Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Wir sind im Dreck

2012.01.08. 16:19 Sipos Péter

nyakig ér.jpgMa már talán csak a legelvakultabb híveknek kétséges, hogy Szeretett Vezetőnk zsákutcába vitte hazánkat. A kormány működéséről a piac kiállította a bizonyítványt az egekbe szökő árfolyamokkal, állampapír-hozamokkal és kockázati felárral. Lehet ezért utálni a gazdasági környezetet, de figyelmen kívül hagyni nem szabad. A baj nem jár egyedül, mert a nemzetközi politikában szinte senki sem rokonszenvez nehéz sorsú országunk rosszhírű vezetésével. Vezetőink pökhendi hozzá nem értésükkel elmérgesítették a viszonyt minden korábbi szövetségesünkkel. Úgy tűnik, hogy a piaci szereplők megnyugtatásához szükséges pénzügyi támogatásnak komoly feltételei lesznek. Egyre bizonyosabb, hogy nem kizárólag gazdaságpolitikai váltást várnak tőlünk, de megkövetelik számos, a jogállamot korlátozó magyar törvény átírását is.

A jövőt fürkészők általában három lehetőséget vázolnak fel. Az egyik az, hogy a Felcsúti Vátesz rájön, hogy eddigi politikája téves volt, és jelentős változtatásokba kezd. A másik lehetőségnek azt tartják, hogy a kormánypártokban palotaforradalom tör ki, és győzedelmeskedik. Ez a fordulat lehetővé tehetné egy ésszerűbb irány kialakulását. A harmadik lehetőség, hogy nekimegyünk a falnak, aztán a romokból majd csak újjáépítjük az országot. Mondanom sem kell, hogy ezt az utóbbi forgatókönyvet a legtöbben szeretnénk elkerülni, mert elképzelhetetlenül nagy árat kellene fizetni egy ilyen megújulásért.

Rossz hírem van. Amennyire meg tudom ítélni, az első két forgatókönyvnek egyelőre kevés az esélye. Bárcsak tévednék, de azt gondolom, hogy Orbán Viktor képtelen szakítani álmaival és szembefordulni eddigi politikájával. Minden jel arra mutat, hogy elszakadt a realitásoktól és képtelen érzékelni az elképzelései és a valóság közötti nem csekély eltérést. Attól tartok, hogy senki sincs a környezetében, aki meg merné neki mondani, hogy rossz úton jár, ideje megfordulni. Ha – mint a héten is – komoly jelei mutatkoznak a bajnak, csak taktikai, kommunikációs lépéseket tesz, mert nem gondolja, hogy változtatni kellene. A vele szembe fordulókat ellenségeiként kezeli, akiknek ad definitionem nem lehet igazuk, ezért az általuk mondottak megfontolásra sem érdemesek. Ha Szeretett Vezetőnkön múlik, kitart az utolsó utáni töltényig, és posztján marad, amíg onnan el nem zavarják.

A Fideszen belüli eredményes lázadásnak sem a jeleit, sem az esélyeit nem látom. A megnyilatkozó kormánypárti politikusok a bajok okát szokás szerint a kommunikáció gyengeségével és az ellenoldal aknamunkájával magyarázzák. Ritka az önkritikus hang, és a bírálatot megfogalmazók is csak egyes konkrét ügyekről beszélnek, nem az orbáni rendszer hibáiról. De ha feltesszük is, hogy a hivatalos megszólalások paravánja mögött izzik a parázs és folyik a szervezkedés annak érdekében, hogy bekövetkezzen az összeomlás elkerüléséhez szükséges fordulat, Orbán ellenében akkor sem látom lehetségesnek a kőbevésett sarkalatos törvények megváltoztatását. Lehetetlennek tartom, hogy a Miniszterelnök által kiválasztott és személyesen korrumpált képviselők a megfelelő számban átálljanak. Jelentős részükből még azt sem nézem ki, hogy képes lenne felismerni, hogy mikor kell a süllyedő hajót elhagyni.

