Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Vesszen Trianon!

2011.06.04. 15:33 Sipos Péter

Az elmúlt években egyre harsányabb a politika az 1920-ban megkötött békeszerződés ügyében. Tavaly óta az évfordulókon – ma is – a „nemzeti összetartozás” napját tartják, ezzel hivatalos rangra emelve a megemlékezéseket. Ezen a napon sok szó esik arról a fájdalomról, melyet az ország akkori területeinek más országokhoz csatolása ma is okoz, a veszteségről, ami a nemzetet érte. A szónokok nem mulasztják el hangsúlyozni, hogy Trianont nem szabad elfelejteni soha.

A politikában ritkák a véletlenek, a cél nélküli akciók. A Trianonozók sem unalmukban, vagy jobb híján teszik fel a két világháború között oly gyakran játszott lemezt. De míg Horthy kormányzó idejében a határok visszaállítása volt a kimondott cél, most a hivatalos szövegek ennek lehetetlenségéből indulnak ki. A nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvény

„… megállapítja, hogy a trianoni békediktátum által felvetett kérdések történelemből ismert eddigi megoldási kísérletei – mind az idegen hatalmak segítségével végrehajtott újabb határmódosítások, mind a nemzeti önazonosságnak a nemzetköziség ideológiája jegyében történt felszámolására irányuló törekvések – kudarcot vallottak. Ebből kiindulva az Országgyűlés kinyilvánítja, hogy a fenti problémák megoldását csak a nemzetközi jogi szabályok által kijelölt keretek között, demokratikus berendezkedésű, szuverenitásuk birtokában lévő, polgáraik és közösségeik számára gyarapodó jólétet, jogbiztonságot és a gyakorlatban is érvényesülő jogegyenlőséget biztosító, egyenrangú országok kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködése eredményezheti, melynek kiindulópontja csak az egyének – a nemzeti önazonosság megválasztását is magában foglaló – szabadsága, s a nemzeti közösségek belső önrendelkezéshez való joga lehet.”

Akkor vajon miért kell újra és újra feltépni a sebet? Miért kell feszültséget kelteni a Trianon témával határon innen és túl? Ha valóban a tanulságok levonása lenne a cél, akkor a szokásosnál mélyebben kellene vizsgálni, hogy mi okozta az egykori magyar királyság feldarabolását és azt, hogy miért üdvözölték lelkesen a szomszéd népek azt, amitől az „igaz” magyaroknak még ma is elborul a homlokuk és néha az elméjük. A szónokok azonban nem beszélnek az akkori magyar uralkodó osztály pökhendiségéről, arról, hogy hallani sem akartak az országban élő nemzetiségek önrendelkezéséről, jogaik elismeréséről. Ahelyett, hogy Magyarországnak az első világháborúban való dicstelen részvételének okait és következményeit számba vennék, az ország megosztásának felelősségét a királyságot megdöntő köztársaságiak és a kérészéletű Tanácsköztársaság nyakába varrják, átvéve Horthyék hamis érveit.

Visszatérve arra, hogy vajon mi a célja a politikának a Trianon-kérdés fókuszba állításával, számomra nincs más magyarázat, mint az, hogy a témát alkalmas gumicsontnak találják. Valószínűleg úgy vélik, nem hordoz különösebb veszélyt, de jó arra, hogy elterelje a figyelmet a jelen igazi kérdéseiről és általa meg lehessen rajzolni a „nemzeti oldal” arculatát. A történelem során már sokszor láthattuk, hogy nem egyszerű a különféle szellemeket a palackban tartani. Aki más népek, országok ellen hangolja népét, később már hiába csodálkozik, ha komolyan veszik, amit mond, és tettekre váltják a tüzes szavakat.

Ezért van nekem hányingerem a Trianonozás hallatán.  

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

1 komment

Címkék: trianon napja nemzeti összetartozás

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr52956723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Truebaby 2011.06.07. 16:18:05

A törvény jól mondja, ideje lenne a betűt és szót összehangolni.
süti beállítások módosítása