Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Csapatépítés önkielégítéssel

2011.11.21. 18:53 Sipos Péter

narancsos zászló.jpgA múlt hét péntekén alkalmam volt jelen lenni egy beszélgetésen, melynek meghívott előadója a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, Ángyán József. A téma a vidékstratégia volt. Nem szeretnék a részletekbe belemenni, különben sem ez a mai írás témája. Legyen elég annyi, hogy stratégiában foglalt célok szívemnek kedvesek ugyan, de úgy vélem, sem eszközeiben, sem hatásaiban nincs kellő mélységben kidolgozva. Az a benyomásom, hogy a stratéga készítői ki szeretnék vonni a magyar vidéket a kapitalizmus rendszeréből. Én drukkolok a sikerért.

Az előadás és a beszélgetés során azon törtem a fejem, hogy egy ilyen gondolkozású ember, mint Ángyán professzor, mit is keres abban a kormányban, amelyik az elmúlt húsz éve legszélsőségesebben liberális gazdaság- és társadalompolitikáját mondhatja magáénak. Az egyik anekdota aztán világosságot gyújtott a fejemben. A 2005-ös gazdatüntetés idején a tanár úr a gazdálkodók oldalán vett részt a kormánnyal folytatott tárgyalásokon. Mint elmondta, addig nem politizált, de akkor rájött, hogy neki gazdákat kell képviselni, mert a tárgyalóasztal túloldalán azok, vagy azoknak az unokái ülnek, akik elvették a nagyszülei földjét.

Megint tanultam valamit. Még ezen a szinten is ilyen egyszerű a világ: vannak a komcsik, és vagyunk mi többiek. Innen nézve válik érthetővé, hogy Pártunk bölcs vezetői miért kívánják az alaptörvényben rögzíteni a szocialisták bűneit hatvan évre visszamenőleg. Hazánk nagyobb dicsőségére az Alaptörvény rögzíti majd, hogy „a demokratikus átmenet során jogi elismerést nyert Magyar Szocialista Párt a Magyar Szocialista Munkáspárt jogutódaként, a törvénytelenül felhalmozott vagyon örököseként, a diktatúrában vagy az átmenet során megszerzett illegitim előnyök haszonélvezőjeként, valamint régi és az új pártot összefűző, a pártvezetést is jellemző személyi folytonosság okán osztozik mindazon felelősségben, mellyel az állampárt terhelhető.” Magam sem szívlelem az MSzP-t, de azt tartom, hogy a kiátkozás nem összeegyeztethető a demokrácia eszményeivel.

Nem is erről van szó. Az ilyen és ehhez hasonló, jogilag értelmezhetetlen lépések józan ésszel céltalan önkielégítési gyakorlatoknak tűnhetnek, pedig mögöttük hideg számítás van. Az igazhitűekben folyamatosan táplálni kell az érzést, ők a jó oldalon állnak és ismételten rá kell mutatni a sötét erőkre, akik a Haza és a Világ bajainak okozói. Újra és újra mondani kell valamit a kemény magnak, azoknak, akik még kitartanak a Szeretett Vezető és stábja mellett. Meg – mint látszik – magának a stábnak is. Kudarcot vallott a gazdasági szabadságharc politikája, ezért vissza kell kuncsorognunk magunkat a Valutaalaphoz? Lehet, hogy így van, de mi vagyunk az antikommunisták. Aki magyar, velünk tart!

Vajon meddig működőképes ez a kommunikáció? Meddig képes elfedni a lényeget, eltakarni a valódi szándékokat és a tettek silányságát? Mire lesznek még képesek azért, hogy a hit lángját megőrizzék csökkenő számú hívük szívében? Milyen árat fizetünk mindannyian ezért? És ami még ennél is fontosabb, meddig tűrjük még az akarnokság és a dilettantizmus uralmát?

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

1 komment

Címkék: oldal sötét vidékstratégia MSZP FIDESZ Alaptörvény igazhitűek

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr593401664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2011.11.23. 11:40:11

"z elmúlt húsz éve legszélsőségesebben liberális gazdaság- és társadalompolitikáját mondhatja magáénak"

Azért nem kell minden LMP-s propagandát elhinni :) A kép ennél sokkal bonyolultabb. És voltak már sokkal "liberálisabb" (piacpártibb, szegényekkel nem törődő) szakaszok is, elég csak a 90-93-as sokkterápiára gondolni. Vagy a 2006 utáni, mindent privatizálni akaró lendületre (amit szerencsére nem sikerült megcsinálni).

Egyébként igaz, a közös ellenségkép tud legerősebben összetartani egy tábort. De ez nem újdonság, és nem csak a Fideszre jellemző, az SZDSZ-t is az Orbán-fóbia tartotta össze 16 évig.
süti beállítások módosítása