Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Panama-csatorna a Jagelló út alatt? Avagy: 2 az 1-ben, hő- és pénzszivattyú a MOM-nál

2011.12.04. 17:15 Sipos Péter

panamakalap.jpgKorábbi bejegyzésemben hosszasan lelkendeztem a felújított MOM Kulturális Központ korszerű és energiatakarékos hűtő-fűtő rendszeréről, mely a Jagelló út alatt húzódó szennyvízcsatorna hőjét hasznosítja. Akkor már jeleztem, hogy kíváncsi vagyok a dolog pénzügyi részére is. Ismét beigazolódott a közmondás a kíváncsiság és a gyors öregedés kapcsolatáról, mert lehangoló eredményre jutottam.

A MOM felújítását a MARKET Építő végezte fővállalkozóként. Alvállalkozója, a THERMOWATT Kft. saját szabadalma alapján készítette el a szennyvízcsatorna hőjét hasznosító berendezést. Az üzemeltetést is ez utóbbi cég végzi. A MARKET Építő és az önkormányzat között létrejött szerződés három fő részből áll. Az első szól a felújítás kivitelezéséről, a második a most LARUS néven futó étterem és rendezvény-központ területének hasznosításba adásáról, a harmadik pedig a szennyvízhő-hasznosító berendezés karbantartásáról. Bár a második, a koncesszió ügye is megér egy misét, ez az írás elsősorban a karbantartás és üzemeltetés feltételeiről szól.

A Kulturális Központ felújítási munkáinak teljes számlája áfa nélkül 3,2 milliárd forint volt. Ebből a szóban forgó csodamasina a telepítés költségeivel együtt 162 millióba került. Ennek üzemeltetéséért és a karbantartásáért a szerződés szerint az önkormányzat 15 éven keresztül havonta nettó 2.653.000,- forintot fizet MARKET Építőnek.  A szolgáltatás a szerződés tartama alatt összesen 477,5 millió forintba kerül a kerületnek, vagyis ez alatt az idő alatt a masina teljes beruházási költségének majdnem háromszorosát fizetjük ki ilyen címen.

Ahhoz, hogy az első hallásra mellbevágó összegről reális véleményt alkothassunk, nézzük meg, mit kapunk cserébe. Az üzemeltető feladata a berendezés folyamatos felügyelete és karbantartása, a jelentkező hibák elhárítása. Amint a bejáráson láthattuk, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ügyeletes szakember a laptopján internetes kapcsolaton keresztül figyelemmel kíséri a rendszer működését, és ha kell, változtat a beállításokon. A gépek normál esetben nem igénylik, hogy akár egy szakember is jelen legyen. A helyszínre csak abban az esetben kell kimenniük a cég embereinek, ha valamilyen meghibásodást kell elhárítani. A szerződés szerint a vállalkozónak a díj fejében bizonyos kisebb értékű részegységek esetleges cseréjét is állnia kell. A drágább gépek, mint például a hőszivattyúk garanciális időn túli meghibásodása esetén a javítás, vagy a csere költségei – a fizetett havi díjon felül – az önkormányzatot terhelik.

Becslésem szerint a rendszer felügyeletének és karbantartásának átlagos időigénye legfeljebb egy szakmunkás teljes munkaidejét teszi ki. Az üzemeltető költsége ezen felül az az összeg, amelyet a Csatornázási Műveknek kell fizetni a csatornarendszer használata fejében. Erről nincs pontos információm, de nem hiszem, hogy havonta több lenne néhány százezer forintnál. Azt gondolom, hogy a kisebb anyagok és berendezések cseréje havi átlagban sem kerülhet többe két-háromszázezer forintnál. A fentiek alapján valószínűsíthető, hogy az üzemeltetés valós ráfordítása összességében nem lehet több mint a szerződés szerint az önkormányzat által fizetendő díj egyharmada. A fennmaradó kétharmadot, vagyis havonta közel 1,8 milliót fölöslegesen fizetjük ki. A MARKET Építő extraprofitja a szerződés 15 éve alatt meghaladja a 300 millió forintot.

Az ilyen korszerű berendezések beruházási költsége általában magasabb a hagyományos rendszerekénél, de a többletráfordítás 10, legfeljebb 15 év alatt megtérül, mert az energia költség és a karbantartási ráfordítás alacsonyabb. Esetünkben azonban az irreálisan magas karbantartási kiadások miatt ez az előny elvész, sőt, biztosan állítható, hogy a dolog kész ráfizetés.

Hogy miért kötött az önkormányzat ilyen előnytelen szerződést, nem tudom. Hogy figyelmetlenség, nemtörődömség az oka a hátrányos megállapodásnak, vagy más a magyarázata, ki kell deríteni. A hibát pedig ki kell javítani, a szerződés feltételeit meg kell változtatni. A hónap közepén tartandó testületi ülésen javaslatot teszek arra, hogy a polgármester kapjon haladéktalan felszólítást az intézkedésre. Még nem késő, alig néhány hónap telt el a berendezés üzembe helyezése óta.

Javaslatom fogadtatásáról tájékoztatni fogom kedves olvasóimat.  

Akiket pedig érdekelnek a részletek, azok az alábbiakban megtalálják a szerződés idevágó részeit.

MOM_hcserel_karbantartasi_szerzdes.pdf

 

 

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

1 komment

Címkék: önkormányzat hőszivattyú MOM Hegyvidéki Market Építő

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr943436734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rigo' 2011.12.05. 12:58:39

Ezeknek az energiatakarékosság is csak egy újabb lehetőség a nyúlásra. Tényleg messzire kell kergetni őket a köz ügyeitől!
süti beállítások módosítása