Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

A hegyvidéki Szent Márton nem teríti köpenyét a meztelen koldusra

2011.10.28. 21:41 Sipos Péter

szent márton és a koldus.jpgTanulságos ülést tartott a Hegyvidéki képviselő testület csütörtök este. Felidézhettük például Mártonnak, a később szentté avatott római katonának a történetét. Ő volt az, aki kettétépte köpenyét és a felét egy meztelen koldusra terítette. De haladjunk sorban.

A szociális ügyekben érkezett fellebbezések obligát elutasításán gyorsan túlestünk, éppúgy, mint az egyik – gyermekáldás miatt lemondott – külsős bizottsági tag utódjának megválasztásán is. A nyíltan folytatódó ülésen a testület egyhangúan támogatta, hogy a nemzet Lenke nénije, Komlós Juci Városmajor utcai házán emléktáblát helyezzünk el. Kisebb, a lényeget nem érintő vita után elfogadtuk a közoktatási intézményrendszer működése minőségirányítási programját. Döntés született arról is, hogy az önkormányzat – az ár magas volta miatt – nem él elővásárlási jogával egy Márvány utcai üzlethelyiség adásvétele során. Egy újabb határozat nyomán a jövő év elejétől kötendő szerződések esetén megváltozik a bérbeadásra szánt ingatlanok bérleti díjának számítási módja. Az eddigi egyedi díjmeghatározás helyett az általános szabály az lesz, hogy liciten meghirdetett induló bérleti díj az ingatlan értékének 10%-a lesz. Érdekes módon ez hol a díj emelkedésével, hol csökkenésével jár majd.

Ezt követően került sorra a két LMP-s képviselő előterjesztése arról, hogy a svábhegyi zarándokházat a tél beállta előtt nyissuk meg a hajléktalanok előtt. A javaslatot két nappal korábbi ülésén megvitatta a szociális bizottság. Ez a vita elég sajátosan kezdődött, mert szokásos rituálét felrúgva a kereszténydemokrata elnök, dr. Bácsi Zsolt, az előterjesztő szóbeli kiegészítésének meghallgatása helyett a felvetés ekézésével kezdte a napirendet. Láthatóan felindulva, populista, politikai célzatú provokációnak bélyegezte a javaslatot. Véleménye szerint a zarándokszállás funkciójával összeegyeztethetetlen, hogy ott mélyre süllyedt embereket helyezzenek el, akik majd tönkreteszik a felújított épületet. Úgy gondolja, hogy a hajléktalankérdést Tarlós főpolgármester és Kocsis Máté, VIII. kerületi polgármester már lényegében megoldották. A hajléktalanokat szelíd erőszakkal szállásokra kell vinni, és ott felügyelet alatt kell tartani, hogy ne lopjanak és verekedjenek. Miután szóhoz jutottam, kifejtettem érveinket, de hiába. Egyik bizottsági tag hölgy – ne felejtsük, a szociális bizottságban voltunk – kifejtette, hogy „ezek” büdösek, nem is érti, miért engedik fel őket a buszra, majd megkérdezte tőlem, miért nem fogadom be a lakásomba őket. Szerinte az egész zarándokszállást tönkretennék a hajlék nélküliek. A szocialista és a jobbikos bizottsági tag kifejtették, hogy a probléma felvetését fontosnak tartják, de a javasolt megoldás nem jó. A bizottság egyhangúan leszavazta az előterjesztést. Az ülés után Vincze Géza, szocialista képviselő arról biztosított, hogy ha a javaslatban nem a zarándokszállás igénybevételére teszünk javaslatot, kész támogatni.

A testületi ülésen részletesen indokoltuk a javaslatot. Elmondtam, hogy a városból kiszoruló hajléktalanok száma megnőtt, sokan az erdőben húzódnak meg. Gondoskodni kell róluk, mert a tél folyamán sokan közülük megfagyhatnak. Javaslatunk szerint egy hajléktalanellátó szervezettel kellene együttműködni, hogy szakszerű legyen az ellátás és a rendelkezésre bocsátott épület megóvására garanciát kapjunk. Tájékoztattam a testületet, hogy felvettük a kapcsolatot a Máltai Szeretetszolgálattal. Azt is elmondtam, hogy Vecsei Miklós, a máltaiak vezetője biztosított arról, hogy készen állnak az épület átvételére. Bevallottam, hogy nem gondoltuk, hogy ekkora érzelmeket kavar a javaslat, hiszen számunkra kézenfekvőnek tűnt az épület elhelyezkedése és rendeltetése miatt is, hiszen nem is olyan régen a zarándokszállások minden szegény embernek menedékül szolgáltak. Kifejtettem, hogy a problémát szeretnénk megoldani, és nem parttalan vitákat indítani, vagy azt bizonyítani, hogy a XII. kerület vezetése nem érzékeny a kérdésre. Mindezért a lényegre koncentrálva módosítottuk a javaslatot, nyitva hagyva, hogy melyik legyen az az épület, amelyiket erre a célra átadnánk. Kértem a testületet, hogy a következő, módosított határozati javaslatot tárgyalja meg és fogadja el.

Módosított határozati javaslat a Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat 2011. október 27-i ülésének 6. sz. napirendi pontjához

 

A Képviselő-testület feladatának tekinti, hogy megoldást találjon a kerület közterületein fedél nélkül élő polgártársaink téli időszakra történő átmeneti elhelyezésére, ezért

-          felkéri a Polgármestert, sürgősen vizsgálja meg, hogy melyik, az Önkormányzat tulajdonát képező épület tehető alkalmassá a közterületeken, elsősorban a környékbeli erdőkben meghúzódó hajléktalanok elszállásolásának céljára. A megoldás feltételeinek kidolgozása és megvalósítása érdekében vegye fel a kapcsolatot a Budapesten működő hajléktalanellátó szervezetekkel.

-          felhatalmazza a Polgármestert, hogy az ideiglenes hajléktalanszállás kialakítása, megnyitása és üzemeltetése érdekében szükséges megállapodásokat még a tél beállta előtt megkösse és az épületet a hajléktalanellátó szervezet ideiglenes használatába adja.

-          felkéri a Polgármestert, hogy az ügyben megtett intézkedéseiről a legközelebbi testületi ülésen számoljon be.

Budapest Hegyvidék, 2011. október 27.

 

Püspöki Gábor                 Sipos Péter

képviselő                                          képviselő

A vitában Kovács Lajos, a területért felelős alpolgármester kifejtette, hogy a felvetés jogos, de nem egyszerű a megoldás. Az érvényes szabályok azt ajánlják, hogy nagy, ötven-száz fő befogadására alkalmas szállásokat hozzanak létre. A zarándokszállás erre a célra nem megfelelő, mert kicsi. Bácsi Zsolt lényegében megismételte, amit a bizottsági ülésen elmondott, és úgy vélte, hogy a felvetéssel politikai haszonszerzés volt a célunk. Püspöki Gábor nem tudta magában tartani azt a véleményét, hogy kereszténydemokrata képviselőtársunk álláspontja se nem keresztényi, se nem demokrata. Ezen a ponton Pokorni polgármester igyekezett a vitát elvágni, mondván, hogy a személyeskedő megjegyzések nem segítik a megoldást. Felhozta szent Mártonnak a bevezetőben már említett példáját, de kifejtette, a kerület nincs abban a helyzetben, hogy odaadja a fél köpenyét. Vállalta, hogy felveszik a kapcsolatot a máltaiakkal és keresik a megoldást, de pillanatnyilag nem tud olyan helyet, ahol ki lehet alakítani ilyen intézményt. Közölte, hogy nem támogatja a javaslatot.  Hozzá hasonlóan foglalt állást a testület többsége is, beleértve a szocialista és a jobbikos képviselőket, akik hozzá sem szóltak a vitához.

A testület ezt követően állást foglalt arról, hogy 2012-ben is a kerület kívánja beszedni a helyi adókat, majd tájékoztatást kaptunk arról, hogy egy hosszú ideje tartó perben egyezség jött létre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-vel, így az önkormányzat 155 ezer darab OTP részvénnyel gazdagodott, melynek mai piaci értéke 565 millió forint. Még egy per folyik, amit nem sikerült egyezséggel lezárni.

Napirend után szóba került a kerületi rendőrkapitány indoklás nélkül történt leváltása, melynek okait nem ismerhettük meg. Jeleztem, hogy János kórház mellett a Diósárok úton és az Orbán hegyi úti osztrák óvodánál a járdán parkoló autók zavarják a gyalogos közlekedést. A polgármester arról tájékoztatott, hogy egy jogszabály-változás miatt a közterület felügyelők már nem büntethetik a szabálytalanul parkolókat. Ez a rendőrség dolga, de nincs rá kapacitása. Tájékoztatást kértünk arról, hogy milyen építkezés megkezdését jelzi előre az, hogy a Városmajor parkban kitűző karókat vertek le, de senki nem tud semmit. Végül polémia kezdődött arról, hogy a Hegyvidék TV adjon közvetítést a testület üléseiről. A főszerkesztő asszony vállalta, hogy megvizsgálja annak lehetőségét, hogy az üléseken készült felvételeket vágatlanul felteszik a televízió honlapjára.  

Ez történt a Budapest XII. kerület Hegyvidék önkormányzatának képviselő-testületi ülésén az Úr 2011. évének magvető havának 27. napján.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr563337042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.10.29. 17:46:53

gazdagjaink már vannak.

néhány évtized és rájönnek majd, hogy a vagyon felelősséggel és kötelezettségekkel is jár.

igazából az a szomorú, hogy ebben a helyzetben a polgármester úgy érzi, hogy egy "fél köpenye" sincs a kerületnek.

miközben van.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.10.30. 15:46:09

Köszi a Diós árok felvetését. Noha tudnak a problémáról- akármit is dumálnak róla mellé -, mégsem cselekednek. Csak igérik. Immáron 10 hónapja.

kösz és üdv

varnai 2011.10.30. 19:24:05

Öröm olvasni ezt a remek mixet. Kultúra, önkormányzat, humánum. Van mit tanulni.

szakállasbácsi 2011.10.31. 19:09:38

Nem mennek a homleszek szavazni, ezért nincs mit csodálkozni. Majd a fijjug építenek a székházpénzből, meg a shortolással gyűjtött picike vagyonkából melegedőt. Majd pont ők, mi? Turulmadár viszont kellett, lám kint vagyunk a vízből általa. Érdekes népek ezek, jóllehet a Pokorni nem tűnt moral insanity-nek. Vagy ítéljünk csak a tettek alapján?
süti beállítások módosítása