Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

A kutya ugat ...

2014.01.10. 08:52 Sipos Péter

Olimpia szálló.jpgCsehovnak tulajdonítják a mondást, mely szerint, ha egy puska megjelenik a színpadon, akkor az előbb-utóbb el is sül. Ez arról jutott eszembe, hogy a minap különös rendezési terv-módosítási javaslat jelent meg a hegyvidéki önkormányzat oldalán.

A javaslat szerint az önkormányzat elővásárlási jogot alapítana a Normafa törvénnyel érintett egyes, nem állami és önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokon. Az önkormányzat elővásárlási joga nem korlátozza a tulajdonosokat és nem jelent automatikus kötelezettséget sem a kerületnek. Amennyiben az ingatlanok mostani tulajdonosai úgy döntenének, hogy eladják a területüket, az önkormányzatnak lehetősége van a tervezett adásvételben meghatározott feltételekkel megvásárolni a területeket.

Az alábbi ábrán látható, mely területeket érintené az elképzelés. A murvás parkolóval kapcsolatos javaslat a projektről eddig kapott információk alapján érthető, hiszen ez az ingatlan több céllal is szerepel a kiszivárgott tervekben. Ide képzelik a meghosszabbított fogaskerekű felső végállomását, a mélygarázst és a hóágyúzáshoz szükséges víztározót is.

Normafa projekt elővásárlási jog terület.JPG

A többi ingatlan szerepét és helyzetét már kevésbé értem. Nem csak az nem világos, hogy honnan lenne 2 milliárdja az önkormányzatnak a területek megvásárlására, de az sem, hogy milyen célra venné tulajdonba ezeket a területeket. Az előterjesztés arra hivatkozik, hogy a Normafa törvény ezeket az ingatlanokat „közlekedési területek, közösségi közlekedési bázisterületek” illetve „beépítésre szánt területek” földrészleteiként jelöli meg. Az előterjesztés szerint: „Az elővásárlási jog bejegyzése az érintett ingatlanokon a közösségi érdekből történő beruházások, fejlesztések megvalósításához szükséges, tehát a Normafa Park rehabilitációjának célját szolgálja.” (Csak mellesleg jegyzem meg, hogy a Normafa Hotel területe úgy került a javaslatba, hogy ez az ingatlan kimaradt a Normafa törvényből.)

A tulajdonosok egy ideje már érzik magukon az önkormányzat figyelő tekintetét. Lassan másfél éve, hogy – akkor a fogaskerekű felső végállomásának létesítésére hivatkozva – változtatási tilalommal sújtották ezeket az ingatlanokat.

A javaslat megjelenése egy dologra biztosan figyelmeztet. Míg Pokorni polgármester minden fórumon, a kerületi postaládákba dobált levelekkel és drága brosúrákkal is nyugtatni kívánja a kedélyeket, és azt bizonygatja, hogy sem sícentrum, sem új szállodák nem épülnek majd, a tervezők titkos műhelyeiben készül valami. Hiába a kábítás, előbb-utóbb úgy is kiderül, mit forralnak, mire szeretnék költeni a pénzünket. Ha hagyjuk.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

4 komment

Címkék: Hegyvidéki Önkormányzat Elővásárlási jog Normafa projekt Olimpia Szálló Normafa Hotel

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr515749731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

noel fielding 2014.01.11. 11:16:31

a Normafa Hotel a Gattyáné, ugye jól emlékszem?
2 éve zárva van

Sipos Péter 2014.01.11. 17:38:30

Minden hírforrás szerint így van. Állítólag valamilyen továbbképző központot szeretne ott. Remélem, nem egyszerű ingatlanspekulációról van szó.

Beer Monster 2014.01.16. 06:14:26

"sem sícentrum, sem új szállodák nem épülnek majd"

Már miért ne épülne sícentrum? Tudtommal pont az a terv, hogy sícentrum épül.

Mária Klebné Rácz 2014.02.08. 17:24:25

Már készül a szabályozási terv a területre.
süti beállítások módosítása