A kulcs sajnos egyelőre nem a mi, hanem hitelezőink és külhoni szövetségeseink kezében van. Kemény birkózás következik, melynek során a felek igyekszenek kitapogatni, mit lehet elérni a másiknál. Azt egyelőre nem lehet tudni, meddig akarnak elmenni az amerikaiak és az EU. Csak az bizonyos, hogy Orbán körömszakadtáig védeni fogja rettentő építményének minden egyes tégláját. Ha a megbántott szövetségesek megelégszenek a gazdasági stabilitáshoz szerintük minimálisan szükséges változtatásokkal (ami azért orbáni mércével nem kevés, de talán kommunikálhatónak, tehát vállalhatónak tűnhet), akkor az ország megmenekülhet a gazdasági, Orbán pedig a gyors politikai bukástól. Helyzete a következő években nem sokkal különbözik majd a hosszasan vergődő Gyurcsányétól, mert a kikényszerített megszorítások, a mentőhitel megalázó feltételei még a saját hívei körében is jelentős tekintélyvesztést hoz majd. A Nemzet Miniszterelnöke csak abban az esetben bukik meg viszonylag rövid időn belül, ha európai és amerikai barátaink Magyarország vezetésének megregulázásáért nem tartják nagy árnak az államcsőddel járó megrázkódtatást. Ennek a forgatókönyvnek a részleteibe szeretnék nem belegondolni. Épeszű demokrata – bármennyire szeretné a jelenlegi bornírt és diktatúrába hajló kormányzat távozását – nem kívánhatja, hogy ez egy államcsőd és a vele járó rengeteg szenvedés eredményeként következzen be.

Hiába tűnhet egyesek szemében vonzónak, hogy szövetségeseink kikényszerítsék a változást, az ilyen megoldások kétes értékűek és ingatagok. Az egyetlen jó megoldás tisztességes választásokon elkergetni ezt a társaságot és utána rendbe tenni ezt a jobb sorsra érdemes országot. Erre kell gyúrni.

Közben ne felejtsük el az örökérvényű bölcsességet: ha már a szánkig ér a szar, ne lógassuk az orrunkat!

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

3 komment

Címkék: hitel feltételek államcsőd IMF Orbán EU Viktor szankciók

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr523528870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DonPablo 2012.01.09. 13:21:58

A borzasztó az, hogy talán még egy államcsőd sem jelentené OVI bukását. Elhangozna a tőle már megszokott "hajrá Magyarország, hajrá magyarok" buzdítás és mindent az ellenzékre, a bankokra és a csúnya külföldiekre lehetne rálőcsölni. Sajnos az is komoly elemzők szájából hangzott el, hogy Vezérünket békés eszközökkel nem lehet eltávolítani. Talán már el is költözött a Cs. utcából, hogy a GPS-kordináták alapján beállított szárnyasbomba se tehessen kárt Felslges Személyében és családjában. Én az amerikai titkosszolgálati módszerekben bízom. Ha nehezen és hosszadalmasan is, de Bin Ladent is sikerült likvidálni....

Sipos Péter 2012.01.09. 14:11:59

@DonPablo: Nem szeretném, ha az amerikaiak bárkit megölnének. Azt is szóvá tettem, amit Bin Ladennel csináltak. OV elkergetése a magyar nép feladata, nekünk kell rájönnünk, hogy elég belőle és csapatából.

DonPablo 2012.01.10. 10:29:31

Sajnálom, ha félreérthetően fogalmaztam. Természetesen nem gondolom komolyan, hogy bárki meggyilkojon egy vezetőt csak azért, mert alkalmatlan a vezetésre. Ráasásul családapa, mint bármelyikünk. De az valóban borzasztó, amilyen kilátástalan a változás lehetősége és egyelőre sem a hőbörgők, sem a mérsékeltebben átkozódók nem jutottak tovább a "meddig tűrjük még?!" hajtogatásán. Valamit, valahogyan, valakiknek csinálni kellene - beleértve természetesen magamat is, elkerülendő a "könnyű a más f...ával verni a csalánt" szemrehányást. A változtatás közös feladat. Hadd idézzem Széchenyi István örök értékű szavait :" Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel.Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarább a pokol fenekére küldi. De, ha egy hitvány kormány huzamosan meg marad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba!"
süti beállítások módosítása