Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Egy szegény miniszter panasza

2013.03.26. 00:36 Sipos Péter

reding és navra.jpgKülönös iromány vár tárgyalásra az Ország Házában. Egy jelentés arról, hogy már megint bántják a magyart. Egy jelentés arról, hogy Viviane Reding, az Unió biztosa milyen lépéseket tett, illetve nem tett a Tobin-ügyben. A szerző Navracsics miniszter, aki az igazságügyért felel. Ő az, aki pontokba szedte a biztos asszony vétkeit. Fogalmam sincs, mit kezdenek dicső honatyáink a jelentéssel, de abban, biztos vagyok, hogy az EU most sem viszi el szárazon.  

Aki esetleg nem tudná, ez a Tobin nevű ír állampolgár több mint egy évtizede Leányfalun halálra gázolt két gyermeket. Amíg az ellene gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával lefolytatott és jogerős börtönbüntetés kiszabásával végződött bírósági eljárás tartott, az ír úr legálisan elhagyta Magyarországot. Hogy ezt lehetővé tenni hiba volt-e a magyar hatóságok részéről, nem tudom, de tény, az ítélet végrehajtása nem kezdődhetett meg. Sem idehaza, sem Írországban, mert az ottani bíróságok hosszú évekig tartó eljárás végén jogerősen és megváltoztathatatlanul arra jutottak, hogy a bűnöst sem Magyarországnak az ítélet végrehajtására kiadni, sem hazájában börtönbe csukni nem lehet. Az ír verdikt senki az igazságszolgáltatást tisztelő emberfiának nem tetszhet, hiszen a Magyarországon bűnösnek mondott férfiú ílymódon megússza büntetés nélkül. A hiba az ír jogrendszerben van, mert az EU kiadatási szabályait nem ültették át kellő precizitással, illetve úgy vették át a kiadatásra vonatkozó egyezményt, hogy az a korábban hozott ítéletekre, így Tobin esetére nem érvényes.  Ezt a jogi helyzetet használták ki eredményesen Tobin ügyvédei.

Navracsics miniszter – elődei munkáját folytatva – tisztének megfelelően keményen küzdött azért, hogy a bűnös dutyiba kerüljön. Amikor Írországban megfenekleni látszott az ügy, az Unió igazságügyi biztosához fordult segítségért. Bár Navracsics miniszter ennek ellenkezőjét állítja, Reding biztos minden tőle elvárhatót megtett azért, hogy a két ország között közvetítsen és rábírja az íreket az ítélet végrehajtására. Ő sem járt sikerrel.

Navracsics miniszter most mégis mulasztással, kettős mérce alkalmazásával vádolja a biztos asszonyt. Az egyik érve az, hogy a biztos asszony egy német lapnak azt mondta, hogy ő nem csodálkozott az írek elzárkózásán, mert „Magyarország számos olyan határozatot fogadott el, amelyek kérdéseket vetnek fel az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban”. Súlyos mondat, melynek igazságtartalmával a magyar helyzet ismeretében nem tudok vitatkozni, mégis felelőtlen és hibás. Az adott konkrét ügyben semmilyen olyan érv nem merült fel, ami miatt az eljárás függetlensége, vagy pártatlansága megkérdőjeleződött volna. Az sem mellékes, hogy a végrehajtásra váró ítélet több mint tíz éve született, így az utóbbi évek magyar ballépései sem vethetnek rá árnyat. Ha Navracsics miniszter ezt a mondatot kikéri magának, igaza van.

De miniszterünknek nem ez a baja. Reding botrányos mondata számára csak ürügy. Legfőként azt kifogásolja, hogy a biztos asszony, sőt az egész Európai Bizottság vonakodik ráparancsolni Írországra, hogy adják ki az elítéltet Magyarországra. Horribile dictu még azt is megengedik maguknak, hogy nem követik a magyar miniszterelnök példáját és nem nevezik borzalmasnak az Ír Legfelsőbb Bíróság ítéletét, ráadásul nem átallják kimondani: nem nyilvánítanak véleményt a nemzeti bíróságok határozatairól.

Nem kétséges, a magyar parlament tagjai számára a jelentés vitája alkalmat ad arra, hogy rendesen kiosszák a nyugati puhányokat, akik az igazságszolgáltatás függetlenségéről papolnak, ahelyett hogy odacsapnának, ha szerintük hibás ítélet születik. Az üvöltő kórusnak Navracsics miniszter, az ELTE Jogtudományi Karának docense adja meg az alaphangot, a jogállam nagyobb dicsőségére.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

14 komment · 1 trackback

Címkék: Parlament Viviane Reding Tobin-ügy Navracsicsi Tibor

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr665171821

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: webdesign antwerp 2017.11.05. 04:13:59

Mobil függetlenítés - Mobil Függetlenítés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Bio74 2013.03.26. 19:26:49

Végül is: rajtunk magyarokon kívül,valaki nevezte még ezt az egyértelműen borzalmas ítéletet borzalmasnak ?
Van olyan szervezet az EU-ban, aki legalább akkora vehemenciával támadja meg a tobin ítéletet, mint mondjuk a magyar médiaszabályozást, vagy gyorsnaszádos gazdaságpolitikát?

