Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Mennyi? Mi mennyi?

2013.12.02. 09:17 Sipos Péter

nyári tábor.jpgNemrégiben a sajtó felkapta a hírt, hogy leggazdagabbnak mondott honfitársunk, Csányi Sándor megvette a Fülemile úti gyermektábor ingatlanát. A kerület vezetése nem titkolt örömmel konstatálta a nem mindennapi üzletet, mellyel egyszer végre sikerült a költségvetés bevételi előirányzatát teljesíteni. Ahogy ilyenkor lenni szokott, röpködnek a számok. Ember legyen a talpán, aki kihámozza, mennyi is az annyi. Erre teszünk most kísérletet.

A nyári napközi tábornak évtizedeken át otthont adó Fülemile utca ingatlan eladásáról már egy ideje csiripeltek a verebek. A jól értesültek kezdetek óta biztosra vették, hogy az ősfákkal teli, majdnem 2,5 hektáros terület a szemközti sarkon álló házban lakó OTP vezéré lesz. Olyan nagy jóstehetség nem kellett ehhez, mert aki ismeri a környéket, tudja, hogy számos környező telek már a Csányi-birodalom része. Ilyen az egykor a gyerektáborhoz tartozott, az utca túloldalán lévő ingatlan is, melyet néhány éve adott el az önkormányzat. De úgy hírlik, a szomszédos üres telkek is az érdekeltség részei.

Csányi birodalom I.jpg

Nekem végülis tökmindegy, hogy milyen céllal vásárolja fel valaki a Széchenyi hegy legszebb telkeit. Az jobban izgat, milyen üzletet kötött az önkormányzat az ingatlan eladásával. Elnézést kérek azoktól, akik nem kedvelik a számokat, de erről a témáról nem érdemes konkrétumok nélkül beszélni. A gyerektábort Csányi cége bruttó 1,6 milliárdért vette meg. Az áfa levonása után ebből kereken 1,3 milliárd forint maradt az önkormányzat számláján. Ez az ár pontosan megegyezik a képviselő testület által meghatározott minimális eladási árral. Nem csoda, hiszen a vevő volt az egyetlen ajánlattevő, licitálás nem volt. Ha a környéken kínált telkek hirdetési áraihoz viszonyítjuk, a négyzetméterenkénti nettó alig 55 ezer forint alacsonynak számít. Ha az ingatlanon – a tervezett szabályozásnak megfelelően – egyszer majd lakóparkot építenek, viszonylag sok területet vesznek el a belső utak, de ha ezeket is leszámítjuk, akkor sem érjük el a nettó 60 ezer forintos négyzetméterenkénti árat, szemben a környékre jellemző 80-100 ezer forinttal.  Az is igaz viszont, hogy egy ilyen nagy méretű telket csak alacsonyabb fajlagos áron lehet eladni, különösen válság idején, amikor amúgy is kicsi a kereslet.

Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a tábor területének eladásához valahol máshol kellett megteremteni a nyári napközi feltételeit. Az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy erre legalkalmasabb a Mátyás király út 53 alatti, a zarándokszállásnak is helyet adó épület. Az új hely nagyon szépre sikerült, bár a megközelítése nem egyszerű, mert a forgalomtól elzárt részen van, tömegközlekedéssel csak hosszú sétával megközelíthető. A mintegy 350 négyzetméter hasznos területű épület, valamint a szabadtéri sportpályák, a medence és játszóhelyek átalakítása, korszerűsítése összesen közel 300 millióba került. Külön történet, hogy van-e ráció abban, ilyen rengeteg pénzt fordítsunk egy olyan tábor épületére, amelyet csak másfél hónapon át használnak évente. A kerület vezetése azzal nyomta le a testület torkán ezt a horribilis összeget, hogy az épületet az év folyamán egy magánóvodának fogjuk kiadni. Bérlőnek egyelőre nyoma sincs. Az is egy másik bejegyzés témája lehetne, hogy ezek az önkormányzati beruházások (lásd még például a zarándokszállást és a kormányablakot) miért aranyáron készülnek el szinte minden esetben.

