Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Szabálysértők

2014.01.24. 08:57 Sipos Péter

megállni tilos.jpgVan úgy, hogy az ember nem vesz észre egy KRESZ-táblát, vagy figyelmetlen, türelmetlen. Tilosban parkol, gyorsan hajt, vagy más szabálytalanságot követ el. Ha valaki véletlenül, vagy szándékosan sérti meg a szabályokat, okkal számíthat büntetésre. De mi van akkor, ha a hatóság nem tartja be a rá vonatkozó rendet?

Elöljáróban leszögezem, hogy kimondhatatlanul rühellem azokat, akik lustaságból, vagy kivagyiságból szabálytalanul, a forgalmat zavarva, más emberek és járművek épségét is kockáztatva parkolják le az autójukat. Soha sem értettem, miért nem képesek néhány métert gyalogolni azért, hogy várakozó járgányukkal ne akadályozzanak másokat. Idegesít az a terjedő módi, hogy a vészvillogót bekapcsolva órákig állnak tiltott helyen, torlódást, veszélyhelyzetet okozva.

Egy konkrét eseten keresztül azonban azt is megtapasztalhattam, hogy a hatóság – ha egyáltalán intézkedik egy ilyen ügyben – legalább annyira figyelmen kívül hagyja az előírásokat, mint a szabálytalan autósok.

Egy augusztusi reggelen édesapám hivatalos papírt talált autója szélvédőjén. Az éjszaka arra járó közeg azt tudatta az irattal, hogy feljelentést tesz szabálytalan helyen történt várakozás miatt. Már jócskán benne jártunk az őszben, amikor dörgedelmes felszólítás érkezett, hogy a kocsi üzembentartója nyilatkozzon, ki parkolt rossz helyre az autóval. Az öregem annak rendje módja szerint (bár kiválóan használja a számítógépet – a hivatalos irat érthetetlen felszólításának eleget téve – saját keze írásával) nyilatkozott, hogy ő tette le a megjelölt helyen a járgányt, de a kijelölt részen állt, tehát nem történt szabálytalanság. Hosszú csend után, már az új évben jött a végzés, melyben a nagyhatalmú hatóság közli, „bizonyítva látja” a szabálytalanságot, ezért a jog teljes szigorával lesújt, fizessen a bűnös, különben lecsukják. A 89. évében járó apukám nagyon kiborult. Amikor a papírokat és a jogszabályokat végignéztem, arra jutottam, hogy jó oka volt rá.

A végzés elleni fellebbezésben 8 pontban foglaltuk össze a törvénysértéseket. Most nem fárasztanám az olvasót az összes hiba a felsorolásával, csak néhányat emelek ki. A törvény szerint lehetőség van arra, hogy először helyszíni bírságot szabjanak ki. Ezt az autós távollétében is meg lehet tenni, és az összeg csak a fele a szabálysértési bírságnak. Az eljárást ebben az esetben csak akkor kell elindítani, ha a szabálysértő nem fizeti be a csekket. Az egész eljárás rákfenéje, hogy bár a törvény a bizonyítás terhét a hatóságra rója, a feljelentést tevő rendőrök bejelentésén és az „elkövető” ellentétes vallomásán kívül semminemű bizonyíték nem áll rendelkezésre. (Még egy nyavalyás fénykép sem készül a rend őrei állításának alátámasztására.) Arról pedig néhány éve törvény van, hogy a rendőrök nem mindig mondanak igazat. Ezért szól úgy a határozat, hogy a hatóság bizonyítva látja az elkövetést, de hallgat arról, hogy ezt mire alapozza. Az csak hab a tortán, hogy bár a jogszabályok mindössze 30 napot adnak az eljárás lefolytatására, az mégis hónapokig húzódik.

Folytathatnám a sort, de fölösleges. A törvény őrei a jelek szerint magasról tesznek a szabályokra. Nomen est omen, a Szabálysértési Hatóság hivatása a szabálysértés. Biztos, ami biztos, az ombudsmanhoz fordultam, nézzen már körül a hatóság háza táján. Ha lesz eredmény, közhírré teszem.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

7 komment

Címkék: KRESZ Rendőrség Szabálysértés Bírság

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr295779059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

futobolond a kozeleti paranoiás · http://suzukimaffia.blog.hu/ 2014.01.24. 20:36:37

Sajnos tapasztalatból mondom, hogy bármelyik hatóság, vagy akár bíróságok szemrebbenés nélkül sértik meg a szabályokat és a törvényeket. Amennyiben szerencséd van, akkor sikeres lesz a fellebbezés, ha nem akkor nehéz ügy. Kb olyan mint az orosz rulett 5golyóval(hatlövetűvel)

Bonaparte 2014.01.24. 20:36:55

Megértem a posztoló felháborodását, sajnos ez a hozzáállás a hatóságtól mindennapos gyakorlatnak számít. Bizonyíték (fotók) nélkül az eljárás nem megalapozott. Érdemes bíróságig vinni az ügyet, ott bizonyítottság hiányában megszüntetik az eljárást.
Kb másfél éve a lányom küzdött végig egy hasonló esetet, az kissé vicces happy enddel zárult.
Egy esős reggelen beállt egy parkoló szélső helyére. Külön figyelt rá, hogy nincs mozgássérült-parkoló tábla. Amikor visszaért, egy brutális (ha jól emlékszem, 60 ezres) csekket talált a szélvédőn, merthogy mozgássérült parkolóban állt. A parkolóból kiállva látott az akkor már száradó aszfalton valami fehér maszatokat, de táblát akkor sem. Körbefotózta a helyszínt, ez később sokat segített.
Körbejártuk a jogi hátteret, és az alábbit sikerült kideríteni:
1. Mozgássérült parkoló csak útburkolati jellel, tábla nélkül is jelölhető.
2. Az útburkolati jel akkor érvényes, ha az egybefüggő vonallal rajzolt, és látható (pl nem takarja hó, sár).
3. A KRESZ beszél mozgássérült parkolót jelölő útburkolati jelről, de azt nem definiálja, vagyis ilyen jel márpedig nincs.
Ezek alapján a lányom írt egy határozott fellebbezést. Törölték a bírságot, viszont nem a felsorolt érvek miatt. Azt a mozgássérült parkolót az önkormányzat megszüntette, és az útburkolati jelet megpróbálták levakarni, csak rosszul sikerült.

OkoskaTo:rp 2014.01.24. 20:57:16

@Bonaparte: Ha a 2. pont így lenne igaz, akkor fél Budapesten nem léteznének záróvonalak és zebrák.

Bonaparte 2014.01.24. 21:36:36

@OkoskaTo:rp:

Miért, vannak? :-) A jogszabály szerint így lenne, egy bírósági eljárásban van is rá halvány esély. A gyakorlatban néha ott is "van" terelővonal, ahol az aszfalton kívül semmit sem látok...

főboszorka45 2014.01.24. 22:07:54

Felelbbezni, és ha nem fogadják el, bíróság.... akkor lehet vakarózni....

Az igazi Trebics 2014.01.24. 23:47:00

Most akkor tilosban parkolt vagy nem? Mi volt a konkrét szabálysértés?

sanyix 2014.01.25. 11:18:09

Látva a 70-es tábla mellett 69-el megbirságolt illető példáját, a hatóság soha semmi hibát nem fog elismerni ("értem én csak leszarom" módszert használnak), ha csak nem teregeted ki a médiába.
süti beállítások módosítása