Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

A törvény erejével

2013.09.20. 08:15 Sipos Péter

törvény.jpgSzerda este rám csörgött valaki, hogy feltétlenül nézzem a királyi televíziót, mert Obersovszky Arany Mikrofonállvány Péter éppen kicsontozza Pokorni polgármestert. A lojalitásáról hírhedt műsorvezető valóban tőle szokatlanul éles kérdéseket tett fel a FIDESZ alelnökének a Normafa Projekttel kapcsolatban. Ilyen hangnemben a kincstári adón ritkán megforduló ellenzékiekkel szoktak beszélni.

Azt, hogy miért volt ilyen merész a riporter, nem elemezném, foglalkozzanak ezzel a kremlinológusok, akik képesek a legapróbb jelekből is messzemenő következtetésekre jutni. A beszélgetés lényege számomra az volt, hogy a Normafa Park Történelmi Sportterület ötletével szemmel láthatóan szerelmi viszonyban lévő polgármester bejelentette, a tervek és hatástanulmányok elkészülte után a kerületiek népszavazáson mondhatnak véleményt arról, akarják-e hogy feldúlják a János-hegy környékét, vagy sem.

Új helyzet állt elő a népszavazás kezdeményezésével. Nem hiába kezdtek szervezkedni azok, akik a hátuk közepére sem kívánják, hogy a hagyományokra hivatkozva feltúrják kedvenc pihenőhelyüket, állandósítsák a csak a ritka havas hétvégékre jellemző közlekedési káoszt és elszórjanak rengeteg jobb célra is fordítható közpénzt. Ha tényleg lesz népszavazás és azon a valódi tervek ismeretében megfelelően értelmes, nem manipulatív kérdésről lehet dönteni, akkor célt értünk.  A kerület lakossága át fogja érezni felelősségét a környezetért, a jövőért és a többi budapesti polgárért, akiknek éppúgy fontos a Normafa, mint nekünk, akik itt élünk.

Van itt azonban egy bökkenő. A Tisztelt Ház előtt fekszik, mi több, október elejére tervezett elfogadásra vár a T/12083. számú törvényjavaslat a Normafa Park történelmi sportterületről. Ez a törvény lényegében eldönti a terület sorsát, mert hatályba lépésével az érintett térségben teljesen átírja az építési szabályokat, ellentételezés nélkül engedélyezi a fairtást és mindenféle építmény elhelyezését teszi lehetővé a jelenleg védelem alatt álló területen. Attól még, hogy – mint remélem – a kerület lakossága nemet mond majd arra, hogy a sícentrumot és bobpályát építsenek itt közpénzből, a törvény előírásai érvényben maradnak, és ha egy elszánt befektető a saját pénzéből meg szeretné valósítani a terveket, a szabályok alapján engedélyt kell neki adni. Elnézést kérek, hogy én is a törvényben szereplő, legfeljebb 800 m2 területű, és legfeljebb 15 méter magas engesztelő kápolna kérdését hozom elő, de ha egyszer a törvény kimondja, hogy ekkora építményt fel lehet itt húzni, akkor nincs az az építési hatóság, amelyik a kerület legnagyobb templomának az Anna-rétre engedélyezését törvényesen meg tudja tagadni.

És tessék mondani ugyan miért jó, hogy sarkalatos (magyarul kétharmados) törvény mondja ki, a „történelmi  sportterülettel  érintett,  az  állam  tulajdonában  lévő  földrészletek  e  törvény hatálybalépésével,  e törvény erejénél fogva  mint közfeladat ellátásához szükséges ingatlanok ingyenesen  a  Budapest  Főváros  XII.  kerület  Hegyvidéki  Önkormányzat  vagyonkezelésébe kerülnek.” A törvény hatálybalépésének napjától a XII. kerületi önkormányzat vagyonkezelésbe kap többszáz hektár erdőt és ez így marad akkor is, ha a sportterület terveiből nem lesz semmi. A polgármesteri hivatalban dolgozik ugyan egy derék mezőőr, de neki éppen elég baja van a lakóházak közé betévedő vaddisznókkal, nincs ideje arra, hogy az erdőt művelje. Márpedig egy ilyen erdővel rengeteg dolog van, nem beszélve arról, hogy a sétautakat, játszótereket és minden egyebet is rendben kell tartani. Ez most a Pilisi Parkerdő feladata, amelynek erre szervezete, szaktudása, felszerelése van. Tudja valaki, mibe kerülne ugyanez a kerületnek és honnan lesz majd rá pénzt?

A népszavazás – ha elegendő információja lesz a döntésre felkért lakosságnak – kellő bölcsességgel dönthet a Normafa Projekt sorsáról. De mi értelme a népet megkérdezni arról, amit a honatyák egyszer már eldöntöttek? Az égvilágon semmi.

Nincs más választás, a Normafa törvényt le kell venni a napirendről és majd akkor kell újra elővenni, ha a tervek elkészültek, és a hatástanulmányok is alátámasztják az elképzeléseket, valamint a nép is áldását adta arra, hogy megvalósulhat a Nagy Álom. Addig csak kolonc a törvény mindenki nyakán. El kell felejteni.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

109 komment

Címkék: bobpálya Pokorni Zoltán sícentrum Népszavazás Normafa törvény

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr75524419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.09.21. 10:26:56

"Azt, hogy miért volt ilyen merész a riporter, nem elemezném, foglalkozzanak ezzel a kremlinológusok, akik képesek a legapróbb jelekből is messzemenő következtetésekre jutni. "

Pedig ez is egy érdekes kérdés.

Hiszékeny 2013.09.21. 10:33:00

Szerintem is el kell felejteni, egyelőre (!) a Normafai építkezést. Jó elgondolás, de csak majd...
Viszont, az nem tetszett a felhívásban, mint "népszavazás", hogy csak a XII. kerület szavazzon, legyen vagy ne legyen építkezés a Normafánál.
Ha már terv, akkor a Fővárosnak kell, persze összefogva a XII. kerülettel, - de a Normafa MINDENKIÉ! Részemről 3 hetente járok fel levegőzni, gyönyörködni, de egészen más kerületből!
Ha szavazás, akkor budapesti szavazás! Minimum.
Inkább új padokat, új szemeteseket kellene beállítani (!!!), és a korhadt, kidőlt, meghalt fákat elszállítani!!!

♔batyu♔ 2013.09.21. 10:35:00

@álfirkász: Te mész el a kurvaanyádba ballibsi geci. Mióta tied a Normafa?

A sok komcsi viselje el csak a prolikat, ha már a nevükben dőzsöltek egész életükben és most is kapják a kiemelt nagy nyugdíjakat.

♔batyu♔ 2013.09.21. 10:36:22

@Hiszékeny: Ezek itt úgy gondolják, majd párszáz ember eldönti a sorsát egy Bp-i közterületnek.

El lehet költözni.

euAgWzgmmtq7K 2013.09.21. 10:38:31

@Hiszékeny: a Normafa mindenkié, viszont, hogy mi lesz vele, hadd döntsék már el az ott lakók. Forgalom, építkezések, stb., az kevésbé találkozik vele, aki csak odamászkál levegőzni.

Egyébként meg épp ez az: ahol egy kurva padot nem tudnak kicserélni 20 éve, oda fognak majd költeni 5 mrd forintot? Valahogy nekem nem logikus. És hol vannak a kimutatások, mikor fog ez megtérülni, hányan járnak majd fel síelni, honnan, mivel, mennyi pénzt fognak költeni...
Az időjárást is meg kell egyébként változtatni, hiszen most csak 2-3 hétig van hó, és mondjuk kétszerennyi ideig elég hideg hozzá.

Nanemaaaar 2013.09.21. 10:39:09

A felháborodott kommentelők között vajon akad olyan aki látta a terveket? Szerintem egyik se.

euAgWzgmmtq7K 2013.09.21. 10:43:26

@Nanemaaaar: Köszönjük, hogy a személyeskedés is beficcent általad. Én egyébként láttam, amit lehetett belőle, Az túlzás, hogy tervek lennének. Hát vannak benne érdekes dolgok, derékszögben kanyarodó Fogaskerekű például.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2013.09.21. 10:45:33

@Nanemaaaar: Mert még nincsenek is tervek. AMik vannak, azok skiccek. Mindenfajta alátámasztás nélkül. Viszont ami már most is kisüt belőlük, hogy irdatlan pusztítással, és területannektálással járna a buli. Aki épeszű, az tiltakozik.

♔batyu♔ 2013.09.21. 10:46:09

@d.hardman: Na ezekért a padokért kell számon kérni Pokorny-t. Mert az az ő sara. Idáig valahogy nem aggódott a Normafa miatt.

Az pedig elég nyilvánvaló, hogy a Normafát sportok szempontjából kiemelt hellyé kell tenni és az ott lakók megkérdezése nélkül. Szerepe régebben is ez volt, legfeljebb elhanyagolták.

Pesten sem kérdezték meg a lakókat, hogy fél évig építjük ezt a kurva nagy Sportcsarnokot, addig te nem közlekedsz és utána szinte minden hétvégén el fogod viselni a tömeget, zajt.

Nyilván amikor ide ellátogatsz egy koncertre, erre-arra,, te is természetesnek veszed, hogy az ottlakók elfogadják ezt a kényelmetlenséget.

euAgWzgmmtq7K 2013.09.21. 10:52:08

@♔batyu♔: a Normafa pont annyira kiemelt hely sportok szempontjából, amennyire kell lennie. Volt már sífelvonó, lebontották, már nincs. Bizonyára az igény, meg a fizetőképes kereslet miatt. Downhill meg MTB pályán meg nincs mit építeni. De teljesen mindegy, mert amig pl. egy pad sincs felújítva, addig ezt az egész hülyeséget nem tudom komolyanvenni, és le is fogom szavazni.

Egyébként a Normafa régebbi ilyen irányú szerepe óta eltelt kb 30 év, és már nem a vasfüggöny mögött élünk, aki síelni akar, az elmegy Ausztriába igazi hegyekbe, igazi hóba, meg sípályára.

Azt meg nekem ne magyarázd, hogy mit vegyek tudomásul, ez a törvény, ha másik kerületben laksz, semmi közöd a Normafához. Szerintem se kéne 23 kerület, de teljesen mindegy a jelen helyzetben. A Sportcsarnok előtt meg szerintem ott volt a Népstadion, meg a BS, úgyhogy nem a kisujjukból szopták ki az ötletet.

Vitatkozni egyébként se kedvem, se időm ma, mindenkinek sok szerencsét kívánok, aki elhiszi, hogy ebből az egészből lesz valami - szerintem 10 év múlva a mérleg az lesz, hogy megépül egy futópálya, egy parkoló meg egy fél játszótér, a többi dolog meg előkészítés alatt. Ja! Lehet, hogy kápolna is épül, arra is akkora igény van, Normafánál mindig keringenek az eltévedt hívők, akik mindneképp imádkozni akarnak menni, muszály építeni nekik egy kápolnát.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2013.09.21. 11:01:52

A bibi csupán annyi, hogy a Normafa már most is egy nagy park, nem kell azon fejleszteni, hogy az is maradjon. Gondozni és karbantartani kell! Minden egyéb beavatkozással épp az erdős pihenőövezet kerülhet ugyanis veszélybe. Bobpálya? Plusz ülőliftek? Hová, ahol nem kell érte növényeket, fákat likvidálni? 5+15/20 milliárd? Mikor még arra sincs pénz és akarat, hogy a jelen szutymákosságán javítsanak - akár szellemi, akár anyagi téren. (Nincs pl egyetlen nyilvános wc sem az egész térségben - és korántsem a luxus sípályák hiánya miatt.)

Arról nem beszélve, hogy ekkora fejlesztés nem épülhet meg 1000 új parkoló nélkül, és a forgalom sem vihető fel hozzá egyetlen egy főúton keresztül. Ergo ezek terén is bele kell majd nyúlni a jelenlegi város- és természetszövetbe. Ami speciel aggodalommal töltheti el az embert. Mert ne higgye senki, hogy két új sípálya, egy bobpálya, egy új libegő és fene tudja mennyi és miféle egyéb kiszolgálólétesítmény (értsd: új szállás- és vendéglátóhely) megközelítésére a nép majd a meghosszabbított Fogas/Kisvasút kombóval fog felmenni. Nem beszélve a megnövekedő közműigények kialakításáról. Persze mindezt Eu-s pénzből, mert ugyan a durvaanyját a "tavaris" jelentésnek, de a támogatásukra azért igényt formálnánk...

Persze akinek az építés/bontás hozza a bevételt, az lelkes. Csak palira nem kéne hozzá venni a népet. Mert mint az a Kossuth tér vagy épp a Római parti mobilgát tarolásaiból/tarolásvágyából is látható, a természeti értékek védelme ennek a kurzusnak sem szentség. És akad a területen számos olyan - nehezen kibogozható tulajdonjogokkal bíró, ám annál nagyobb haszonnal kecsegtető - ingatlan is, melyek hasznosításba vételével, átminősítésével (értsd: állami annektálásával) szép summához juttathatók baráti döntés-előkészítői erők... Nem rögtön persze, de apránként.

Egyébként jellemző az ötletgazdák Jánus-arcúságára, hogy pont akkor kezdték el felpíárolni magukat a nagy autóbehajtás ellenőrzésükkel és parkféltő aggodalmaskodásukkal is, amikor épp rá kívánják tenni a kezüket a János-hegyre (is).

min 2013.09.21. 11:09:54

Normafa jeléenleg nem más mint kosz, mocsok, kupleráj. Aki azt ellenzi, hogy ezt rendbe tegyék azon nagyon vastag szemellenző van. A legfontosabb amit a blogíró is jelzett, hogy kellenek részletes tervek, látványtervek, hatástanulmány, hogy az itt élő felelőség teljesen dönthessen.

ui. Fentebb írták a káposztási sísulit ahol nem is értem, hogy mi a problémája az elégedetlenkedőnek.

euAgWzgmmtq7K 2013.09.21. 11:13:11

@városjáró: Ez az ország egyébként is különösen híres a komplex fejlesztések véghezviteléről. Fogaskerekű :D Majd az fogja ráhordani az embereket a negyven perces menetidővel a Széll Kálmán térről. Miért is ne, a hosszabbításhoz csak az egész járműparkot kell lecserélni, átépíteni az összes (pár tucat) megállót, és építeni pár kilométer sínt. Évek óta semmire nincs pénz a Fogaskerekűn se, de majd, most :D

Blogger Géza 2013.09.21. 11:14:44

@d.hardman: "aki síelni akar, az elmegy Ausztriába igazi hegyekbe, igazi hóba, meg sípályára. " Jaja, így van, ebben az országban ne épüljön semmi, mindenki menjen át Ausztriába, ha akar valamit!

Ebben az országban amúgy bárki bármit akar valahol építeni, mindig van, aki ellenzi, ennyi erővel nem épülhetne semmi. És bármit építenek, biztos, hogy ki kell vágni legalább 1 db fát (Ausztriában is kivágták), amitől megindul az össznépi jajveszékelés, mintha nem lehetne bárhol ültetni helyette 2 másikat. Miközben Magyarországon most 50%-kal több erdő van, mint néhány évtizeddel korábban.

euAgWzgmmtq7K 2013.09.21. 11:15:27

@min: Én biztos nem a rendbetevést ellenzem. De ezt le is írtam, úgyhogy valszeg nem sikerült elolvasnod. Te is írod, hogy kosz, mocsok, kupleráj. Akkor, ha ez a döntéshozóknak ennyire szívügye, akkor miért nem sikerült CSAK egy parkot rendbetenni, vagy nyitni egy nyilvános WC-t az elmúlt 20 évben? Majd most? 5 milliárd forint a semmiből?

Igen, tervek kellenének, meg hatástanulmány, remélhetőleg azért mielőtt alkotmányba iktatják a dolgot, azért ezeknek az elkészítésére is sor kerül. Nevetséges.

Nanemaaaar 2013.09.21. 11:17:59

@d.hardman: Milyen személyeskedés????????? Az látszik, hogy gondolkodás nélkül vagdalkozik itt mindenki. Elég konkrét elképzelések vannak, tessék arról vitatkozni nem pedig a levegőbe ordítozni mint egy durcás óvodás.

euAgWzgmmtq7K 2013.09.21. 11:18:24

@Blogger Géza: Hát sípálya már épült, ahol ennek értelme volt. Tudom, hogy te az időjárást és a hegyek magasságát is meg tudod változatni törvényekkel, meg hogy építesz valahova egy sícentrumot. Én úgy gondolom, hogy ahol 2-3 hétig volt hó most, és kétszerannyi ideig megfelelő hideg hozzá, ott nehezen tudom elképzelni, egy síközpontra költött 5 mrd forint mikor fog visszajönni, és hogyan. Semmi gond! Hatástanulmányt szeretnék látni, stb. Akkor talán megértem.

Abban meg talán egyetértünk, hogy egy osztrák sípálya mellé elég nehéz lenne odatennni a kis, sárga, savanyú, gagyi Normafát. De végülis gyapotot is termeltünk már Magyarországon... A határ a csillagos ég.

euAgWzgmmtq7K 2013.09.21. 11:19:40

@Nanemaaaar: "A felháborodott kommentelők között vajon akad olyan aki látta a terveket? Szerintem egyik se. "

Ez az elejétől a végéig személyeskedés. De a második kommented is. Ha nem mások (vélt) személyéről, meg gondolkodásának milyenségéről, hanem arról beszélsz, amit mondtak, és azzal vitatkozol, az majd nem lesz személyeskedés.

Blogger Géza 2013.09.21. 11:23:36

@d.hardman: "egy osztrák sípálya mellé elég nehéz lenne odatenni a kis, sárga, savanyú, gagyi Normafát." Valóban, de senki nem akarja a Normafát Ausztriába tenni. Ennek kb annyi értelme van, mintha azt mondanám, hogy ne építsünk Magyarországon vasutat, mert Japánban van faszább vasút. Csakhogy a budapesti sípálya nyilván a budapesti (és környékbeli) magyar embereknek épülne, és nem osztrákoknak meg japánoknak.

Amúgy meg feltalálták már a hóágyút is.

euAgWzgmmtq7K 2013.09.21. 11:27:24

@Blogger Géza: A budapesti és környékbeli magyar ember lesz annyira fizetőképes, hogy visszajön az 5 mrd forint? És van már sípálya az országban.

Igen, a hóágyú pedig -4 fok fölött továbbra se nagyon működik, meg ugye van egy vízszámla, meg áramszámla hozzá, amit a látogatóknak kell kifizetniük. Én teljesen irrálisnak tartom azt, hogy a budapesti sielők el tudnak majd tartani egy intézményt - egyébként is, egy rekreációs, turisztikai beruházás általában nem csak a hazai közönségre van alapozva, mert az EU-ban élünk, és a 21. században.

Nanemaaaar 2013.09.21. 11:30:04

@d.hardman: Nem személyeskedek, általában írtam meg a véleményemet valamiről.Felháborítónak tartom ezt a fennhéjázó, "ki ha én nem" stílust amivel nyomul a társaság ráadásul kilóg a lóláb, hogy egyesek megint aljas módon próbálnak politikai támogatást szerezni. (ld. Szabó Rebeka)
De nálunk ez van: folyamatos és magabiztos gyalázás, gyűlölködés, a másik gazemberezése és sunyi vádaskodás érvek helyett. Függetlenül attól, hogy kinek van igaza undorító, hányok tőle.

min 2013.09.21. 11:31:53

@d.hardman: Az tény, hogy ez nem más mint politikai húzás mert eddig sem törkedtek a rendbetételre. Legyünk optimisták, hátha ez kivitelezés mégiscsak jól sül el :-)A sípályák pl
ott voltak, most is ott vannak de ez csak egy kicsi szelete a projektnek.

euAgWzgmmtq7K 2013.09.21. 11:31:56

@Nanemaaaar: Oké, ezt is tök jó, hogy leírtad, remélem majd a Normafa témához is sikerül valamit hozzátenni. A vádaskodást például te kezdted ott, hogy az itt kommentelő emberek nem látták a terveket.

min 2013.09.21. 11:36:19

@d.hardman: Nagyrészt eu-s támogatásból épülne ami ugye általában nem visszatérítendő és a hóágyúkról működéséről olvasgass még picit mert láthatóan nem vagy vele tisztában.

euAgWzgmmtq7K 2013.09.21. 11:36:53

@min: Legyünk optimisták, persze. De ebből sose lesz semmi. Miért nem lehet értelmes beruházásokat kitalálni, nem valami olyat, amiben kb. 3 féle különféle terület van ötvözve (sport, közlekedés, rendberakás, stb.), és kis lépésekben megcsinálni? Egy ekkora terv csak bukás lehet.

euAgWzgmmtq7K 2013.09.21. 11:39:07

@min: Olvastam róla, pontosan onnan van a -4 C fok adat. Alacsony páratartalomnál 0 fok. Afölött nem működik. Úgyhogy te olvasgass róla.

Szóval az EU jól jön, ha ingyen pénzt ad, máskor meg ne ugasson a dolgunkba, és takarodjunk. Ezt is megtanultuk. A nem visszatérítendő EU-s támogatás egyébként szerintem nem azt jelenti, hogy akkor gazdaságilag működésképtelen dolgokat kell építeni. Oké, akkor nem kell 5 mrd visszajöjjön. Ki fogja fizetni az áram és vízszámlát 10 év múlva, meg 20 év múlva, stbstb.

De kár ezt ragozni, részletes tervek kellenek.

Nanemaaaar 2013.09.21. 11:39:23

@d.hardman: Fárasztó vagy, elmagyarázom még egyszer: Feltettem egy kérdést majd leírtam a véleményemet. Ennyi. Ez nem vádaskodás.
Ezen a fórumon semmi kedvem a Normafáról vitázni, azt hiszem talán felfogod végre miért.
(Pedig elárulom, hogy nagyon is jól ismerem)

Blogger Géza 2013.09.21. 11:41:24

@d.hardman: Ez az 5 Mrd egy nagyberuházásnál nem olyan nagy összeg. A kőröshegyi völgyhíd kb 10-szerennyibe, a 4-es metró 100-szer ennyibe kerül. Ezeknél valószínűleg soha semmilyen tanulmánnyal nem lehet levezetni, hogy valaha is megtérülnének. (Nem beszélve arról, ha ezt egy Nemzeti Színháznál vagy Parlamentnél néznék meg...) Nem tudom, itt mi a helyzet, de egyelőre még csak a tervezés folyik, nyilván megnyugtató lenne, ha a tényleges építkezés előtt ez elérhető lenne. És sok olyan tényező van, ami nem az államhoz fog befolyni pénz formájában: pl a családok megspórolt benzinszámlája + az időmegtakarítás, hogy nem kell Ausztriáig elmenni egy síelésért, talán többen fognak mozogni védve egészségüket stb.

Zolika817 2013.09.21. 11:44:18

@♔batyu♔: te mekkora egy barom vagy!miért ne lenne beleszólásuk az életükbe/környezetük sorsába az ott lakoknak...kiváncsi lennék rá, hogy ha Ópusztaszert vagy Hollókőt akarná a fidesz a "nemes cél érdekében felforgatni és az irányítást átvenni" akkor is így gondolkodnál-e

Tesveer 2013.09.21. 11:44:30

@♔batyu♔: Inkább az ilyen kétbites gondolkodást kellene befejezni. Persze, lehet itt azzal jönni hogy Budapestről döntsenek a budapestiek, meg Vácról a váciak, de ezzel az erővel tovább is mehetünk. Budapest nem csak a budapestieké, döntsön róla az ország, az ország meg az EU része, akkor döntsön a beruházásokról az EU.
Normálisan úgy lehetne hozzáállni a kérdéshez, hogy elsődlegesen mindig a környéken élők véleményét vesszük figyelembe, aztán másodlagosan a kicsit tágabb környékieket, stb.. Tehát ez a mentalitás hogy le van szarva mit mondanak a helyiek, számomra elfogadhatatlan. Nyilván ha akkora országos érdekről van szó, akkor felül lehet bírálni a véleményüket, de az hogy meg sem kérdezzük őket igencsak arrogáns. És fölösleges itt azzal jönni hogy engem sem kérdeztek meg a nemtommiről, mert attól hogy nem tették meg ez nem válik helyes lépéssé.

Amúgy személy szerint, mint XII. kerületinek az a véleményem, hogy szükség van beruházásra a Normafánál, de azokra a pályákra óriási pénzeket költeni, ilyen meg olyan centrumokkal fölösleges. Egyszerűen nincs akkora a hegy síelhető része, hogy komoly pályát lehessen építeni, innentől meg a sícentrum elnevezés elég fellengzős.
Amit én csinálnék, az egy normális összefüggő sílift, vagy sílift rendszer a Harang-völgyből a régi sífelvonó épületéig. Illetve föntre lehetne még kiszolgáló épületeket tenni, éttermeket, vagy valami Hütte szerűséget. Ez volna a beruházás fő része, ezen túl még itt ott lehetne némi extra a szánkósoknak, ilyesmi, de sokat biztosan nem költenék már rá.
A megközelíthetőségről annyit, hogy tény hogy az Istenhegyi nem bírna el egy feltételezett jelentősen megnövekedett forgalmat, viszont ha sílifttel fel lehet jutni majd lentről, akkor nem is lesz rá szükség.

min 2013.09.21. 11:45:31

@d.hardman: A sihus cikkből kiszedted a szélsőséget? :-)))))

euAgWzgmmtq7K 2013.09.21. 11:49:07

@Nanemaaaar: Mi a meg a Normafáról szeretnénk vitázni.

@Blogger Géza: Igen. Képzeld, ezt mind ki lehet mutatni, és számolni. A nem államhoz befolyt pénzt, a spórolt benzint, mindent. Ezt kéne látni.

@Tesveer: Hát lentre se egyszerűbb odajutni. Igen, ez megépülhetne. Itt már csak az a kérdés, hogyha erre akkora igény lett volna, akkor már megépült volna. Jelenleg az idegenforgalom egy rétessütőt tud eltartani a helyszínen, meg egy fél éttermet.

euAgWzgmmtq7K 2013.09.21. 11:50:52

@min: Nem láttam az idézet cikket. A lényeg ennyi:

en.wikipedia.org/wiki/File:Snow_making_curve.svg

és ez egyébként fizika.

Perillustris 2013.09.21. 11:52:08

"Nem tudnak télen felmenni télen autóval, nyáron is alig."

A Normafára, egyem a szívüket.

probajanos 2013.09.21. 11:52:12

Remélem megvalósul a fejlesztés.

A tököm tele van azzal, hogy mindenféle csoportocskák, érdekvédők, hagyományörzők, meg hóbortos idióták miatt 20 éve semmi érdemi nem történik ebben a városban.

Ha fejleszteni, felújítani akarnak valamit, akkor először jönnek azok, akik belekötnek abba, hogy az 1870-ben 189. Horvát József által tervezett épületben van egy lichthof, amiben egy tégla féloldalasan lett betéve, és ezért hőmekkora ipari műemlék. Ha ilyen nincs, akkor jönnek azok, akik szerint a hupilila kökörcsön magyarországon már csak ezen a területen terem természetes körülmények között, és a fejlesztés elpuszítja az előhelyét. Ha ilyen sincs, akkor jönnek a fakivágást ellenzők, legvégül pedig a helyi lakók, akik ugyan telente tengelytörést kapnak a kátyúk miatt, és egy egyenes járdaszakasz nincs az egés környéken, de pont a fejlesztéstől félik a terület közlekedésének ellehetetlenülését.

A Normafa parkkal kapcsolatos fejlesztéseket minden épeszű, reálisan gondolkozó ember támogatja, mert abba az irányba akarják fejleszteni a területet, amire egyébként a város azon kisszámú polgára, akik jelenleg is igénybe veszik, a területet most is használja.

A síelés Ausztriában prímán megfér a Nemzeti Parkok kellős közepén (lásd Annaberg), ott nincs hőbörgés a forgalomnövekedésről, meg a védett kökörcsinek élőhelyének elpusztításáról, pedig ott is épül felvonó, parkolóhely, víztározó és hütte, és emberek is látogatják ha nyitva van, egy kicsit többen is, mint a Normafa parkot valaha.

Zolika817 2013.09.21. 11:57:52

@min: az hogy semmi értelme, és lehetne a pénz értelmesebben is ellopni

euAgWzgmmtq7K 2013.09.21. 11:58:51

@probajanos: tehát magyarul azért támogatod a beruházást, mert a tököd tele van azzal, hogy 20 éve nem történik semmi. Érett megközelítése a dolognak! Én épesző, és reálisan gondolkozó ember vagyok, és pontosan ezért tartom nevetségesnek és kivitelezhetetlennek a most megszellőztetett, teljes elképzelést.

" és emberek is látogatják ha nyitva van, egy kicsit többen is, mint a Normafa parkot valaha. "

Hát igen, ez az, hogy itt még a tömegigényt se látom erre a dologra, valamint Ausztriában normális síterepek vannak, itt pedig jobb híján, amikor még nem lehetett külföldre menni síelni, akkor találtak 1 siútat, egy sifutó utat és pár lejtőt. De bizonyára dilettantizmusból járnak Ausztriába, meg Szlovákiába síelni az emberek, nem a Normafára, ami közel is van, meg annyira jó is, meg történelmi is.

min 2013.09.21. 12:04:45

@Zolika817: az ott egy magánvállakozás nem önkormányzati és azért mert te nem szeretsz síelni még ne vedd el az önzőséged miatt azoktól a gyerekektől az élményt és a lehatőséget akik szeretnének megtanulni. Az alapok elsajátításához elég az a kis lejtő is.

min 2013.09.21. 12:05:29

@d.hardman: Óóó wikipedia!:-D A hiteles forrás...

