejelentését, és a képviselő-testület határozatát arról, hogy lemondanak a megalomán fejlesztési tervek nagy részéről, vagyis nem kívánnak új libegőt, bobpályát, sícentrumot építeni. Az ígéret szép szó.

A történet 2013-ban kezdődött. Néhány kormányhatározat után törvény is született arról, hogy a Normafát „rehabilitálni” kell, mint egy jogtalanul elítélt ártatlant. A jogszabályokból kitetsző szándékok nagy felháborodást váltottak ki. A balhé és a közelgő önkormányzati választások miatt Pokorni polgármester taktikát módosított. Az eredetileg fél évre tervezett környezeti hatásbecslést elhúzták a választások utánra, beígérték, hogy a megvalósítást alapos számítások, teljes nyilvánosság és népszavazás előzi meg. Az altatás elég volt ahhoz, hogy a választást megnyerjék.

Az un. Natura 2000-es környezeti hatásbecslést bemutató sajtóértekezlet sajátos módon nem az elkészült szakmai anyagról, hanem Pokorni Normafával kapcsolatos, a rá nehezedő nyomás miatt jelentősen redukált elképzeléseiről szólt. Nem véletlenül alakult így. A hatásbecslés ugyanis finoman szólva eklektikusra, megengedőre sikeredett. Meglátszik rajta, hogy készítői a fejlesztés-pártiak folyamatos nyomása alatt dolgoztak. A szakértők a Normafa törvényben leírt fejlesztési elképzeléseknek zöld utat adtak. A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány példa:

  1. „Szükségesnek látszik bizonyos mértékű hóágyúzással rásegíteni a síszezonra. Ez nemcsak a havas időszak megnyújtása érdekében fontos, hanem a biztonságosan sízhető hóréteg elérése érdekében is, sőt bizonyos vonatkozásban természetvédelmi jelentősége is lenne, hiszen a jelenlegi helyzetben amint lehull néhány centiméternyi hó, máris megjelennek az első sízők, snowboard-osok és szánkózók, a vékony hóréteggel együtt a növényzetet, sőt a felszínközeli talajrétegeket is lesodorva, károsítva.” (35. old.) Kezeiket mosva ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a sípályák karbantartásához használt gépek, az un. „ratrakok működtetésével esetenként mechanikai sérülések keletkezhetnek a gyepekben, csökkenhet a talaj vízmegtartó-képessége, oxigéntartalma, eróziós folyamatok, lassú talajtömörödési és homogenizálódási folyamatok indulhatnak el, ami nemkívánatos gyomosodást, élőhelydegradációt generálhat, tövek pusztulásához vezethet”. Az alábbi ábrán látszik, hogy a hatásbecslés készítői szerint nemcsak az egykori, „történelmi” pályákon, de a Harangvölgyben is lehetségesnek tartanák a hóágyúk használatát.natura_hoagyu.JPG
  2. Ugyancsak megvalósíthatónak tartják egy új ülőszékes felvonó (libegő) megépítését az egykori Fácán vendéglő és a Normafa parkoló között, tehát át a Harangvölgy legértékesebb részein. (160-165. oldal)
  3. A tervekben szereplő téli-nyári bobpálya építését is megvalósíthatónak tartják és „egy Anna-rét közeléből (a kisvasút Virágvölgy megállóhelyétől) induló és a Virág-völgyön keresztül a budakeszi fatelepig vezető (mintegy 3 km pályahosszúságú) nyomvonal javaslat került kidolgozásra. Ez közép-európai viszonylatban is hosszúnak számít.” Valóban. Ha azzal számolunk, hogy az építéséhez és fenntartásához legalább 5, de inkább 10 méteres sávot kell kivágni, akkor ez akár 2-3 hektár erdő kiirtásával járhatna. Ez saját becslés, a tanulmányban erről a várható veszteségről egy árva szó sem esik.

Van tehát egy törvény, amely szabad kezet ad a kerületnek a Normafa sport- és szórakoztató parkká silányítására. Van egy környezetvédelmi hatásbecslésnek mondott dokumentum, mely szabad kezet ad ehhez. Ezekkel szemben áll egy polgármesteri ígéret arról, hogy a leginkább környezetromboló fejlesztések nem valósulnak meg. Erről a határozatba foglalt ígéretről lesz majd tavasszal népszavazás.

Aki nem bízik a politikusok ígéreteiben, mindaddig nem lehet nyugodt, míg nem módosítják a Normafa törvényt és nem javítják ki a Natura hatásbecslés szakmai hibáit.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

2 komment

Címkék: Népszavazás Normafa Natura 2000

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr597142097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Esbahn (törölt) 2015.02.05. 12:18:15

Siposkám, neked akkor mentek el otthonról végleg, amikor abba a csúnya adóeltitkolási meg telekumbulda-ügybe keveredtél! Azóta össze-vissza lődözöl, mint egy részeg partizán, barátra, ellenségre egyaránt, meg fúrod azokat, akiknek nem pettyes a múltjuk, akiknek a fő bűnük, hogy "beültek a te bérelt helyedre"! Hagyni kéne a tisztességes újakat, a többieket, hátha jobban csinálják, mint te! Van annyi égből pottyant zsozsód még így is, hogy világ körüli útra indulj hatszor, legalább ne akadályozd, hogy legyen életképes alternatívája a fityisznek! Te most csak őket segíted ezzel, ha akarod, ha nem! De szerintem akarod.

Sipos Péter 2015.02.05. 22:21:51

@Esbahn: Biztos, hogy nem szed semmit? Mert annak, amit ír, se füle, se farka. De ha jobban van tőle, csak rajta!
süti beállítások módosítása