Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Áldozatok, név nélkül

2011.03.14. 22:36 Sipos Péter

Az interneten terjed Kocsis Zoltán és Schiff András (a zenében kevésbé jártasak számára: mindketten zongoraművészek, az előbbi a Nemzeti Filharmonikusok vezetője) levélváltása. Nem túl emelkedett írások, nem hoznám szóba, de Kocsis levelének egy mondata itt motoszkál a fejemben. Ezt írja: „Könnyű most azt mondani, hogy Szögi Lajos és Marian Cozma – a jéghegy csúcsai – egy elhibázott népesedéspolitika és egy katasztrofálisan eredménytelenül működő segélyrendszer áldozatai.”

Most nem a mondatban alig rejtett cigányozásról szeretnék beszélni, bár az is megérne egy misét, mint ahogy az is, hogy egy szimpla szórakozóhelyi összetűzésben meghalt vendégjátékos ostoba és értelmetlen halálából miként lehetett a "cigánybűnözés" áldozatának szobrát kifaragni. (Lásd bővebben: Szíven szúrt ország.) A Kocsis által említett két ember nevét az országban szinte mindenki ismeri. De ki tudja annak a hat  cigány honfitársunk nevét, akiket pusztán származásuk miatt gyilkoltak meg 2008-2009-ben?

Egy órás intenzív internetes kutakodás kellett nevük kiderítéséhez. A tudósításokban általában csak úgy említik őket, hogy „x éves nő”, „munkába induló férfi”, vagy „apja és öt éves gyermeke”. Mintha nevük nem is lenne. Álljon hát legalább itt a fajgyűlölet hat áldozatának neve:

Nagy József (43) és Nagy Tiborné (40) Nagycsécse 2008. november 3.

Csorba Róbert (27) és Csorba Robika (5) Tatárszentgyörgy 2009. február 23.

Kóka Jenő (54)  Tiszalök 2009. április 22.

Balogh Mária (45) Kisléta 2009. augusztus 3.

A gaztettekre a helyszíneken csak az üszkös romok emlékeztetnek, évfordulós megemlékezés, emlékmű nincs. A többség felejteni akar. A nevüket is. Minél előbb. Ne hagyjuk!

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

7 komment

Címkék: áldozatok fajgyűlölet cigánygyilkosságok

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr452739990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magua81 (törölt) 2011.05.27. 10:59:25

Kedves Péter

Először is részvétem az áldozatok hozzátartozóinak. Másodszor pedig van egy történetem ami egy hozzád hasonló cigány jogvédő hölgyről szól, aki pénzzavar miatt el kellett hogy adja a lakását, hogy egy olcsóbb lakásba költözzön, történetesen cigány szomszédok mellé. Mondani se kell a cigány jogvédés cigány gyűlöletbe csapott át pár hónapon belül. Ez a sztori igaz, a Jani házhoz megy c. műsorban láttam. Szóval a lényeg az hogy a magadfajta cigányt nem látott ember miért nem olyan dolgokról oszt amire van rálátása? Én se magyarázok Budáról, mert soha nem éltem ott. Mégegyszer, senki érzéseit nem akarom megsérteni, a gyilkosságokat én is elítélem.

Truebaby 2011.06.07. 16:14:07

@magua81: és most ezzel kommenttel mit mondtál? azon kívül, hogy szerinted "helyretetted" Pétert? Te tudtad, hogy kik voltak ők? Vagy hogy sajnálod, hogy meghaltak, de hát mégis csak "gyűlölnivalók" voltak, azaz kit érdekel a nevük, egy lapon sem említhetők a meggyilkolt kézlabdázóval? A kérdés költői...nem várok választ - csak elméláztam a komment értelmén -ööööö - értelmetlenségén, és az alig leplezett gyűlöleten, ami sugárzik belőle. Hát pont erről írt Péter....

magua81 (törölt) 2011.06.08. 11:20:37

@Truebaby:
Látom annyit értettél meg a kommentemből hogy nem értek egyet a Péterrel és ebből egyenesen következik hogy agyatlan gyűlölködő vagyok ugye? Pedig nem gyűlölködöm több roma barátom van mint neked. Arról írtam a Péternek hogy minek foglal állást egy olyan dologban amihez jóllakott budai emberként annyi köze van hogy a hírekben látta? Azért mert így könnyű támogatókat szerezni? Jól hangzik nyilvánosan részvétet nyilvánítani? Jól mutat a blogban? Ha valaki rálát erre a dologra akkor az tudja hogy ennek az éremnek két oldala van de egyik sem tisztán fekete vagy fehér.

Truebaby 2011.06.08. 11:54:23

@magua81: mondtam, hogy nem várok választ, láthatóan feleslegesen koptatom a billentyűket. A "több roma barátom van mint neked" kitétel különösen alaposnak látszik.
Péter nyilván azért foglal állást, mert van véleménye. Az hogy az éremnek van másik oldala - borrrrzalmas közhely - persze igaz, de nem látom, hogy Péter ezt tagadná: csak az egyenlő mérce hiányát kifogásolta.
Valószínűsítem, hogy véleménye többféle forrásból származik, és még az is lehet, hogy nem csak a Jani házhoz megy-ből merít...

magua81 (törölt) 2011.06.08. 13:11:36

Már sajnálom hogy beírtam ide,azért írtam mert arra gondoltam hogy normális választ kapok,de csak agymososttak vannak itt is.Arról beszélek hogy szerintem a középút az egyetlen út,a gárdisták meg a budapesti liberálisok is ugyanazt puffogtatják csak más előjellel, a szegények védelme meg ilyesmi. Nem kívánok arról vitatkozni hogy kinek van igaza mert semelyikőtöknek sincs igaza.Bűnösök és áldozatok mindekét oldalon vannak.Tényleg ennyire bonyolult amiről beszélek?

magua81 (törölt) 2011.06.08. 13:29:10

És tényleg van egy csomó cigény barátom,velük nőttem fel, semmi bajom nincs velük,bírom őket ők is engem.Együttérzek velük de sajnálni nem tudom őket.

magua81 (törölt) 2011.06.08. 13:36:37

az egyenlő mérce hiánya meg a legtöbbet puffogtatott frázis a cigánygyűlölők szótárában. Hát ugyanezt mondod te is. Milyen érdekes...
süti beállítások módosítása