Mária 2013.09.21. 12:06:44

@Tesveer:

"Egyszerűen nincs akkora a hegy síelhető része, hogy komoly pályát lehessen építeni, innentől meg a sícentrum elnevezés elég fellengzős."

A Fidesz nyilván az alföldi homokba fúrt szoci alagutakat akarja überelni.

euAgWzgmmtq7K 2013.09.21. 12:08:01

@min: hiába próbálsz csúsztatni, és hangulatkeltéssel diszkreditálni a forrásomat.

1.) lássuk akkor a te forrásodat,
2.) esetleg rövid indoklást, hogy a wikipediával itt és most mi a baj, és miért helytelen ez a diagram. tessék, min, halljuk: hogy működik a hóágyú, milyen hőmérséklet, milyen időjárás kell hozzá?

kaskala 2013.09.21. 12:12:18

Majd megnyitják a hátsó utat is és szétbasszák az egész hegyet az autók miatt(:

min 2013.09.21. 12:18:02

A normafa sípáláyák nyilván nem az egész napos sportos síelők igényeit elégítené ki hanem azokat a családokét akik szeretnék ha a gyerekeik a közelben magyar szakemberektől tanúlhatnák meg a síelés alapjait, vélhetően kúlturált körülmények között és azokat a embereket is megcélozza akik munka vagy suli után esetleg felmennének egy-két órára kikapcsolódni. Eddig ezt legközelebb Visegrádon lehetett megtenni (ahol tudtak -4 fok felett is hóágyúzni)Ön ezt a lehetőséget akarja elvenni "hangulat keltéssel" hogy a saját szavait használjam.

probajanos 2013.09.21. 12:24:32

@d.hardman:
"tehát magyarul azért támogatod a beruházást, mert a tököd tele van azzal, hogy 20 éve nem történik semmi."
Pontosan így van, a jelenlegi elhanyagolt, semmire sem jó állapotbából kimozdítja a fejlesztés. Nem minden egyes apró pontjával értek egyet, de azzal, hogy kezdeni kell valamit vele, lehetőleg olyan irányban, amire jelenleg is használják (télen síelés, nyáron a kirándulós-bringás használat), azzal igen.
Én a libegő aljánál lakom 30+ éve, életemben ha 15-ször voltam fent a Normafán, pedig egyébként a Budai Parkerdőt kerszetbe-kasul bejártam. De a Normafa egy elhanyagolt, gazdátlan, jelenleg állapotában funkciótlan terület.

"Érett megközelítése a dolognak!"
A személyeskedést hagyd inkább.

"Hát igen, ez az, hogy itt még a tömegigényt se látom erre a dologra, valamint Ausztriában normális síterepek vannak"
Ausztirában sem csak 80+ kmes síterepek vannak, a stájerországi, keleti részeken a 3-5-10 km-es összesített pályahosszúságú terepek működnek, köztük szép számmal olyanok is, amik alig vannak magasabban, mint a normafa.

" itt pedig jobb híján, amikor még nem lehetett külföldre menni síelni, akkor találtak 1 siútat, egy sifutó utat és pár lejtőt."
A normafai sísport élet az Osztrák-Magyar Monarchia alatt kezdődött, nem a vasfüggöny alatt. Viszont még akkor is lehetett menni a Mátrába, Bánkútra síelni, semmi szükség nem lett volna a Normafára, de mégis volt síelés, mert IGÉNY volt rá. Sokan vagyunk úgy, akik sokkal többet síelnének egy télen, mint amennyire jelenleg lehetőség van, de nem tudunk, mert még a Mátrába elmenetellel is elmegy egy egész nap, és vagy 15000 ft, ausztriában pedig ennyi csak a síbérlet egy napra.

"De bizonyára dilettantizmusból járnak Ausztriába, meg Szlovákiába síelni az emberek, nem a Normafára, ami közel is van, meg annyira jó is, meg történelmi is."
Nem, azért járnak, mert a Normafán nincs infrastruktúra. Síelni, felvonó nélkül elég szar.
Epplényben, Mátraszentistvánon hétvégente, hála a kitünő infrastruktúrának, elég sokan vannak, jó részük Budapestről autókázik le 100-120 km-t, hogy síeljen egy napot. Mátraszentistván kb akkora síterep, mint amekkorát a Normafára terveznek, Epplény valamivel nagyobb. De egyik sem 2000 méteren van, viszont a hóágyúk miatt a 95-100 síelős nap mindkét terepen minden évben megvan, tavaly Epplény 107 napig volt síelhető.

