Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Februári csörték

2013.03.18. 21:48 Sipos Péter

csörte.jpgA hegyvidéki képviselő-testület február utolsó napján ülésezett. Sajnos aznap külföldön voltam, így nem tudtam részt venni. Beszámolóm az előterjesztéseken, és Püspöki Gábor képviselőtársam jegyzetein alapul.

Az első vitás napirendi pont a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló rendeletet módosító előterjesztés volt. A javaslat szerint szinte minden, az önkormányzat által nyújtott szociális szolgáltatás (idősek és fogyatékkal élők napközi ellátása, otthoni ápolás stb.) térítési díja drasztikusan emelkedik. Igaz, a térítési díjból az igénybe vevő jövedelmi helyzetétől függően jelentős kedvezményt ad az önkormányzat, de az emelés akkor is brutális. A polgármesteri indoklás szerint az ellátottaknak tisztában kell lenniük azzal, hogy mennyibe kerülnek ezek a szolgáltatások akkor is, ha nem is kell az egészet megfizetniük. A magyarázatot és a javaslatot képviselőtársam nem fogadta el.

A bölcsődei térítési díjak emelése is napirenden volt. Itt a változás az inflációhoz igazodik, amit nem lehetett opponálni, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a bölcsődékhez kapcsolódó ráfordítások kevesebb, mint ötödét fedezi az állami támogatás, a többit az önkormányzat teremti elő egyre kisebb költségvetéséből. Ennél a témánál azt vetettük fel, hogy a tavaly bevezetett bölcsődei térítési díj fizetési kötelezettséget a jövedelmi helyzet alapján állapítják meg. Ehhez képest a bölcsisek alig negyede után fizetnek. A kiskölyköket bölcsibe szállító szülők autóinak kora és típusa alapján valószínűsíthető, hogy ennél többen vannak jó anyagi helyzetben, de valószínűleg minimálbéren vannak bejelentve és lehet, hogy a nagyobb vagyontárgyak (autó, ingatlan) a családi cég nevén vannak, így nekik nem kell fizetniük. Javasoltuk, hogy meg kellene vizsgálni a térítési díj rendszerének szigorítását. Az illetékes alpolgármester szerint erre a jogszabályok nem adnak lehetőséget, így továbbra is csak azok fizetnek, akik nem tudják eltitkolni jövedelmüket. Mint mindig.

Furcsa változások lesznek a közterületek „használata” során. Közterületet használónak minősül ezentúl például az utcai zenész, vagy a szórólapozó is. Nekik előre kell engedélyt kérniük, helyszínrajzon feltüntetve, hogy hol akarnak muzsikálni, vagy hol szeretnék röplapjaikat osztogatni. Az engedély pedig „természetesen” nincs ingyen. A bürokráciát és az emberek önkényes vegzálási lehetőségeinek számát növelő javaslatot nem támogattuk.  

Csak formális jelentősége volt a középtávú tervezésről és a tavalyi költségvetés módosításáról szóló előterjesztésnek. Az elsőnek azért, mert mindenki számára világos, hogy nemhogy közép-, de egészen rövidtávra sem látunk előre, így semmi relevanciája sincs annak, milyen közhelyek kerülnek a kötelezően elkészítendő dokumentumba. A tavalyi büdzsé obligát módosítása pedig csak annak megállapítására volt alkalmas, hogy az elmúlt évi tervezés sem volt sikeres.

A 2013-as költségvetés tervezetéből kiviláglott, hogy – bár az adósság konszolidáció kétszázmilliós megtakarítást okoz, de az állami támogatások megkurtítása tovább csökkenti az önkormányzat mozgásterét. A vitában kifogásoltunk, hogy a hatszázmillióra tervezett parkolási bevételből miért terveznek négyszázat a parkoltatás működtetésére fordítani. Az is kérdéses, hogy az ismert piaci helyzetben, milyen ingatlanok eladásából remélnek közel másfél milliárdnyi bevételt. Aztán néhány „apróság”: a Magyar Demokrata elnevezésű kiadványt majd’ négymillióval támogatnák, a Mátyás király úti nyári tábor tavaly horribilis összegért felújított, a forgalomtól elzárt, tömegközlekedéstől távol eső épületébe óvodát terveztetnek ugyanennyiért, de az elkészült medence árnyékolására és a lábmosóra is hatmilliót költenének. Az útfelújításokra pedig már megint kevesebb pénz jut. Nem csoda, hogy nem támogattuk a javaslatot.

A napirend utáni hozzászólások során képviselőtársam szóvá tette a Városmajor utcai posta melletti parkoló lezárásának kérdését, de nem kapott kedvező választ. Az önkormányzat nem tehet sokat, mert a Posta és egy magántulajdonos közötti vitába nem tud beleavatkozni. Szóba került még a polgármesteri hivatalra nemrégiben kilógatott székely zászló is, de ez lehet, hogy megér egy újabb bejegyzést.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

Szólj hozzá!

Címkék: költségvetés bölcsőde parkolási díj Hegyvidék képviselő-testület Önkormányzat

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr195144290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása