Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Jogállam

2010.12.02. 23:36 Sipos Péter

Egy barátunk kérte tanácsunkat, mert attól tart, a visszamenőleges 98%-os büntetőadó rá is vonatkozik. Kénytelenek voltunk az eddig csak hírből ismert törvényt alaposan elolvasni, de nem találtunk egyértelmű választ a kérdésére. Nem szeretnék senkit sem untatni a részletekkel, de nem tudom titkolni a jogszabály színvonala miatti elképedésemet.

Azon már nem lepődök meg, hogy némely mondatok hiányzó szavak, vagy központozás elmaradása miatt értelmetlenek. Az sem újdonság, hogy a norma készítői nem törekszenek más szabályok fogalomhasználatának átvételére annak ellenére, hogy így sokkal nehezebb a szöveg értelmezése, alkalmazása. Arról is hallottunk eleget, hogy utólag adóztatnak meg szerződéseken vagy törvényeken alapuló kifizetéseket. Most – nem is tudom miért – az döbbentett meg, hogy megítélt jövedelmei után adót kell fizetnie annak is, akit jogellenesen rúgtak ki a munkahelyéről, de a bíróság utólag neki adott igazat. Tehát egy törvény utólag jó erkölcsbe ütközőnek nyilvánítja azt a pénzt, amit a bíróság ítélt meg.

Tényleg nem értem, min csodálkozom. Hiszen magam hallottam Lázár János fideszes frakcióvezető öntudatos nyilatkozatát arról, hogy természetesen az ő általa fel nem vett, egyébként karitatív célra átutalt bizonyos jövedelmei után is adót kell majd fizetnie, mert azokra is vonatkozik a törvény. Mi ez, ha nem tudathasadás? Elfogadja a pénzt, de érzi, hogy ciki, befizeti karitatív célra, majd törvényt javasol, hogy leadózhassa? Csak azért, mert így Gyurcsány és Bajnai is az adó hatálya alá kerül? Félek, hogy ez már nem politikai, vagy erkölcsi, hanem orvosi kérdés.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr802489621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Truebaby 2010.12.03. 16:02:16

A bíróság által megítélt kártérítés/végkielégítés mittudoménmi nem lett kivétel? mert ezen a cimen nem kell fizetnie a Baranyai MFB führernek és a mi derék Szász Kacsa pszáf elnökünknek. Igaz, hogy náluk az a speciális eset forog fenn, hogy 5 évnél régebben rúgták őket ki, és aztán a független bíróság 5 éven belüli napon ítélt a javukra szerény sok-sok számjegyű, de így aztán nem pofátlan összeget.

Sipos Péter 2010.12.03. 22:41:23

A törvény hatálya alól kivették azokat, akiket 2005 előtt rúgtak ki, de azt követően ítélt a javukra a bíróság. Tehát hiába kaptak 2005. után pofátlanul sokat, nem kell fizetniük.(Ez a lex Szász) A később kirúgottak fizetnek, mint a katonatiszt, mert őket már a szocik vették fel és rúgták is ki.
süti beállítások módosítása