Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Év végi hajrá

2012.12.16. 18:28 Sipos Péter

jánoshegy.jpgA hegyvidéki képviselő-testület megtartotta ez évi utolsó ülését. Sok vita, kemény belemenés nem volt, mindenki elmondta a magáét, a többség pedig döntött.

Az ülés zárt részéről csak annyit, hogy hosszú idő után végre lett a szabályoknak is megfelelő alkalmas jelölt a Virányosi Közösségi Ház vezetésére. Az elmúlt másfél évben számos pályázat zárult eredménytelenül, mert a jelentkezők vagy megfelelő tapasztalattal, vagy az előírt végzettséggel nem rendelkeztek, így megbízott vezető irányította az intézményt.

A testület előtt három pénzügyi tárgyú napirend is volt. Az obligát költségvetési módosítás inkább technikai részletekből állt, a lényeg nem változott. Az első három negyedévről szóló beszámolóból kiderült, hogy a kerület egyre komolyabb likviditási gondokkal küzd, amelynek oka egyfelől a csökkenő állami támogatások és a korábban felvett kölcsönök terhei, másfelől a tervezett ingatlaneladásokból remélt bevételek elmaradása. A beszámolóból egyértelmű, hogy sok, az intézményeknél már egy ideje halasztott felújítás elmarad. Félő, hogy jövőre sem lesz ez másként, mert a következő téma, a 2013-as költségvetés koncepciója tárgyalása során szinte ez volt az egyetlen dolog, ami biztosnak számított. Azt a polgármester is elismerte, hogy alig tudni valamit az önkormányzati gazdálkodás jövő évi feltételeiről. Gyanítható, hogy a feladatok csökkenése (oktatás elvétele, a hatósági ügyeknek a járáshoz történő áttétele) együtt jár az állami források elapadásával, de a mértékek még homályosak. Nehezíti a tisztánlátást, hogy az állami pénzeket úgynevezett feladatfinanszírozásra adják a következő évtől. Ez azt jelenti, hogy az állam csak a meghatározott alapszintű óvodai és bölcsődei, szociális ellátásra ad pénzt, de a magasabb szintű szolgáltatásokra az önkormányzatnak kell forrást találnia. Budapesti specialitás, hogy az iparűzési adót a fővárosi önkormányzat szedi be, de egy – jövőre az ideihez képest kisebb – részét egy bonyolult képlet alapján szétosztja a kerületek között. A javaslatot bíráltuk azért is, mert nem tartalmaz konkrétumokat arról, hogy a romló feltételek között és a csökkenő feladatok tükrében a polgármesteri hivatal hogyan fog spórolni jövőre. A költségvetési előterjesztéseket az ellenzék nem-szavazata mellett a többség elfogadta.

A következő vita a köznevelési intézmények (magyarul iskolák) átadását szabályozó szerződés körül bontakozott ki. Mint ismeretes, jövő év elejétől az iskolák fenntartója az állam lesz, akinek a nevében a kerületben regnáló megjegyezhetetlen nevű intézmény jár el. Ők döntenek majd arról, melyik iskolában hány osztály legyen, ki legyen az igazgató, milyen költségvetéssel gazdálkodjanak az intézmények. A kerület vezetése minden befolyását bevetette, hogy a tankerület irányítója olyan tapasztalt szakember legyen, akivel a polgármester személyes kapcsolata is jó. Így valószínűleg enyhíthetők lesznek azok az intézkedések, melyeknek káros hatásaitól féltjük iskoláinkat és iskolásainkat.

A testület döntött arról, hogy jövőre Mindszenty szobor kerüljön a Mindszenty térre. Ezt a kerületi KDNP szorgalmazta. A remények szerint a műalkotás 6,5 milliós költségének egy részére ötmillió forintos pályázati pénz nyújt fedezetet, de a kereszténydemokraták vállalták, hogy a hiányzó összeget, vagy, ha kell, az egész summát ők állják. Jó látni, hogy ilyen gazdag pártjaink vannak. A kerületre csak a szobor környezetének 4 milliós kialakítási költségei hárulnak.

Mindszenti szobor.jpg

A Koós Károly iskola mellé állami forrásból, 40 millióért a névadó Melocco Miklós tervezte emlékműve kerül. Itt is a kerület pénzéből készülne el a környezet kialakítása. Szeretem a szép szobrokat és örülök is annak, ha igényes műalkotások kerülnek a közterekre, de nem tudtam támogatni a javaslatokat, mert az ismert nehéz pénzügyi helyzetben nem tartom jónak, ha a leromló intézmények felújítása helyett szobrokra költünk. 

Döntés született arról, hogy kezdeményezzük a testvérvárosi kapcsolatot Mantovával. A tervek szerint komoly kulturális kapcsolatokat tudnánk kialakítani. Mivel az előterjesztés azzal számolt, hogy a döntésnek nincs pénzügyi következménye, a testület egyhangúlag támogatta a javaslatot.

A napirend utáni hozzászólások során mindenki örömmel üdvözölte a Városmajorral kapcsolatos fordulatot és konkrét ígéretet kaptunk arra, hogy az új terveket az érdeklődőkkel még a véglegesítés előtt megvitatják.

Az ülést követő közmeghallgatáson több sláger-téma is visszaköszönt. Szó volt az Irhás árok rendbetételéről, illetve annak nehézségeiről, a Diós árok úton száguldozó autókról, a Moszkva téri ablakok előtt füstölő buszokról és számos, a lakosokat nyomasztó régi, és nehéz megoldódó problémáról. Most is minden hozzászóló megnyugtató választ kaphatott: foglalkoznak az ügyével.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

Szólj hozzá!

Címkék: önkormányzat képviselő költségvetés szobor testület Hegyvidék Károly Mindszenty Koós

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr464968511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása