Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Az Abnormafán innen

Levél Jeszenszky Gézának, Magyarország oslói nagykövetének

2013.10.31. 09:00 Sipos Péter

jeszenszky.jpgTisztelt Nagykövet úr!

A Népszabadság október 29-i számában jelent meg írása a Túl a Normafán címmel. Ahogy az időjárás jelentéseket böngészem, sorainak megírásakor Oslóban, ahol most Ön hazánkat képviseli, ezekben a napokban a hőmérők nem igen mérnek 10 foknál többet, míg a Normafánál, melynek közelében nekem most van szerencsém lakni, tegnap délután 20 fok volt. Ezt csak azért hozom szóba, mert írásából számomra az tűnik ki, hogy Ön szerint nem szólnak valódi érvek a Normafa „rehabilitációjának” nevezett fejlesztése ellen. Nem csak az írásából tudom, hogy Ön lelkes híve a téli sportoknak, hiszen egy ideig a Síszövetség tiszteletbeli elnöke is volt, de attól tartok, elkötelezettsége miatt nem vesz figyelembe számos tényt. Kérem, engedje meg, hogy felhívjam szíves figyelmét néhány, szerintem nem lényegtelen szempontra, mert hibásnak érzem azt a párhuzamot, melyet az Oslo melletti síterep és a Normafa között von.

Az éghajlati különbségekre már utaltam a bevezetőben. Oslóban az átlaghőmérséklet decembertől márciusig fagypont alatt van, és hosszú évek átlagában, ezekben a hónapokban szinte sohasem olvad el a hó. Budapesten a fagyos napok száma az utóbbi évtizedekben ritkán érte el a hatvanat, ráadásul igen jellemzőek a hirtelen felmelegedések. Ennek köszönhető, hogy a Normafán – a síelők internetes oldalán található mérési eredmények tanúsága szerint – a legutóbbi négy tél folyamán összesen 5 olyan hét volt, amikor a természetes hó vastagsága meghaladta a 20 centit. Ráadásul az itteni klimatikus viszonyok miatt a hó szinte egyik napról a másikra eltűnik a hegyről, aztán akár hetekig nem esik újra.

Sebaj, mondja Ön, majd hóágyúznak, ez is a terv része. Arról, hogy a hóágyúzáshoz is hideg szükséges, remélem, nem kell meggyőznöm. Azzal kapcsolatban pedig, hogy a mesterséges többlet-csapadék sípályákra juttatása milyen károkat okoz, tengernyi irodalmat talál az interneten. A környezetvédő szervezetek, miután átfogó tanulmányban fejtették ki véleményüket a Normafa „rehabilitációjáról”, rövidesen előállnak egy másik dolgozattal, melyben a hóágyúzással kapcsolatos aggodalmaikat összegzik. Én laikus vagyok, ezért csak egy igen könnyen belátható aspektusra szeretném ráirányítani a figyelmét. A síelők Normafa konferenciáján, ahol az Ön videó üzenetét is lejátszották, az egyik előadó ismertette azt a számítást, mely szerint mintegy százezer köbméter vizet kellene a tervezett pályákra juttatni. Ha ez a vízmennyiség egy gyors tavaszi olvadáskor a Normafa alatti Zugligetre zúdul, akkor az ottani Csermely utcát rövidesen Sárlavina utcára kell átkeresztelni. Mert a Normafa környezetében nemcsak lepkék, denevérek, rókák és vaddisznók élnek, hanem emberek is, akiknek a biztonsága van olyan fontos, mint a síelők kényelme.

Sorolhatnám napestig az ellenzők érveit és szívesen megteszem ezt egy személyes találkozón. Beszélhetnék a helyben élők féltett nyugalmáról, arról, hogy a terv nem megoldja, hanem fokozza a közlekedési káoszt, és főleg arról, hogy mennyire – ne haragudjon az éles fogalmazásért – butaság, vagy merő rosszindulat úgy beállítani, hogy a „rehabilitáció” ellenzői kizárólag tohonya, a testmozgást is gyűlölő ellenzékiek, akik a kákán is csomót keresve kampánycélokból szítják a projekttel szembeni ellenállást. Azzal, hogy így állítja be a tervvel vitázókat, éppen Ön viszi félre a kérdést és nehezíti az értelmes, érveken alapuló eszmecserét. Nem mentség, hogy nincs ezzel egyedül.

Sokan vagyunk és sokfélék, akik a – magunk között csak Abnormafa elnevezéssel illetett – tervet ellenezzük. Vannak közöttünk „méregzöldek”, akik minden egyes tücsökért és bogárért megharcolnának, és megrögzött városlakók, akik „csak” szeretnek kirándulni. Kormánypártiak, akik féltik a Normafa romantikáját és ellenzékiek, akik a Normán tanultak meg és azóta is imádnak síelni. Biciklisták, akik nagyobb örömmel tekernek fel a hegyre, mint gurulnak lefelé, futók, akik azért jönnek fel a hegyre, hogy a puha avaron mozgassák meg az ülőmunkától elmacskásodott izmaikat. Nem politikai vagy világnézeti csoportosulás a Normafát védők koalíciója, hanem olyan embereké, akik tisztelik a hagyományokat, féltik, óvják a környezetüket és nem szeretnék, ha ez a gyönyörű természetes zöld sziget tovább zsugorodna. Ha belegondolok, szerintem Önnek is köztünk a helye.

Tisztelettel:

 

Sipos Péter

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

2 komment · 1 trackback

Címkék: Jeszenszky Géza Normafa "rehabilitáció" Oslo Winterpark Triwann Abnormafa

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr505606788

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szent Márton a lovát ugratja, avagy megoldás-e a hajléktalanmentes zóna 2013.10.31. 10:14:25

A szegénység nem bűn! Szent Márton ünnepe hagyományosan a szegényekkel való törődés és a télre való felkészülés jeles napja (a csorda behajtását kísérő pásztorünnep), a felelősség ünnepe. Az ünnepi libasültet is szokás megosztani a rászorulókkal, mert...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2013.11.05. 14:03:27

tessék mozgósítani a civileket
(ld. civile courage)

Beer Monster 2013.12.31. 13:41:40

Nem látok az ön fejébe, talán csak a "csermely-lavina" párhuzam miatt hozakodott elő ezzel az inkább fantáziának mondható elképzeléssel (olvasva az írásait, egyre több ilyesfélét találok), de azt önnek is kell tudnia, hogy bármekkora sárlavinát is vizionálunk a környékre, az sehogyse jutna éppen a Csermely utcába, valójában a Zugligeti úton folyhana csak le. De ami lényeges, a térképre ránézve a Normafa, Harangvölgy vízgyűjtőjébe szezononként egymillió köbméter természetes csapadék jut, aminek csupán az éves ingazozása hozzávetőleg +/- félmillió köbméter. Itt vajon valóban a százezer köbméter víz fog "sárlavinát" okozni, ha egyszer még a 2010 májusi időszakban sem volt semmiféle lavina a környéken, de még csak sárfoltok sem a Mátyás király út és a Harangvölgyi út burkolatán? Sipos úr, javasolhatom önnek, hogy mindannyiunk megelégedésére inkább Holywoodban kamatoztassa ezirányú tehetségét? :)

Nem találtam a Jeszenszky videóban utalást ellenzéki-kormánypárti szembeállításra. Ilyesmit hol nyilatkozott?
süti beállítások módosítása