Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Semleges? Nem.

2014.03.24. 10:20 Sipos Péter

hegyvidékújság.jpgNormális esetben az önkormányzatnak távol kellene tartania magát a választási kampánytól. Annyi dolga lehet, hogy bizonyos technikai feltételeket (hirdetési felületek a helyi médiában, plakáthelyek) biztosít az indulók számára. A vélemény-nyilvánítástól, a versengő jelöltek megkülönböztetésétől azonban tartózkodnia kellene a közpénzből fizetett tisztségviselőknek és hírközlőknek is. Egy normális országban.

A héten ülésezett a Hegyvidéki képviselő-testület. Az eseményről szóló beszámolót hamarosan olvashatják a Hegyvidék újságban az érdeklődők. Most arról írok, ami a tudósításból valószínűleg kimarad.

Napirend után van lehetőségük a képviselőknek arra, hogy jelezzék a hozzájuk a kerületi lakosoktól eljutott problémákat, vagy azt, ami a szemüket csípi. Így tettem szóvá én is azt, ahogy a Hegyvidék Újság és a Hegyvidék TV a kampány során egyoldalú tudósításokkal, a hirdetmények kommentálásával és a reklámok letiltásával különbséget tesz az egyes jelöltek között. (Akkor még nem tudtam, hogy a Budai Polgár sem jár el másként.)

A választási etikai kódex körüli bonyodalmakról már korábban írtam. Akkor azt is megemlítettem, hogy a Hegyvidék Újság hónapokkal jelöltté válása előtt rendszeresen szerepeltetni kezdte Fónagy Jánost, akiről már akkor tudni lehetett, hogy a kormánypártok jelöltje lesz. Amikor Bauer Tamás még hivatalos jelöltté válása előtt egyik gyűléséről szeretett volna hirdetményt közzétenni az újságban, a szóbeli ígéret ellenére a tájékoztató nem jelent meg. Mint utólag Pokorni polgármestertől megtudtuk, azért, mert akkor még nem volt jelölt.

Az etikai kódex aláírásának megtagadásáról a Hegyvidék „Szokatlan incidens” címmel adott hírt, mintha tettlegességre került volna sor az esemény folyamán. A rövid tudósításban nem tájékoztatták az olvasókat Bauer döntésének indokairól és arról sem, hogy egyébként vállalta az ajánlások betartását, viszont tényként közölték, hogy „a Kormányváltás baloldali pártszövetség – a jogszabályokat be nem tartva – saját készítésű hirdetőtáblákat helyezett el a kerület különböző pontjain”, amiből egy árva szó sem igaz. Az újság azt is megengedte magának, hogy a jelöltnek a lapban megjelent hirdetésére is bíráló megjegyzéseket tegyen. A Budai Polgár, a II. kerületi önkormányzat lapja, nem bonyolította agyon a dolgot, kerek-perec megtagadta ugyanennek a hirdetésnek a közlését.

A Hegyvidék TV is úgy gondolta, jogában áll a pártok hirdetéseit cenzúrázni. Úgy döntöttek, nem sugározzák a 4K! jelöltjének kampányfilmjét. A párt szerint a főszerkesztő asszony ezt azzal indokolta, hogy a klip sérti a miniszterelnököt, mert szavait egy majom szájába adták. A szerkesztőség később kiadott közleményében a pártok nagy része által aláírt etikai kódexre hivatkozott.

Azért tartottam fontosnak erre a képviselő-testület ülésén felhívni a figyelmet, mert hasonló egyoldalúságot tapasztalhatunk a Normafa ügyében is. Szinte minden lapszámban lelkendező tudósításokat olvashatunk arról, hogy mennyi egyeztetés volt már a tervezett fejlesztésekről, de grandiózus beruházást ellenzők – egyetlen kivételtől eltekintve – nem jutnak megszólalási lehetőséghez. Több helyi civil szervezet is jelezte nekem, hogy az újságnak közlésre megküldött nyílt leveleik a papírkosárban végezték.

Pokorni polgármester megígérte, hogy az elhangzottakat továbbítja a főszerkesztőknek. Ő ugyanis – mondta már sokszor – nincs befolyással arra, hogy a helyi médiában mi és hogyan jelenik meg.

A vak is láthatja, hogy ez így is van.

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

Szólj hozzá!

Címkék: Pokorni Zoltán Hegyvidék újság Hegyvidék Televízó Budai Polgár Választási kampány

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr565875507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása