Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Lámpavasra az eladósítókat! (?)

2011.08.09. 21:12 Sipos Péter

Ilyenkor, nyáridőben jól jön egy kis segítség a blogírásban. Kapva kaptam hát az alkalmon, amikor Szíjjártó Péter felajánlotta, hogy ír nekem egy posztot a Hegyvidéki önkormányzat eladósításáról. Nem értek egyet azzal, amit ír, de ha az ember lusta arra, hogy maga lásson munkához, tudjon kompromisszumot kötni.

Íme, mit is mond* a Miniszterelnök szóvivője az önkormányzatot eladósítókról.

A Hegyvidéki önkormányzatot az előző évek polgármestere súlyosan eladósította. Amikor 2006-ban elődjétől a kerület vezetését átvette, az adósság csak 2,9 milliárd Forint volt. Ez az összeg az elmúlt év végére 8,1 milliárdra nőtt. Pokorni Zoltán polgármestersége alatt a városrész adóssága csaknem megháromszorozódott, miközben a bevételek nem nőttek. A tartozások miatt adókat emeltek, új adókat vezettek be, sőt az intézményeknél drasztikus kiadáscsökkentést vezettek be. A következő években az önkormányzat bevételeinek minden huszadik forintját kamatokra és törlesztésre kell majd fordítani.

Az önkormányzati adósság brutális mértékű eladósodásáért Pokorni Zoltán a fő felelős. Ráadásul semmilyen módon nem látszik a kerületen a hatalmas mennyiségű beáramlott pénz.  Az önkormányzati adósság brutális emelése túl súlyos bűn ahhoz, hogy csak politikai felelőse legyen, ezért kezdeményezzük, hogy vizsgálják meg a jogi felelősségre vonás lehetőségét. Bár ez a bűn a múltban történt, a jövőre van hatása, ezért nem tekinthető visszamenő hatályúnak, ha most végre megtörténik a bűnösök felelősségre vonása.

A 2006 és 2010 között a hivatalban lévő Fideszes kerületi vezetés bűnt követett el a Hegyvidékkel szemben. Akik ezt a bűnt elkövették, politikai és jogi felelősséggel tartoznak. A kerület legnagyobb problémáját súlyos eladósodottsága okozza, ezt négyévnyi irányítás rossz, elhibázott gazdasági döntései okozták. 2006 és 2010 között a kerület adóssága 200 százalékkal nőtt. Pokorni Zoltán 2006-ban jó gazdasági állapotban vette át a kerületet. Az adósság ilyen brutális mértékű megnövelése bűn a Hegyvidékkel, a Hegyvidéken élő emberekkel szemben. Éppen ezért súlyos felelősség terheli a kerület gazdasági helyzetének jelentős lerontásáért Pokorni Zoltánt, a helyetteseit és az egész képviselő-testületet.

Az adósság brutális mértékű megnövekedésének hatásait mindannyian viseljük. Akik ezt a bűnt elkövették, felelősséggel tartoznak. A politikai felelősséget a választók ugyan a 2010-es önkormányzati választásokon még nem állapították meg, ugyanakkor a jogi felelősségre vonás lehetőségének a megvizsgálására is szükség van. Az illetékes parlamenti bizottságok már vizsgálják, és szükség esetén megteremtik a felelősségre vonás lehetőségét.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a jogszabályok nem lehetnek negatív módon visszahatók. Ugyanakkor ezeknek a bűnös döntéseknek a hatásai nemcsak máig érződnek, hanem az elkövetkező generációk életére is kihatnak. Egy városrész eladósítása a soron következő nemzedékek jövőjének eladósítását is jelenti, ezért elkerülhetetlen a büntetőjogi felelősség vizsgálata.

* A szöveg Szíjjártó Péter Vasárnapi Újságnak adott nyilatkozata, illetve a honlapjára kitett cikke felhasználásával készült és semmilyen vonatkozásban nem tükrözi a blog szerzőjének jogállami felfogását. Az önkormányzat adósságára vonatkozó adatok ugyanakkor teljes mértékben megfelelnek a valóságnak.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

1 komment

Címkék: pokorni önkormányzat péter zoltán tartozás törlesztés kötvény szíjjártó eladósítás

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr193138166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2011.08.10. 09:15:54

Hódmezővásárhelyre kéne ezt megírni. Vagy Debrecenre.
süti beállítások módosítása