Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Egykulcs jó, több kulcs rossz

2011.02.26. 00:00 Sipos Péter

Nem tehetek róla, de Orwell egyre gyakrabban jut eszembe. Most éppen az adóváltozások körüli szómágia idézte fel bennem az Állatfarm disznóinak jelmondatát.

Amikor tavaly Legfelsőbb Helyről megtudhattuk, hogy a gazdaság élénkítésének legfontosabb eszköze az adórendszer radikális átalakítása, legfőképpen az egykulcsos adórendszer, csak a hozzáértők ráncolták homlokukat, az egyszerű adófizetők azt sem tudták, miről van szó. A részletek feltárását, a szabályok elfogadását követően az olvasni tudók számára egyértelművé vált, hogy a többség rosszul jár ezek miatt a változások miatt, és csak egy szűk rétegnek kedvező az új adózási szisztéma. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy gyermekek utáni kedvezménynek az adózásban építése az egy kulcs okozta igazságtalanságot tovább mélyíti, hiszen csak a jól keresők tudják az előnyöket élvezni.

Én naiv és balga nem értettem, miért nincs lázadozás az új adórendszer ellen, miért nem szólal meg a pórul járó többség. Miért hagyják szó nélkül a kormányzat egyértelmű hazugságát, hogy senki sem jár rosszul az új szabályokkal. A tapasztalt bölcsek úgy vélték, hogy legtöbben az első 2011-es boríték kézhezvétele után eszmélnek csak. Úgy tűnik igazuk volt. Könyvelő ismerősök mesélik, hogy a januári bérek számfejtése után sokan reklamáltak, mondván, hogy valamit elronthattak, mert ugyanannyi bér után több adót kell fizetni, a dolgozónak kifizetendő pedig csökkent. A kuncsaftok alig akarták elhinni, hogy nem a bérszámfejtő hibázott.

A Medián közvélemény kutatásának ma megjelent eredményei számomra azt mutatják, hogy a legtöbb ember csak a közvetlen tapasztalásának hisz. Beszéljenek a szakemberek akármit, hiszem, ha látom. Most persze van morgás, és fogaknak csikorgatása. A Legfelső Helyről pedig dörgedelem száll körbe a hazában: a rút tőkések kötelesek visszaadni, amit az állam elvett, mert senki sem járhat rosszul. Odafent mindenről gondoskodnak, megóvnak bennünket az ártó szellemektől. Arról, hogy az így kötelezően elvárt béremelések miatt a vállalkozások versenyképessége romlik és arról, hogy az adórendszer ilyen buherálása a növekedés ellen hat, most nem esik szó. Vajon mi a helyzet a sánta kutyával? Utolérik valaha?

Egy betelefonálós rádióműsorban többen kifejtették véleményüket a témáról. Számomra egy önmagát gazdasági szakembernek mondó hölgy véleménye volt a leginkább mellbevágó. Először kifejtette, hogy milyen nagyszerű ez a változtatás, neki ugyanis igen kedvező, mert lakáshitelének növekvő törlesztőrészleteit könnyebben fizeti a kevesebb adó miatti többletjövedelméből. Szerinte ez a rendszer igazságos, mert az jár jól, aki sokat és jól dolgozik. Később elmesélte, hogy munkahelyén a többség minimálbéren van, és az általuk végzett munkáért a cég nem is tud többet fizetni, mert a piaci helyzet nem engedi a költségek növelését. Az hallhatóan eszébe sem jutott, hogy a minimálbéres munkatársai rosszul járnak, pedig dolgoznak, amennyit csak tudnak.

Milyen egyszerű annak, aki csak vágyakat akar kelteni és ígéreteivel könnyedén elszakad a valóságtól! Csak határozottan kell mondania a magáét és nem kell törődni azzal, hogy a hallgatóság tisztában van azzal, mondandója nettó hazugság, sőt hetekkel ezelőtt egészen mást mondott. Csak abban bízhatunk, hogy a hazugság ismételt lelepleződése fokozatosan hitelteleníti a háryjánosokat. De lesz-e még politikus, akinek hinni fog az isten adta nép? 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

Szólj hozzá!

Címkék: hazugság adó szómágia adórendszer egykulcsos állatfarm

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr782691257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása