Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Előterjesztettem

2011.04.11. 21:15 Sipos Péter

Ez a bejegyzés nagyon izgi lesz, megígérem. Benyújtottam egy előterjesztést Pokorni polgármesternek. Most szóljanak hozzá!

Az önkormányzat működését szabályozó rendelet módosításáról van szó. Előre kell bocsátanom, hogy a Hegyvidéki önkormányzatnál érvényes szabályok sokkal demokratikusabbak az országos átlagnál. Ez elsősorban az átlagra nézve kínos, de azt mondhatom, hogy egyáltalán nem tartom szükségesnek az előírások teljes átírását. Mint a következőkből látni lehet, a kezdeményezés inkább kiigazítás, mint átalakítás.

A javaslat egyik célja, hogy a bizottsági tagoknak és a képviselőknek legyen elég idejük felkészülni az ülésekre. A jelenlegi szabályoknak megfelelően az előterjesztéseket pénteken küldik ki. A bizottsági ülések a hét elején, a testületi csütörtökön szokott lenni, így elég kevés idő marad a felkészülésre, konzultációra.

A másik törekvésünk az, hogy azok, akik érdeklődnek az önkormányzat működése iránt, kapjanak nagyobb lehetőséget arra, hogy megismerjék a testület elé kerülő anyagokat és véleményt mondhassanak róluk. Csak példaképpen említem, hogy a mostani szabályok szerint a rendelet-tervezeteket az ülést megelőzően az önkormányzat hirdetőtábláján kell közzétenni, de a honlapon nem. Ha javaslatunkat elfogadják, akkor nem csak az előterjesztéseket, hanem az ülések teljes jegyzőkönyvét is megtalálják az érdeklődők az önkormányzat oldalán.

Íme, az előterjesztés teljes szövege.

Előterjesztés

 

Tárgy: Javaslat Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/1995.(X.25.) Budapest Főváros XII. kerületi Önkormányzat rendelete módosítására

 

Az alábbiakban javaslatot teszek az SzMSz módosítására.

 

      1. §      A rendelet 12. §-a kiegészül a következő (4) bekezdéssel. „Amennyiben az előterjesztés tárgya önkormányzati rendelet módosítása, az előterjesztésnek a módosítani kívánt részek mellett tartalmaznia kell a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt rendelet teljes szövegét is.”

      2. §      A rendelet 15. § (2) bekezdésének első mondata helyébe a következő mondat kerül: „A meghívót és az írásbeli előterjesztéseket úgy kell kézbesíteni, hogy azokat a képviselők és a meghívottak az ülés időpontját megelőzően legalább 8 munkanappal megkapják.”

      3. §      A rendelet 15. § (3) bekezdésének helyébe a következő mondat kerül: „A rendkívüli ülésre (14. § (4) bekezdés) a meghívót és az írásbeli előterjesztéseket úgy kell kézbesíteni, hogy azt a képviselők és a meghívottak az ülés időpontját megelőzően legalább 4 munkanappal megkapják.”

      4. §      A rendelet 15. § (4) bekezdése kiegészül a következő mondattal: „. A meghívót és az előterjesztéseket a kézbesítés napján az önkormányzat internetes honlapján (http://www.hegyvidek.eu/) is közzé kell tenni.”

      5. §      A rendelet 32. § (5) bekezdésének helyébe a következő szöveg kerül: „A rendelet-tervezetet a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján 8 munkanapra közszemlére kell kifüggeszteni és a kerület honlapján is közzé kell tenni. A honlapon felületet kell biztosítani arra, hogy az érdeklődő polgárok észrevételeiket és javaslataikat közzétehessék és egymással megvitathassák. A beérkezett észrevételekről az előterjesztő tájékoztatást ad a Képviselő-testületnek, amely döntést hoz azok figyelembevételéről.

      6. §      A rendelet 33. § (2) bekezdésének második mondata helyébe a következő mondat kerül: „A kihirdetett rendeletet a XII. kerületi „Hegyvidék” nevű újságban és a kerület honlapján is közzé kell tenni.

      7. §      A rendelet 34. §-a kiegészül a következő (7) bekezdéssel: „A jegyzőkönyvet az üléstől számított 12 napon belül nyilvánosságra kell hozni a kerület honlapján.”

      8. §      A rendelet 46. § (2) bekezdésének helyébe a következő mondat kerül: „A bizottság ülését úgy kell összehívni, hogy a meghívót és az előterjesztéseket a tagok és a (4) bekezdésben meghatározott résztvevők az ülés időpontját megelőzően legalább 5 munkanappal megkapják.”

      9. §      A rendelet 50. §-a kiegészül a következő (4) bekezdéssel: „A bizottság üléseinek jegyzőkönyvét az üléstől számított 12 napon belül nyilvánosságra kell hozni a kerület honlapján.”

    10. §    A rendelet 3. sz. melléklete kiegészül a következő 6.21. ponttal: „Véleményezi az önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságok éves üzleti tervét és beszámolóját.”

    11. §    A rendelet 3. sz. melléklete kiegészül a következő 7.35. ponttal: „Véleményezi az önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságok éves üzleti tervét és beszámolóját.”

    12. §    A rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

 

 

Indokolás

 

Az SzMSz javasolt módosításainak (2.§, 3.§, 8.§) egyik célja, hogy a képviselőknek több időt biztosítsanak a testületi ülésre történő felkészülésre. Tekintettel arra, hogy a bevett szokás szerint a testületi ülések csütörtöki napon vannak, a rendelet eddigi szövege szerinti felkészülési idő nagyon szűk ahhoz, hogy a képviselők az előterjesztéseket szakértőikkel megvitathassák és érdemben felkészülhessenek, mert az előterjesztések kézbesítése és az ülések napja között 1-3 munkanap áll csak rendelkezésre.

A javaslatok (4.§, 5.§, 6.§, 7.§, 9.§)másik célja, hogy az érdeklődő polgárok számára több lehetőség legyen arra, hogy a döntések előkészítésébe beleszóljanak és megismerjék az előkészítés alatt lévő javaslatokat. Ezt a célt szolgálja, hogy a testületi ülések meghívói és az előterjesztések az ülést megelőzően megjelenjenek az önkormányzat honlapján és a tervezetekhez az oldal látogatói hozzászólhassanak. A képviselő-testület munkájának a választókkal történő megismertetése érdekében tartom szükségesnek az ülések jegyzőkönyveinek nyilvánosságra hozását a honlapon.

A rendeletalkotás előkészítésének könnyebb áttekinthetőségét kívánja biztosítani az a javaslat (1. §), mely szerint a rendeletek módosítására irányuló előterjesztések ne csupán a módosításokat, hanem a javasolt módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt teljes rendelet szöveget is tartalmazzák.

Az önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságok fölötti tulajdonosi ellenőrzés fokozására irányul az a javaslat (10.§, 11.§), mely szerint a Pénzügyi és a Tulajdonosi és Városfejlesztési Bizottság tárgyalja ezeknek a gazdasági társaságoknak az éves üzleti terveit és beszámolóit.

A könnyebb érthetőség kedvéért az előterjesztéshez csatolom a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt rendelet szöveget is.

 

Budapest, 2011. április 11.

 

                                                                                                    Sipos Péter

                                                                                                    képviselő

A módosítani javasolt hatályos rendeletet itt található. Kérem, akinek további javaslatai vannak, ossza meg velem.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

Szólj hozzá!

Címkék: és önkormányzat szabályzat hegyvidék szervezeti működési

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr392818631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása