Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Kis esti ülés

2012.12.10. 21:36 Sipos Péter

gyertya.bmpA múlt heti testületi ülést szokatlan időpontban – a szokásos csütörtök délután helyett, szerda este – tartotta a hegyvidéki képviselő-testület. A változtatás miatt nem tudtam jelen lenni, mert egy régen fixált programommal ütközött az esemény, ezért az alábbi tudósítás az előterjesztések mellett Püspöki Gábor képviselőtársam jegyzetei alapján készült.

A nagyobb közérdeklődést kiváltó témák közül a parkolási rend finomítása került először sorra. Két zóna összevonásával, valamint a "problémásabb helyeken" a zónahatárokon a lakosai mindkét zónában parkolhatnak egy megadott határon belül. Így egyszerűbbé vált az ott élők sorsa, mert így a lakásukhoz közelebb tudnak leállni autójukkal. Annak idején azt javasoltuk, hogy a kerületi lakosok két, egymással szomszédos zónában is ingyen letehessék az autójukat, de ez a megoldás akkor nem nyerte el a többség tetszését. A most elfogadott javaslatot ebbe az irányba tett lépésként értékelem.

Az építményadó emelését az ellenzék tiltakozása dacára megszavazták. Az adó mértéke az inflációval nő, de – ami nagyobb érvágás a lakosságnak – a garázsok utáni adókedvezményt eltörölték, így most a gépkocsitárolók után fizetendő adó majdnem egyharmadával nő.

Korábbi bejegyzésemben üdvözöltem a „tiltott közösségellenes magatartásokat” meghatározó és szankcionáló rendelet alkotmánybírósági elkaszálását. Most a testület teljesítette kötelezettségét és eltörölte a néhány hónapos szabályt. Felvetettük, hogy az elmeszelt rendelet alapján kirótt szankciókat visszamenőleg töröljék el. A többség ezzel nem értett egyet, mondván, hogy a reparáció bonyodalmas volta miatt az alkotmánybíróság sem visszamenőleges hatállyal szüntetette meg a vonatkozó passzusokat.

Élve a törvény adta lehetőségekkel, a testület kezdeményezte, hogy az államosítás előtt álló iskolákban intézményi tanácsok alakuljanak. Az állami fenntartó és a tantestület képviselőinek, valamint a szülők és az önkormányzat részvételével működő tanácsok állást foglalhatnak az intézmények életét érintő fontosabb kérdésekben. Remélhetően ezeken keresztül érvényt lehet szerezni annak a törekvésnek, hogy az államosítás után se romoljon az iskolákban folyó munka színvonala.  A testület határozatot hozott arról is, hogy a törvényben meghatározottak szerint vállalja a kerület iskoláinak működtetését. Mint ismeretes, az iskolák állami fenntartásúak lesznek, de a vagyon nem kerül állami kézbe. Az épületek fenntartása és számos, a működtetéssel kapcsolatos feladat az önkormányzaté lesz ezután is. (Az, hogy ez a kettősség milyen káosszal jár majd, a jövő zenéje.) Az előterjesztéssel kapcsolatban megismételtük javaslatunkat arról, hogy az önkormányzat mérje fel annak lehetőségét és módját, hogy az iskolákban folyó munka ne romoljon az államosítás után. A polgármester biztosított bennünket arról, hogy folyik a lehetőségek átgondolása, de nem támogatta, hogy erre határozat kötelezze őt.

A járások kialakítása miatt át kell alakítani a polgármesteri hivatal szervezetét. A feladatkörök csökkenése előbb-utóbb elbocsátásokkal jár majd, de ennek pontos mértékét most még nem lehet tudni. Az iskolák fenntartásával kapcsolatos feladatok miatt az intézményektől közel száz embert kell átvenni, de a későbbiekben a munka racionalizálásával ez a létszám várhatóan csökken.

A napirend utáni vitában előjött az utóbbi idők egyik slágertémája a Sportmax, amelynek egyre kaotikusabb működése sok ott sportoló ember mindennapjait keseríti meg. Az önkormányzat felmondta a Sportmax-szal kötött bérleti szerződést és – más, alkalmas bérlő hiányában – saját maga oldja meg az üzemeltetést. Nem gondolom, hogy ettől a helyzet egyszerűbb lesz. Sajnos anyagilag egyre mélyebbre húzza a kerületet a hibás koncepcióval és nagy költséggel megépült sportközpont fenntartása.

Idén még egy ülés lesz pénteken, utána pedig közmeghallgatás.  

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

2 komment

Címkék: rendeletek Hegyvidék képviselő-testület Önkormányzat

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr734958877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2012.12.13. 00:45:54

Én ezt a garázsadót mindennél arcátlanabb dolgonak tartom. Direkt megkíméli valaki a közterületet a parkolástól és ahelyett hogy ezt díjaznák vagy legalább is ösztönöznék, inkább megsarcolják. Barmok ezek, nem közszolgák!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2012.12.13. 00:47:41

A Sportmax féle megalománia egy bizonyított "sikersztori". A következő csontváz a MOM Kultúrközpont és csatolt rendezvénytermei lesznek. Csak idő kérdése.
süti beállítások módosítása