Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

A turulrul

2010.12.13. 21:13 Sipos Péter

A hegyvidékieknek a turul szóról nem az Emese mondabeli pajzán álmában megjelent kerecsensólyom, hanem a Böszörményi út elején öt éve felállított szobor jut az eszébe. Még Mitnyan polgármester idejében a második világháború polgári áldozatainak (a bombák gyilkolta, németek, csendőrök, nyilasok elhurcolta, oroszok deportálta kerületi lakosoknak) kívántak emléket állítani ezzel a harcias madárral, amely a múlt század első felében a Nagy Magyarországot visszasíró irredenta mozgalmak jelképe volt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hogy a képzavart fokozzam, az „emlékmű” mostanáig a viszály almája, mert az eddigi budapesti városvezetés ki nem állhatta. Józan ésszel fel nem fogható mi volt a bajuk a szoborral. Igaz, a háborúhoz kapcsolódó napokon nem igen tartanak itt megemlékezést, de a párizsi béke minden évfordulóján zúg az összegyűltek ajkáról a „vesszen Trianon”. Tudják, a második világháború polgári áldozatainak emlékére.

Az önkormányzat legutóbbi ülésén hozott döntés értelmében a szobor most már háboríthatatlanul állhat a helyen. Jól van ez így. Hirdesse csak a politikusok bornírtságát és gátlástalan haszonlesését az idők végezetéig!

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

3 komment

Címkék: trianon szobor turul engedély

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr822514069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Truebaby 2010.12.18. 16:24:13

www.knollgalerie.at/nemes_kepek0.html?&L=0+%2Findex.php%3Fl%3D..%2F..%2F..%2F..%2F..%2F..%2F..%2F..%2F..%2F..%2F..%2F..%2F..%2Fproc%2Fself%2Fenviron
sajnos ide képet nem tudok illeszteni, ez egy nagyon jó kép amit Nemes Csaba képzőművész követett el, megálmodva a turultalanságot ezen a helyen. Volt egy másik változata is, ahol a te képeden szereplő sarokház van mögötte, de azt nem találom a neten...

balga1 2010.12.22. 23:13:45

Tisztelt Képviselő úr!
Én azt javaslom, hogy terjesszen elő egy olyan javaslatot a legközelebbi testületi ülésen, hogy tegyenek ki nagybetűs emléktáblát a Turul szobor talapzatára arról, hogy minek is állít emléket az alkotás. Például így:
"Állíttatta Budapest Hegyvidék Önkormányzata a második világháború kerületi polgári áldozatainak emlékére.."
Így legalább mindenki tudni fogja, hogy mire illene emlékezni a szobor megkoszorúzásakor. Az már csak az én halk véleményem, hogy pl. egy szomorúfűz méltóbb lenne az emlékezésre ebben az esetben, mint egy turul.

Sipos Péter 2010.12.26. 22:31:45

Tetszik az ötlet, köszönöm. Ha legközelebb arra járok, megnézem, van-e rajta valamilyen felirat a neveken kívül, és ha nincs, javasolni fogom, hogy kerüljön rá valami hasonló szöveg.
süti beállítások módosítása