Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Utca, utca Álom utca

Látja? Nem látja? Na látja! II.

2013.11.25. 09:09 Sipos Péter

varázshegy.jpgAzt hiszem, itt az ideje, hogy a Kissvábhegy új nevet kapjon. Talán a Varázshegy elnevezés illene rá a legjobban. Nem gyógyereje, vagy különleges kisugárzása miatt, hanem azokért a csodálatos el- és előtűnésekért, melyek ott mostanság előfordulnak. A múltkorában írtam a Zalatnai utca különös metamorfózisáról. Akkor még nem tudtam, hogy a szomszédos Álom utca voltaképpen nincs is. Úgy van, hogy nincs. Vagy úgy nincs, hogy van. Hogy is van ez?

Talán úgy kezdődött, hogy az erdő szélén, az ottani telkek jobb megközelítése érdekében utat építettek. Már senki sem emlékszik arra, hogy ez mikor történt. Tény, hogy van egy utca, amin autók és gyalogosok közlekednek. Csakhogy ez az utca az ingatlan nyilvántartásban nem létezik, ezért az Álom utcai telkekre jogszerűen nem lehet házat építeni, hiszen nincs közvetlen kapcsolatuk közterülettel.

Álom utca.jpg

A szituáció bonyolult. Különösen azért, mert a helyzet normalizálásához számos hatóságnak kell egybehangzóan állást foglalnia. Sok bába van, mindegyik fontosságának teljes tudatában nehezíti a megoldást. A Hegyvidéki önkormányzat éveken át tartó unszolására az erdészeti hatóság – melynek feladata a meglévő erdőterületek védelme – nagy nehezen belátta, hogy a leaszfaltozott út nem erdő. Ennek a hatóságnak az emberei makacsul óvják gyérülő erdőinket, amit helyesen tesznek. Ebben az esetben viszont az erdőirtást követően is ragaszkodtak ahhoz, hogy legalább papíron fenntartsák a már nem létező status quo-t. De ezen már túl vagyunk.

A második bába a fővárosi önkormányzat, amely nyilvántartja a természetvédelmi területeket. A Kissvábhegy is ilyen. Szerencsére a Fővárost is sikerült már meggyőzni arról, hogy egy aszfaltozott térséget nem érdemes védelem alatt tartani. Meg is született a megfelelő döntés arról, hogy a kissvábhegyi védett terület az út felületével csökken. Ám a hivatal intézkedésébe egy kis hiba csúszott, így a módosítást még csiszolgatni kell a teljes boldogsághoz.

A harmadik bába a Hegyvidéki önkormányzat. A kerületi hivatalnokok szembesülnek azokkal a telektulajdonosokkal, akiknek az életét a jelenlegi helyzet nehezíti, ezért ők igyekszenek minden tőlük telhetőt megtenni a rendezés érdekében. Ők készítik most elő a kerületi rendezési terv módosítását, melyben a valós helyzethez igazítják majd a kerületi szabályozást. Ez – párhuzamosan a fővárosi rendelet kijavításával – már majdnem megoldja a kacifántos szituációt. Majdnem, mert hátra van még egy – talán az utolsó – lépés: az út területét meg kell vásárolni az államtól, amely jelenleg a hegy tulajdonosa. Reménykedjünk, hogy a vásárláshoz szükséges döntésekhez nem kellenek újabb évek.

Az Álom utca lakóinak talán fel sem tűnik, hogy nincs is Álom utca. Csak akkor, ha valamilyen hivatalos ügyet kell elintézniük az építési hatóságnál. Mert akkor megáll a tudomány. Így mielőtt álomra hajtják a fejüket, esténként azért fohászkodnak, hogy a Szent Ferdinánd, a tisztviselők védőszentje segítse a sok bábát, hogy végre ne csak a valóságban legyen utcájuk, hanem papíron is.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

Szólj hozzá!

Címkék: Kissvábhegy Álom utca Természetvédelmi terület Szabályozási terv

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr985654247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása