Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Meddig még, Képviselő úr?

2013.03.12. 14:48 Sipos Péter

pokorni.jpgA legutóbbi bejegyzést kommentálók egytől-egyig azon az állásponton voltak, hogy levelem falra hányt borsó. Magam sem mertem volna nagyobb összegben fogadni arra, hogy levelem célt ér, és soraim olvastán képviselőm, átérezve felelősségét, nem szavazza meg az Alaptörvény hírhedett IV. módosítását. De azért reménykedtem ebben a kisebb csodában. Hiú ábránd volt. Ismét győzött a …. Vajon mi? Mi lehet az a látható, vagy láthatatlan valami, ami a kezét irányítja? Ez foglalkoztat már egy ideje.

A kormánypárti frakciókban számos kis képességű haszonleső van. A futóbolondokkal együtt ők adják a többséget. Az ő hűségük könnyen megszerezhető és megtartható, mert annyi eszük azért van, hogy csak ebben a rendszerben lehetnek valakik, most kell megtömni zsebeiket. Bár szerintem most is senkik, de ezt ők bizonyára másként gondolják.  De nem csak ők alkotják a parlamenti többséget. A Nagy Vezető sehol sem lenne azok nélkül, akik – bár ezt csak kivételes esetekben ismerik be – minden bizonnyal tisztában vannak azzal, hogy az épülő világ korántsem a létezők legjobbika, mégis mindenben támogatják a mai rezsimet. Ilyen az én képviselőm is.

A Kádári időkben számosan voltak, akik azzal a deklarált céllal léptek be az akkor egyetlen pártba, hogy így majd több lehetőségük lesz arra, hogy belülről reformálják meg a rendszert. Azt hiszem, a karriervágyból belépők egy része is ezzel áltatta magát és környezetét, de sokan voltak, akik komolyan gondolták, hogy így tehetnek a legtöbbet az átalakítás sikeréért. Nem mennék bele annak értékelésébe, hogy mire jutottak, csak azért merült fel ez az emlék bennem, mert nem zárom ki, hogy talán ma is vannak ilyenek. De nekik is feltűnhetne, hogy nem jutnak semmire ezzel a zseniális taktikával, különösen akkor, ha céljaik még a potenciális szövetségeseik előtt is rejtve maradnak, és törvényalkotó munkájuk során tevékenyen hozzájárulnak saját lehetőségeik folyamatos rombolásához. Az én képviselőm pragmatikusabb annál, mint hogy a titkos belső ellenálló szerepében tetszelegjen önmaga előtt.

Sokan vélik úgy, hogy a kormánypárt legszűkebb vezetése pusztán anyagiakkal és zsarolással biztosítja a támogatást a maga számára. A jólértesültek szerint mindenkinek van aktája, melyet bármikor elő lehet venni, és mindenkinek engednek kisebb-nagyobb pénzszerző stikliket, egyrészt azért, hogy pénzhez juttassák a szavazógép fogaskerekeit, másrészt azért, mert a sikamlós ügyletek gondos dokumentálásával újabb zsarolási lehetőségek adódnak. Bár ez esetben is biztosan igaz, hogy szélcsendben nem zörög a haraszt, azt hiszem, hogy a dolog nem ilyen egyszerű. Valószínűleg számos kisebb kaliberű politikussal szemben a zsarolás célravezető módszer lehet, de az értelmesebbjének több esze van annál, hogy súlyos börtönévek árnyékában töltsék hátralévő éveiket. Az én képviselőm szerintem okosabb annál, hogy okot adjon a zsarolhatóságra. Igaz, hogy számtalan, a politika révén szerzett pozíciójában jól keres, de azzal is tisztában lehet, hogy ha csapata veszít, neki is kevesebb kalács jut a kakaóba, esetleg teljesen kiíródik az egyetlen „szakmából”, amihez ért, a politikából.

Egyesek szerint a szavazógépet nem a fenti tényezők tartják egyben, hanem a Nagy Vezetőbe vetett feltétlen hit. Sokan csüngenek csodálattal a Nemzet Miniszterelnökén, hiszik azt, hogy ő az igazság felkent birtokosa, követői vele biztosan elérik céljaikat. A kormánypárti képviselők között is bizonyára vannak olyanok, akik nem tudják vezér nélkül elképzelni az életüket, de abban egészen biztos vagyok, hogy az én képviselőm nem tartozik közéjük, sőt szerintem tisztában van az egy személyre épülő politika szervezet nagyfokú sebezhetőségével.

Az eddigiekből látszik, hogy fogalmam sincs, hogy az én képviselőm miért adja a nevét az ország szisztematikus tönkretételéhez. Mert szemernyi kétségem sincs afelől, hogy tisztában van tettei következményivel, tudja, mihez adja a nevét. Azóta foglalkoztat országos működésének mozgatórúgója, amióta az önkormányzati munkám révén közelebbről ismerem. Nem tudom megfejteni, hogy ez a köznapi értelemben normális gondolkodású, polgármesterként a megegyezést, a konfliktusok tárgyalásos megoldását kereső ember miért része a porcelánboltban forgolódó elefántcsordának. Bevallom, egyre kevésbé érdekel. A kíváncsiság átadja helyét a szomorú lemondásnak, mert ez a cinizmus nem érdemel mást.

Nevet a frakció.jpg

A fenti képen (forrás: Index) lévő urak a kormánypárti frakció tagjai. A felvétel tegnap készült, a miniszterelnök bejelentette, hogy sebtében átírják a törvényeket, miután a múlt héten a bíróság a hatályos szabályok alapján, Orbán szerint „botrányos döntéssel” elmarasztalta az Energia Hivatalt és így keresztbe tett a rezsicsökkentés elnevezésű rögeszmének. A vidámság bizonyára annak szól, hogy milyen jó korlátlannak vélt hatalommal negligálni a bírósági ítéleteket, akkor és úgy változtatni a törvényeken, ahogy éppen úri kedvük tartja. A kép balszélén, félig takarva, fülig érő szájjal, az én képviselőm.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

2 komment · 1 trackback

Címkék: Orbán Viktor Pokorni Zoltán rezsicsökkentés Alaptörvény IV. módosítása

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr615131078

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Alkalmi parlagfű koalíció a hallgatás jogáért 2013.03.13. 10:56:45

... álljunk össze, mint két kicsi legona figyu már, mondom mi a szitu... Összenőtt ami összetartozik: ha dolgozni kellene a képviselőknek és a beszámoltatásuk kerül szóba, hamar egymásra találnak a Fideszes és MSZP-s bizottsági tagok. Ön szeretné...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lábszár Ervin 2013.03.13. 13:35:59

"Az én kedvesem..."
Miért nem nevezed meg? Ez olyan ByeAlex stílus.

Sipos Péter 2013.03.13. 14:00:50

Mire gondolsz? Hol írtam? Egyébként az én kedvesem régebb óta a párom, mint ahány éves ez az új sztár.
süti beállítások módosítása