Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Városmajor

2010.08.19. 23:33 Sipos Péter

Küldtem egy cikket a Hegyvidék újságba. Még nem jelezték, meg akarják-e jelentetni. Addig is itt olvasható.

Miért nem szereti az LMP a Városmajor bekerítését?

 

A Lehet Más a Politika piknikkel tiltakozott a Városmajori Park körbekerítése ellen. Szerintünk a kerítés sokba kerül és nem jelent megoldást a park problémáira. Az LMP területi szervezete a beruházás megkezdésének elhalasztását követeli a kerület vezetésétől, és aláírásgyűjtés során kívánja kikérni a lakosok véleményét a tervvel kapcsolatban.

A közügyek iránt érdeklődők is csak a Hegyvidék július 13-án megjelent számából tudhatták meg, hogy a kerületi önkormányzat a fővárossal kötött megállapodás értelmében százötvenmillió forintból megépíti a park körüli kerítés első, hatszázhatvan méteres szakaszát, melynek eredményeképpen a park János kórház felőli felét lezárják. A döntésnek, a beruházással kapcsolatos pályázatnak és szerződésnek nyoma sincs az önkormányzat honlapján.

A Lehet Más a Politika számos ok miatt rossz gondolatnak tartja a Városmajor bekerítését. Azt gondoljuk, hogy egy ilyen döntés előtt ki kell kérni az érintettek, a parkot nap, mint nap használók véleményét. A tavaly nyáron a témában megjelent közlemény (Hegyvidék 2009. 23. szám) még beígért egy lakossági fórumot, de a dologból semmi sem lett, csak a bejelentés: a kerítés építése megkezdődik.  Pedig lenne miről beszélni.

Vajon mire megoldás a kerítés? A hivatalos magyarázat szerint távol tartja a kétes elemeket, biztosítja, hogy ne legyenek bűnesetek, ne rakjanak le szemetet, ne rongálják a parkot. Minderre nem megfelelőbb, ha folyamatosan a helyszínen rendet tartó parkőröket alkalmaznánk? A bekerített területen nem lehet rongálni, erőszakoskodni? (Csak mellesleg: az elmúlt évek Hegyvidék újságban megjelent bűnügyi krónikáiban nem találtunk utalást a parkban elkövetett bűncselekményekre. Igaz, itt gyilkolta meg társát 2004-ben egy hajléktalan, 2008-ban itt is mutogatta magát egy szatír, aki főváros-szerte ijesztgette a kisiskolásokat.) A bekerítéssel azt biztosan elérnénk, hogy azoknak, akik sötétedés után vennék a bátorságot és átvágnának a parkon, nagy kerülőt kellene tenniük. Aki most sem mer a sötét parkban sétálni, persze nem veszít semmit.

Mi mindent kellene a kerítésre szánt rengeteg pénzből a parkban javítani, fejleszteni? A 11 hektáros Városmajorban nincs egyetlen nyilvános illemhely sem. A legközelebbi a János kórháznál található, de szükség esetén a Moszkva téri vagy a Déli pályaudvarnál lévő is felkereshető, igaz, néhány száz méteres sétával. De ivókút is csak egy van, a padok, utak állapota is leromlott. A játszóteret is már több, mint egy évtizede újították fel. A kisgyermekes parklátogatók örömmel üdvözölnének egy korszerű pelenkázó helyet, de egy kisebb büfé is elkelne a Városmajorban. A park növényzete is megújulásra vár, akárcsak a lepusztult ping-pong asztalok. Lenne mire költeni, és biztosan nem lenne szükség 150, vagy még több millióra. De talán nem is muszáj ennyi pénzt elszórni. Nem kerülne viszont pénzbe, ha visszafoglalnánk a park területén minden bizonnyal engedély nélkül létesült parkolóhelyeket, amelyeket a teniszpályák és az étterem vendégei számára csentek el a zöld területből.

A tavalyi közlemény szerint „a park szelleméhez illő, lábazat nélküli, magas acélkerítés készül”. De vajon miért ilyen drága ez a kerítés, mi kerülhet méterenként majdnem 230 ezer forintba? Biztosan számos vállalkozó jelentkezne a kivitelezésre ezen az áron. Ki lehet a szerencsés, aki a munkát elnyerte? A Lehet Más a Politika követeli, hogy az önkormányzat hozza nyilvánosságra a kivitelezési pályázatra érkezett ajánlatokat és a győztessel kötött szerződést.

Aki figyelmesen olvasta az önkormányzat közleményeit, annak kiderülhetett, hogy a kerítéssel védeni kívánt park-terület kisebb a jelenleginél, hiszen a plébániatemplom telkétől mintegy húsz méterre vezetne a nyomvonal. Ez egyébként már most is a park legelhanyagoltabb része. Lehet tippelni, mi lesz a sorsa a kimaradó részeknek. Biztosra vehetjük, hogy ezek állapota tovább romlik. A kerítés tervezett nyomvonalába esik 44 fa, de valószínű, hogy a munkálatok még számos növény gyökérzetét teszik tönkre. A park megvédésére hirdetett drága beruházás eredménye a zöldterület jelentős csökkenése.

A terv sok szempontból vitatható.   Az önkormányzat azonban nem hajlandó nyilvános vitára. A Lehet Más a Politika kéri, hogy a kerület vezetése halassza el Budapest legrégebbi közparkjának körbekerítését legalább arra az időre, míg nyilvános fórumokon nem adnak lehetőséget az embereknek arra, hogy kifejtsék véleményüket a tervvel kapcsolatban. Az LMP addig is gyűjti az érintettek véleményét és várja javaslataikat abban a reményben, hogy egy érdemi konzultáció során azok meghallgatásra találnak.

 

Sipos Péter

LMP

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr322234148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása