Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Csak mi magunk

2011.01.24. 19:03 Sipos Péter

Amióta az eszemet tudom, azt látom, hogy honfitársaim az őket nyomasztó honi gondok megoldását rendre valamilyen külső erőtől várja. Ha visszatekintünk az ország történelmére, ez nem is annyira furcsa. Az elmúlt századokban mindig ki voltunk szolgáltatva valamely közeli nagyhatalomnak és a változás legtöbbször az volt, hogy az egyik uralmát felváltotta egy másiké. A lázadozók – ha egyáltalán voltak – általában pórul jártak, csak azok bízhattak a sikerben, akik külső erők támogatását  is bírták. Ilyen helyzetben érthető, hogy az ellenállás lényege általában nem a hatalmon lévők elűzése, hanem kijátszása volt. Talán erre vezethető vissza az is, hogy a szabályok betartása nem az erősségünk, és az is hogy össznépi játék a törvények megkerülése az élet minden területén.

Nehéz megszabadulni a régi reflexektől. Bár egyre többen beszélnek felháborodottan a magánnyugdíj-pénztári pénzek lenyúlásáról, a médiatörvényről és a forradalmi többség egyéb hajmeresztő intézkedéseiről, még sincs nyoma valamiféle tömeges elégedetlenségnek. A média nagy kéjjel közli a külföldi orgánumok és politikusok újabb és újabb, az ország vezetését elmarasztaló kijelentéseit. Részletesen taglalják, hogy az EU egyes szervei miként fogják majd elmarasztalni a kormányt, és azt is, hogy már Amerikában is rosszallóan beszélnek arról, mi is folyik nálunk. Kárörvendő tudósításokat olvashatunk arról, hogy melyik miniszterünket fogadták itt, vagy ott rangon alul, hogy hol szégyenítették meg ismét képviselőinket, vélhetően a kormány viselt dolgai miatt.

Fontos, hogy milyen a hírünk a világban, de nem gondolhatjuk komolyan, hogy más fogja megoldani a bennünket kínzó problémákat. Lehet, hogy a hibás politika miatt Magyarország átmenetileg kiiratkozik azokból a klubokból, ahova minden józanul gondolkozó és az ország javát akaró ember tudni szeretné, de ezek a büntetések mindannyiunknak fájni fognak, a legkevésbé azoknak, akik miatt megtörténik, ha megtörténik. De ne gondoljuk, hogy az EU vagy más közösség annál többet, hogy a minimálisra csökkenti az érintkezési felületeket, többet tesz a mi érdekünkben. Ha mi magunk nem vesszük kézbe a dolgokat, akkor nem fordulnak jobbra a dolgok.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

2 komment

Címkék: orbán eu kormány alkotmánybíróság médiatörvény

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr662610566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DonPablo 2011.01.25. 09:30:50

Amennyire az én szerény ismereteim terjednek, régen valahogy többen voltak a felvilágosult, haladó szellemű "nagy koponyák", akik VALÓBAN a nemzet sorsának javításán fáradoztak. Ki-ki a maga módján és eszközeivel.A szándék többnyire dícséretes, a megvalósítás esetleg vitatható. A nyugdíjpénztári lenyúlások kapcsán is elgondolkoztam azon, hogy a "vegyük el a gazdagoktól és adjuk a szegényeknek" elv milyen régi keletű. Nálunk is volt egy "alulról jövő népi kezdeményetője", Rózsa Sándornak hívták az illetőt és betyári minőségében tevékenykedett, míg fel nem akasztották. Ez a veszély a mai politikusokat nem fenyegeti, ők jót-rosszat büntetlenül tehetnek, legalábbis nagyon sok esetben. De hadd idézzem Széchenyi István egyik legnagyobb mondását, aminek nai körülmények között is még mindig szomorú aktualitása van:
" Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel!Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarább a pokol fenekére küldi. De, ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba!"

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2011.01.25. 22:55:18

@DonPablo: A "vegyük el a gazdagoktól és adjuk a szegényeknek" elv a megfelelő arányokat betartva jó. A kormánnyal az a baj, hogy pont fordítva csinálja jelenleg, és ugyanígy tett 98-02 között is.
süti beállítások módosítása