Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

A vaddisznó, a rókák és a nyulak

2013.02.22. 16:47 Sipos Péter

vaddisznó.jpgMa reggel a Fővárosi Közgyűlés "tudomásul vette" az LMP frakció megszűnését, egyúttal nem vette tudomásul a frakció bejelentését arról, hogy nevet változtatott és Párbeszéd Magyarországért néven folytatja a munkát. Az előterjesztő főpolgármestert és kormánypárti, valamint a velük együtt szavazó jobbikos képviselőket nem zavarta, hogy sem a hatályos törvények, sem a közgyűlés szabályzata nem teszi számukra lehetővé, hogy ilyen döntést hozzanak. Aki fogékony az alapos jogi okfejtésre, olvassa el erről Kaltenbach Jenő írását.

Nem csoda, hogy Tarlós főpolgármester akadályt nem ismerve látott neki az egyetlen hiteles ellenzéki frakció felszámolásának. A háromtagú képviselőcsoport sok borsot tört már az orra alá. Legutóbb a római parti mobilgát ügyében vittek be a városvezetővé lett egykori óbudai polgármesternek érzékeny ütéseket. Akkor épültek sajátos körülmények között lakóparkok és egyéb értékes ingatlanok az ártéren, amikor ő vezette a harmadik kerületet. Azóta is minden követ megmozgat, hogy a neki kedves befektetők vagyonát közpénzen védje meg a Dunától. Most úgy érzi, főpolgármesterként végre megteheti, hogy milliárdokért gátat építsen. A most szabályellenesen felszámolt frakcióval nemcsak az volt a baja, hogy keményen és szakszerűen szólalt meg. Jobban fájt neki, hogy nem lehetett olyan egyszerűen helyreutasítani őket, mint a húsz év alatt leszerepelt szocialistákat, hiszen nem volt olyan vétkük, vagy bűnük, amit a fejükre lehetett volna olvasni. Nagy volt hát a közismerten faragatlan modorú főpolgármester öröme, hogy végre nagyot rúghat egyetlen komoly ellenfelébe.

Nem volt nehéz partnereket találnia. A kormánypárti képviselők örömmel osztják majd szét egymás és klienseik között a megszűnő frakció forrásait, bizottsági helyeit. Kell a pozíció a haveroknak, akik nem lesznek hálátlanok és nem is tesznek szóvá semmit. A leeső morzsák bizonyára megérik, hogy egy törvénytelen döntéshez adják a nevüket. Nem ez az első eset, és nem is az utolsó.

A héten hosszabban beszélgettem az egyik kormánypárti képviselővel, aki most szintén a többséggel szavazott. Nem titkolt célom az volt, hogy segítségét kérjem a főpolgármester tervének meghiúsításában. Nem ígért semmit, de azt be is tartotta. A találkozó során egyértelművé vált, hogy teljesen tisztában van azzal, hogy a frakció megszüntetése jogellenes. Hosszasan fejtegette, hogy a hatalom erkölcse az, ha nem tesz meg mindent, amihez ereje van. Azt is elmondta, hogy az emberek a meghurcolt gyengéhez pártolnak az erőszakos hatalommal szemben, így szerinte a párbeszédesek jól tudnak kijönni ebből a konfliktusból. Aztán ma reggel megnyomta az „igen” gombot. Ahogy azt annak idején a Tanú Virág elvtársa – kissé más kontextusban – mondta: „nem lennék a helyében”. Bár ő bizonyára nyugodtan tud aludni ma éjjel is.

A frakció felszámolói tévednek, amikor abban bíznak, hogy a legyöngített képviselő csoportot így megregulázhatják. A meghurcoltak még nagyobb erővel vetik majd bele magukat a küzdelembe és erkölcsi fölényük biztos tudatában még elszántabb ellenfelei lesznek a dúvadként működő főpolgármesternek. És abban is alappal reménykedhetnek, hogy a bíróság előbb-utóbb helyreállítja a törvényes rendet a fővárosi közgyűlésben.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

Szólj hozzá!

Címkék: képviselőcsoport Tarlós István Párbeszéd Magyarországért Fővárosi Közgyűlés

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr555098840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása