Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Kegyelmi kérelem

2013.09.23. 22:36 Sipos Péter

normafa.jpgLegutóbbi bejegyzésemben kifejtettem, hogy milyen áldatlan helyzet állna elő, ha az Országgyűlés a hatástanulmányok elkészülte és a tervezett népszavazás lebonyolítása előtt elfogadná a Normafa törvényt. Képviselőtársammal együtt most úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk meggyőzni a Hegyvidéki Önkormányzat képviselő-testületét álláspontunkról.

Arra gondoltunk, hogy a kerületi képviselők felkérhetnék a törvényhozást, hogy várjanak a törvény elfogadásával, hiszen annyi a kérdőjel és a bizonytalanság. Az alábbi javaslatot tettük le a 2013. szeptember 26-án, csütörtökön 18 órakor összeülő testület asztalára.

Határozati javaslat

Tekintettel arra, hogy a Budapest XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata a környezetvédelmi hatástanulmány és a megvalósíthatósági tanulmány ismeretében népszavazást kíván tartani Normafa Park fejlesztésről az alábbi határozati javaslatot terjesztjük elő:

„Budapest XII. kerület Hegyvidék Önkormányzatának képviselő-testülete felkéri a Polgármestert, hogy az előterjesztő Belügyminiszternél, az Országgyűlés elnökénél és a parlamenti képviselő-csoportok vezetőinél kezdeményezze, hogy a környezetvédelmi hatástanulmány és a megvalósíthatósági tanulmány elkészültéig, valamint az ügyben tartandó helyi népszavazás döntéséig a Normafa Park történelmi sportterületről szóló T/12083. számú törvényjavaslat elfogadását az Országgyűlés halassza el.”

Indokolás

A Normafa Park fejlesztés előkészítése folyamatban van. Belátható időn belül elkészül a környezeti hatásokat és a Natura-2000-es előírásoknak megfelelést vizsgáló tanulmány, melynek alapján az előzetes terveket pontosítani lehet. A tervek ismeretében végezhető el a Park fejlesztésének gazdasági, társadalmi hatásait feltáró vizsgálat. Az Önkormányzat döntése szerint a részletes tervek és a vizsgálatok eredményének ismeretében a kerület lakossága népszavazáson dönt a Normafa Park fejlesztés megvalósításáról.

Időközben az Országgyűlés tárgyalni kezdte a Normafa Park történelmi sportterületről szóló T/12083. számú törvényjavaslatot, amely részletesen meghatározza a Parkhoz tartozó területek beépítésének szabályait. Tekintettel arra, hogy a környezeti- és gazdasági hatástanulmányok eredményei nagyban befolyásolják a végleges terveket, a fejlesztés megvalósulása pedig a népszavazás eredményétől függ, az előzetes elképzelések alapján meghatározott építési előírások törvénybe foglalása nehezítheti a tervek véglegesítését. Különösen visszás helyzet alakulna ki akkor, ha a törvény hatálybalépését követően a kerület lakossága úgy döntene, hogy nem kívánja a fejlesztés megvalósítását. Ebben az esetben ugyanis érvényben maradnak a projekt jelenlegi állapotát rögzítő építési előírások, ami különösen kezelhetetlen viszonyokat teremthetne.

Külön probléma, hogy a törvénytervezet elfogadása esetén a sportterülettel érintett ingatlanok az önkormányzat vagyonkezelésébe kerülnének, amely a fejlesztés megvalósulása előtt, illetve meghiúsulása esetén komoly erőforrásokat felemésztő feladat elé állítaná az önkormányzatot anélkül, hogy bevételekre tehetne szert.

Budapest, 2013. szeptember 23.

Püspöki Gábor                                                                Sipos Péter

helyi képviselő                                                                helyi képviselő

 

Örök optimista vagyok és hiszek az érvek meggyőző erejében, ezért nagyon bízom abban, hogy a képviselők többsége a javaslat mögé áll, és abban is, hogy a címzettek veszik az adást. Ha így lesz, tiszta lappal folytatódhat a Normafa története. Ha nem, …

Abba bele sem akarok gondolni.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

1 komment

Címkék: törvényjavaslat Hegyvidék Parlament Önkormányzat Normafa Képviselő-testület

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr75530542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása