Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Cigányok

2010.11.18. 23:17 Sipos Péter

Ahogy azt Máté Gábor és Grecsó Krisztán elképzeli. Megint színház, a Katona József. Azt találták ki, hogy előveszik Tersánszky Józsi Jenő múlt század elején írt darabját, abból eljátszanak egy részt, aztán hozzátoldanak egy második felvonást, amely az elmúlt évek cigány gyilkosságait, mint apropót felhasználva bemutatja az összes közhelyet, amit ebben a témakörben magyar nyelven fel lehet lelni. Az első rész idilli hangulatában folyamatosan mulattató és mulató cigányok és nem cigányok egyetlen puskalövés hatására válnak egymás ellenségeivé a második felvonásban. Ebben aztán felvonul korunk szinte minden ismert figurája a beszari és ostoba rendőrtől a korrupt cigány-politikuson, az alkoholista körorvoson, a leszbikus-liberális, túl okos budai újságírónőn, az uzsorázó kocsmároson, a kerítésbe áramot vezető rasszista paraszton keresztül, a rettegő, alázatos, érthetetlen indulatoktól vezérelt, időnként állatias és természetesen hamis, lopós cigányokig. Minden valódi, de mégsem igaz.

Na, ez így elég undokul hangzott. De tényleg nem tetszett. Halvány fogalmam sincs, miért kellett ezt a két össze nem illő darabot egymáshoz fércelni. Az író szerint terjedelmi okok miatt sok mindent ki kellett hagyni. Először talán az első felvonást kellett volna kivágni, így nem kellene azon törni a  fejünket, hogy miért kerültek az első felvonás duhaj, vad, de pénzes cigány muzsikusai a faluvégi putriba? Azért lettek a szünet alatt koszosak, rongyosak csúszómászók, mert nem kellett már a muzsikájuk? Nekem ez így nem kerek.

Az előadás után közönségtalálkozó. A rendező elmondja, hogy fontosnak tartották, hogy erről a nagyon súlyos témáról beszéljenek. (Tényleg beszéltek, de nem mondtak semmit.) Az író elmesélte, hogy nem volt egyik helyszínen sem, de egy rendőrtiszttel negyedóra alatt megettek néhány parizeres kenyeret és ezalatt mindent megtudott a rendőri munkáról. A közönség egy emberként olvadozik, hogy milyen jól és bátran. Én nem értem. Valaki hiányolja a pozitív kifejletet, egy másik szerint egyik szereplő sem szerethető, mindegyik karikatúra. Elég rendesen lehurrogják őket. Csak hazamenet jövök rá a megoldásra. Mindenki azt hallotta, amit a témában hallani szeretett volna. És azt, hogy ez nagyon nehéz ügy, nincs is megoldása. Lám, mi sem tudunk tenni semmit. De jó, hogy meg sem próbáltuk!

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

1 komment

Címkék: színház cigányok krisztián máté katona gábor jenő grecsó józsef józsi tersánszky

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr312458345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darvon 2010.11.21. 20:25:23

A magyar közönség rasszista közönség. Szerintem nem újdonság (Csak el kell képzelni, hogy milyen reakciók érkeznének erre a kommentre egy kicsit többek által látogatott blogon). Még ha nem is nyíltan rasszista, de ilyen közönségi reakciókra akkor sem lehetne minden országban számítani.
Egyszerűen elszomorító.
süti beállítások módosítása