2013.03.26. 19:40:05

Ha rajtam múlna én sem hagynám annyiban az ügyet. A pasas minimum egy pár hónapos kórházas verést megérdemelne, ha már a börtön nem jó neki. Én azért most is csodálkozom, hogy így elsimítanak bűnügyeket az eu-ban. Pár pofont még néhányan érdemelnének ott.

kewcheg 2013.03.26. 20:14:42

A részeges ír felelni fog egyszer.
Nekem azóta írország a köcsög, lusta és iszákos dísznók dagonyázóhelye, egy ellenszenves hely.Tudom ezért tajparaszt vagyok,de én így gondolom.Azok a gyerekek most már csodálatos kis iskolások lennének, ha élhetnének.Szerintem Navracsicsnak teljesen igaza van.Ismerve magamat,neadjisten hasonló helyzetben én bizony elmentem volna megkeresni tobint a megfelelő előkészületek után.....csodálom a szülőket...

Larry Silverstein 2013.03.26. 20:19:52

Nagyon helyes. Minden írnek testüreg motozást a reptéren, addig is.

kewcheg 2013.03.26. 20:20:18

ja, és miss redingnek egy jókora méretes zulubrokit a lekváros fülébe....

csapos1 2013.03.26. 20:20:24

ha ráértek, hozzátok vissza a baltást a sittre

dimitrij 2013.03.26. 20:42:29

az azeri baltás kap csán is ugyan ezt fogja tenni?

sárkányfő 2013.03.26. 21:00:44

"Reding biztos minden tőle elvárhatót megtett azért, hogy a két ország között közvetítsen és rábírja az íreket az ítélet végrehajtására."

Ez igaz, Reding levelezett az írekkel, de őt is lekoccolták. Reding közbenjárása azért volt eredménytelen, mert Tobin kiadatásáról a független ír bíróság döntött, és azt nem utasíthatja sem az ír kormány, sem az Európai Unió biztosa.

Ezt persze Navracsics is nagyon jól tudja... ő csak a halott magyar gyerekeket felhasználva indít politikai támadást Brüsszel ellen amiért a szemeteknek nem tetszik a magyar alkotmánynak nevezett szarkupac. Velejéig hazug gusztustalan aljasság, de fideszes szemmel nézve nyilván ügyes húzás.

Navracsics nem először élősködik hullákon, amikor a baltás gyilkost kiadta akkor is politikai haszon reményében tette.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 21:05:12

Ez az ügy le van zárva.

A lényeg:
- hibázott a magyar hatóság,
- volt egy joghézag az ír jogban, melyet Tobin kihasznált.

Tegye fel a kezét, aki Tobin helyében önként eljött volna a magyar börtönbe és direkt nem használta volna ki a jogi helyzetet! Mondjuk képzeljünk el egy magyart, aki Egyiptomban halálos balesetet okoz, majd szerencsésen Mo-ra utazik, aztán kiderül, hogy a jog szerint nem kell elmennie Egyiptomban letöltenie a börtönbüntetését. Elmenne önként? Nem.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 21:08:50

Viviane Reding pedig egy buta liba. Ugyanis az, hogy jó-e vagy sem a magyar bírósági rendszer, SEMMILYEN kapcsolatban nem áll a konkrét üggyel. Írország nem azért nem adja ki Tobint, mert Mo-n gonosz a bíróság, hanem azért, mert az ír törvények nem teszik lehetővé a kiadatást.

Larry Silverstein 2013.03.26. 21:21:14

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Vagy főleg mert nem akarja.

De a magyar leleményes, már indul a köv. eljárás tobin ellen magánokirathamisítás miatt. Mivel a vonatkozó tv-t az írek már javították, kíváncsian várom mi lesz. Az a baj hogy magánokirat hamisításért meredek dolog letöltendőt adni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 21:26:33

@Larry Silverstein:

Ez nem akarás kérdése. Az ír kormány ki akarta adni Tobint, ez tény. Viszont az ír LB megállapította, hogy nincs jogi lehetőség a kiadatásra. A határozat jogerős. Ezek után nem lehet mit tenni.

Ez a magánokirathamisítás ügy meg teljesen komolytalan.

Larry Silverstein 2013.03.26. 21:32:28

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Már hogyne lenne akarás kérdése.

Ha az írek legnagyobb olajszállítója vagy más zsaroló helyzetben tárgyalnánk kiadnák, megoldanák. Addig az sem rossz hogy ugrálunk ezen.

De inkább úgy kéne csinálni ahogy Izrael. Elrabolni aztán kész, mindenki kinyalhatja az Ensszel az élen.

Guybrush Threepwood, mighty pirate (törölt) 2013.03.26. 22:15:44

A szülő helyében én már Írországban ülnék egy börtönben, mert kinyírtam volna ezt a tetvet.
süti beállítások módosítása