Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Pénz, pénz, pénz

2012.03.21. 14:44 Sipos Péter

pénz.jpgAz idei kerületi költségvetés testületi vitájából kimaradtam, de az előkészítő bizottsági ülésen alaposan végigbeszéltük a témát, így elég pontos képem van arról, mi várható idén a kerület gazdálkodásában. A hegyvidéki önkormányzat idei költségvetése a korábbiaknál nagyobb terhet rak a polgárok vállára, de kevesebbet ad cserébe. Ennek részben a központi költségvetés támogatásainak csökkenése az oka, és az, hogy a korábban felvett hitelek terhei egyre növekvő mértékű terhet jelentenek. 

Az első, ami szembetűnő, a zsugorodás, ami elsősorban a bevételek csökkenéséből adódik. Annak ellenére, hogy a helyi adókból (kommunális-, építmény- és telekadó) származó bevételek nőnek, a központi költségvetési támogatások visszaesésével kell számolni. A kerületi intézmények működtetésére és fenntartására fordítható összegek nem nőnek, így az infláció miatt ténylegesen kevesebbel gazdálkodhatnak, mint tavaly. A központi támogatások csökkenése elsősorban a szociális területen jelentkezik, ezért az ellátásokat vissza kell fogni. Több szolgáltatás megszűnik, illetve drágul. A legtöbbeket érintő változás, hogy a bölcsődei ellátásért ezentúl térítést kell fizetnie a szülők nagy részének. A díj ötletét már korábban támogattuk, de elsősorban azért, mert azt szerettük volna, ha a többlet pénzből lesz forrás az önkormányzati bölcsődék bővítésére, fejlesztésére. Sajnos most nem erről van szó. Összességében nem nő az aprónépek ellátására fordítható összeg, mert közben az állami pénzek jelentősen csökkennek.

A tervezett bevételek több mint tizedét teszi ki az ingatlanok eladásából remélt összeg. Ahhoz képest, hogy 2011-ben az ingatlanok eladásából tervezett 800 milliónak csak alig öt százaléka folyt be ténylegesen, most az önkormányzat másfélszeresére emelte a tétet, azt remélve, hogy legalább 1,2 milliárd értékű vagyont sikerül értékesíteni. Óvatosságból a költségvetést úgy állították össze, hogy a kiadások egy, mintegy 800 millió forintos részére csak akkor kerülhet sor, ha az ingatlan eladásokból tervezett bevétel megvalósul. A legfontosabbnak ítélt felújításokra így is csak akkor lesz fedezet, ha legalább fél milliárd forintnyi ingatlant sikerül eladni, ami a mai piaci körülmények között és a tavalyi tapasztalatok alapján kemény feladat. Azt mindenképpen el kell kerülni, hogy a szorító bevételi kényszer miatt ingatlanokat kótyavetyéljenek el.

A csökkenő bevételekből idén is sokat kell fordítani a korábban felvett kölcsönök törlesztésre és kamataira, viszont kevesebb jut az önkormányzati intézmények által használt ingatlanok felújítására. A rettentő állapotban lévő kerületi utak felújítására és karbantartására csaknem 500 millió forintot irányoztak elő, ami meghaladja a kommunális adóból származó és az erről szóló rendelet szerint erre a célra fordítandó összeget. Félő azonban, hogy ha nem sikerül elég ingatlant eladni, akkor – éppen úgy, mint tavaly – ezen a területen is elmaradások lesznek.

Az idei év tehát a hegyvidéki önkormányzat szempontjából sem lesz könnyű. Ennek csak részben oka a válság, a bajt a kormányzati intézkedések és az önkormányzat korábbi hibái csak tetézik.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

Szólj hozzá!

Címkék: önkormányzat megszorítás költségvetés kiadás bevétel 2012 Hegyvidék

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr554330708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása