Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Egy szabályos ország

2010.09.20. 10:45 Sipos Péter

Mint korábban említettem, fiam barátnője nagy fába vágta a fejszéjét, boltot nyit. Vén fejemmel már sok mindent láttam, tapasztaltam, de most el vagyok képedve a bonyolult szabályok tömegétől, melyek egy ilyen vállalkozás feltételeit meghatározzák.

Az adózási szabályok dzsungelében egy átlagember biztosan elvész. Adva van egy ruházati üzlet, ahol a két tulajdonos felváltva áll a pult mögött. Nos, nem mindegy, hogy milyen minőségükben szolgálják ki a vevőket. Ha alkalmazottként, munkaidejükben teszik ezt, másként adóznak, mint akkor, ha tulajdonosként kínálják a portékát. Így aztán szigorúan vezetni kell a jelenléti ívet, hogy az arra tévedő hatósági ember világosan láthassa, kivel is áll szemben. De előírás van arra is, hogy kötelező munka- és tűzvédelmi oktatáson részt venniük. Nem elég, hogy saját jól felfogott érdekükben vigyáznak a saját testi épségükre és arra, hogy ne gyulladjon ki a bolt, erre még jogszabály is kötelezi őket, no meg hatósági ember is akad, aki ezt ellenőrzi.

A kedvencem az az előírás, mely kötelezi az üzlet tulajdonosát arra, hogy működési engedélyt kérjen az önkormányzattól. A szabály szerint nem csak arra kell engedély, hogy milyen árut forgalmazhat, de a nyitva tartási időt is pontosan be kell jelenteni és be is kell tartani. Mintha nem a saját érdeke lenne az üzlet tulajdonosának, hogy a kiírt időben nyitva legyen. Számomra természetes, hogy nem megyek vissza egy olyan üzletbe, melynek az ajtaját rendszeresen zárva találom. De érdekeimet a hatóság is megvédi. Büntetéssel sújtja a boltos, ha nincs nyitva a meghirdetett időben, de akkor is, ha előzetes bejelentés nélkül meghosszabbítja a nyitva tartási időt. Bírság jár, ha a zárási idő után vevőt engednek az üzletbe. Jöjjön vissza holnap! Mit képzel, ki-be járkálgatunk?

A rendszerváltás után hivatalban volt valamennyi kormány azt ígérte, hogy eltörli az ilyen életidegen szabályokat. Eddig ez egyiknek sem sikerült. Vajon a kétharmados fülkeforradalom erre is kiterjed?

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr502309474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása