Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Felkopik az Állam

2013.04.24. 15:04 Sipos Péter

állam.jpgSohasem voltam híve annak a vélekedésnek, hogy az állam rossz gazda és mindent, ami mozgatható, el kell adni, mert a magántulajdonosok kezében jobb helye van a dolgoknak. Ez, mint minden leegyszerűsített és végletes álláspont, hamis. Az alábbi történet valószínűleg mégis azt támasztja alá, hogy az állam nem mindig képes okosan és gondosan bánni azzal, ami az övé.

A történelem sajátos fordulatait ismerők talán tudják, hogy a Honvédség miért telepítette egyes kutatóbázisait a Virányos úti telepére. Tény, hogy az utóbbi évekig a Virányos út és a Szilágyi Erzsébet fasor közötti területen működött a katonaság izotóp és biológiai laborja. Szerencsére mára már felhagytak ezekkel a tevékenységekkel, illetve elköltöztették a kutatási helyeket a budai lankákról. A telep egy ideje lényegében üresen áll, és a Honvédelmi Minisztériumban most úgy döntöttek, eladják a közel hét hektáros területet.

Virányos_1.jpg

Az 1990-es évek elején valamilyen okból az ingatlan-együttes egynegyede a kerület tulajdonába került. Az ingatlanok helyzete meglehetősen összetett, mondhatni kaotikus. Az egyik épületben bérlők vannak, akiknek a kiköltöztetése szükséges ahhoz, hogy az ingatlan eladható legyen. Van olyan telek, amely magánszemélyek tulajdonában van, de azok már évtizedek óta ellenvetés nélkül tűrik, hogy a Honvédség ott ténykedjen, ezért most per folyik annak megállapítására, hogy az elbirtoklás bekövetkezett, és az állam lehessen ennek az ingatlannak a tulajdonosa.

A terület építés-szabályozási szempontból sincs egyszerű helyzetben. Egyik része olyan övezetbe esik, ahol csak katonai létesítmények és ehhez kapcsolódó szálláshelyek helyezhetők el. Van egy, a Szilágyi Erzsébet fasort és a Virányos utat elvben összekötni hivatott, kiszabályozott, de ki nem alakított út, és egy olyan zöld-terület, ahová kizárólag iskolát, óvodát, más intézményt lehet építeni. Az ingatlanokról értékbecslés készült. Eszerint a terület értékét jelentősen csökkenti, hogy a szabályozás miatt korlátozott a használhatósága és rendezetlen a jogi helyzete is. Az ár elvben akár a jelenleg becsült, 1,7 milliárd kétszeresét is érhetné, ha rendbe tennék a területet. Most mégis azt tervezik, hogy ebben az állapotában piacra dobják.

Kerületi képviselőként reménykednem kéne abban, hogy esetleg nem várt bevételhez jut az önkormányzat. Biztosan bennem van a hiba, de nem tudok felhőtlenül örülni. Az az érzésem, hogy ebben a formában az ingatlan eladhatatlan. Még akkor sem lehetne bízni az eladás sikerében, ha a piaci helyzet sokkal kedvezőbb lenne. Paradox módon én mégis akkor lennék igazán bánatos, ha valaki megvásárolná a területet. Mivel kizártnak tartom, hogy valaki azért adna ki kétmilliárdot, hogy katonásdit játsszon a Virányoson, csakis azért vennék meg, mert az árat kedvezőnek tartják és biztosak abban, hogy el tudják intézni a terület funkció-váltását, ami feltétele a rentábilis hasznosításnak. Magyarul most csak egy bennfentes spekuláns lehet a vevő, aki relatíve olcsón megvásárolja a területet, és abban bízik, hogy összeköttetései révén lakópark építésére alkalmassá tudja tenni az ingatlant és így nagyot kaszál.

Ha én lennék az állam, rábeszélném tulajdonostársamat, az önkormányzatot, hogy szakértők segítségével közösen találjunk az ingatlannak új, a környezetbe illő, a piacot vonzó funkciót, rendezzük a terület jogi és szabályozási problémáit, és csak utána vigyük ki a piacra a portékánkat. De az Állam nem én vagyok. Aki ismeri az Államot, kérem, szóljon neki, hogy tévúton jár. Aki hallja, adja át!

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

3 komment

Címkék: Honvédség Önkormányzat Virányos Honvédelmi Minisztérium Ingatlanhasznosítás

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr525244815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.04.24. 15:38:20

talán el se kéne adni, amúgy is kevés a park a városban. Főleg nem áron alul.

Sipos Péter 2013.04.24. 17:02:43

Van ebben igazság, de nem a Honvédség dolga, hogy legyenek parkok a városban. Ha parkot szeretnénk, akkor a HM-nek át kellene adnia a területet az önkormányzatnak.

ébrenjáró 2019.10.31. 19:08:46

@peetmaster: Így van. Pont jó lenne parknak, a fák már eleve ott vannak. Budapesten nagyon kevés a park, minden lehetőséggel javítani kell ezen.
süti beállítások módosítása