Ha mindent összeadunk, a Fülemüle úti nyári napközi eladása valamivel több, mint 1 milliárdot hozott az önkormányzat konyhájára. Rengeteg pénz, de ezért az ingatlanért kevés. A jelenlegi piaci helyzetben azonban többre nem lehetett számítani. Az eladás halasztása sok, már régóta esedékes önkormányzati fejlesztés elmaradását okozta volna. Persze most, hogy odavan az aranytojás és a tyúk is, nem tudom, miből lesz pénz a következő évek szükséges fejlesztéseire.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

6 komment

Címkék: Mátyás király út Csányi Sándor Nyári napközis tábor Fülemile út

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr475670719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

béla a görög (törölt) 2013.12.03. 06:03:07

Hmmm...
Ilyen ingatlant miért nem árvereznek?
Mindig van az a pénz aminél még többet is ki lehet adni... Még egy csányinak is. Bárkinek.

nu pagagyí 2013.12.03. 06:23:22

Erre volt jó, hogy eladósították az önkormányzatokat. Így könnyen meg lehet indokolni miért szükséges gyorsan, áron alul is eladni az önkormányzati vagyont. A legszebb az egészben, hogy a felvett hitelek is korrupciós csatornákon folytak szanaszéjjel.

jogalany 2013.12.03. 09:12:36

Nekem úgy tűnik ez7 egy korrekt eladás-vétel, az más kérdés, hogy az önk.-nál már ellopják ezt a pénzt is.(lásd az aranyáron mért kivitelezési költségek).
Ennek a vételnek tükrében jól érezhető mekkora pénzt csalhatnak el a lottónál, mikor 2, 5, 3.5,és 3 milliárdokat kijelölt személyeknek utalnak ki nagy nyereményként. Simán a legkisebb nyereményből (Horn?)is meg lehetne venni egy gyermektábort, a nagyobbik-ból egy felnőtt tábort?
De a sok millió játékos mihaszna játékszenvedélyének kihasználása nem bűn?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.03. 09:44:10

miért tökmindegy, hogy milyen céllal veszi meg?
azért csak jó lenne ha mondjuk gumigyárat nem építene a következő 100 évben, nem?

mézescsók 2013.12.03. 11:09:25

Több is:
1./ Bizony licitre kellett volna kiírni.
2./ Ettől függetlenül egy ingatlan annyit ér, amennyiért elkel. Álmodozni persze lehet.
3./ A közgyülés nyilván megfontolta, hogy esetleg felparcellázva mennyit kaphatna, bár megjegyzem, nem ismerem a helyi építési előírásokat, ebből következően azt, hogy adott helyen milyen hasznosítás lehetséges. (Azt is megjegyzem persze, hogy a helyi szabályok messze nem örökérvényűek, állaguk kb. a gumiéval egy kategória.)
5./ Az önkormányzatnál nem biztos, hogy ellopják a pénzt - ez azért nagyon sommás megállapítás. Van olyan is, hogy nem mutyi mián, hanem azért ugyanaz a vállalkozás kapja a megbízásokat, mert mondjuk a legtőkeerősebb, ami azért garancia arra, hogy elkészül a beruházás, esetleg rendelkezik referenciával, esetleg egyedül pályázik, stb. Előfordulhat az ellenkezője is persze. És még valami: az önk.-k nagyon sokszor kényszerhelyzetben döntenek.
6./ Egy országgyülési képviselőtől bizony elvárható, hogy érdekelje, milyen céllal vásárolják meg a Széchenyi-hegy legszebb telkeit.

likudo 2013.12.06. 17:04:16

Nincs semmi gond, a telket gyorsan átsorolják, aztán meg mehet rá a luxus lakópark.. Pénz a zsebbe, indulhat a business.. Mi a gond?
süti beállítások módosítása