A Normafa közterület, nem a környéken lakó 1-2000 ember kertjének a meghosszabbítása, privát kuytafuttatója. Ha úgy tud ennél több ember számára élvezhető lenni, hogy építenek ezt-azt, akkor csinálják.

probajanos 2013.09.21. 12:26:44

Az a Párbeszéd Magyarországért, hogy a blogon a kommentekben kurvaanyáztok, meg személyeskedtek azzal, ha valaki nem ért veletek egyet?

euAgWzgmmtq7K 2013.09.21. 12:29:08

@probajanos: Volt már felvonó a Normafán. Aztán nem használták évekig, aztán leszerelték. Bizonyára azért, mert akkora igény volt rá.

Az Osztrák-Magyar Monarchia idején szerintem se anyagilag, se időtartamát tekintve nem volt olyan egyszerű átugrani Ausztriába.

Azt is jó lenne megtudni, hogy egy DH pályán, vagy mountainbike pályán mi a szart kell kiépíteni, a műfajból adódóan? :D Maximum a felfestéseket a fákra.

euAgWzgmmtq7K 2013.09.21. 12:31:28

@min: én nem lehetőséget akarok elvenni, én várom a forrásodat a 0 fok fölött működő hóágyukra, ahogy kértem. Ne csúsztass, és ne beszélj másról.

boszorkányság 2013.09.21. 12:55:34

A XII. kerület EGYETLEN benzinkutat engedett fennmaradni, azért, hogy a náluk üzemelő benzintemető terepjárókhoz való üzemanyagkutak máshol szennyezzék a környezetet.

A XII. kerület nem enged egyetlen nagyobb bevásárlóközpontot a területére, hogy az oda járók ne terheljék az úri negyedet zajjal, járművel. Személyes jelenlétükkel a vásárlók, az emberek ne zavarják a gazdagok magányát.

Most is kézzel-lábbal tiltakoznak a XII. kerület majd a várható odalátógatók nagy száma miatt.

Azért megjegyzem, hogy újabb pénztemető készül: két hónapra sípályát Észak-koreai tettestársuk épít mostanság, de ő is messze a fővárostól, a hegyekbe. Budapesttől 100 km-en belül el lehet jutni a Kékesre. Akinek ez messze van, az nem mond igazat...Sokadalom jár a Tátrába, Alpokba.

Bizonyára jelentkezett már valamelyik alföldi mezőváros is lesíklópálya építésre....

Régi mondás: amikor a főnök ultizik, akkor minden seggnyaló ultizik, amikor a főnök focizik, akkor minden csicskája stadiont szeretne. Mi lesz, ha a következő főnök hegymászó lesz? Lepotyognak a szikláról??? :) Válasszunk jövőre hegymászót! Hulljon a férgese!

gabest1 2013.09.21. 13:04:56

Régen odajártunk szánkózni, de már akkor is qrvára zavartak a nagyképű sielők, most meg egyenesen el is akarnák keríteni maguknak az egészet? Belépés csak belépővel?

Laszlo Erica 2013.09.21. 13:45:58

@♔batyu♔: Igen, így van aki milliókért ide költözött, menjen az édes anyukájába, ne szóljon semmibe bele, csak fizesse az adókat, és tűrje annak a kis érdek csoportnak a felforgató tevékenységét akiknek ez profitot hoz. Mindenki menjen a francba, kisgyerekes családok, öregek akik itt akarnak sétálni, mindenki pusztuljon innen, mert pár hülye kitalált pár másik hülyének programot maximum, 3 hónapra. Igen, romboljuk szét a természetet, állatokat űzzük el, minek laknak itt különben is? Itt páran fejükbe vették hogy 2 perces csuszkálásért mindenki takarodjon, ők síelni akarnak, meg bob pályán pöffeszkedni, meg itt van golfozhatnékjuk.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.09.21. 13:49:05

@♔batyu♔: nem az enyém, de nem is a tiéd, te rühes, gerinctelen, náci takony! El onnan a ragadós, tolvaj, rabló, fosztogató mancsaitokkal!

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.09.21. 13:50:06

@Nanemaaaar: és? Láttuk, hogy mire képes a fideszes csürhe, ha valamihez hozzányúl. Bőven elég volt már a rombolásból! Mintának ott a Margit-sziget!

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.09.21. 13:51:51

@probajanos: remélem, előbb eltakarodtok az ország közéletéből ahányan vagytok!

jogalany 2013.09.21. 14:05:47

@♔batyu♔:
Neadj ötleteket, mert mindent megcsinálnak, ami a népnek rossz, és sajnos ez nem a mostani hatalom sajátja, hanem mindé.
Mikor veszitek észre párt katonák, hogy titeket a bürokrata had irányít?
A vezetők is csak hiszik, hogy Ők döntenek. Olyan anyagot tesznek elébük, hogy úgy dönthetnek amit a bürokrácia akar.
A Kádár rendszer is ebbe bukott bele. A Rózsadomb nem a mostani rendszerben épült fel!!! És ugyanazok lakják, amiből a vezetők száma 1% alatt van.

jogalany 2013.09.21. 14:16:12

@min:
Nem voltam a Káposztási 20 m-es "mesterséges hegynél", de világos számomra, hogy a pénzel létrehozott lecsuszó csak úgy jöhetett létre hogy elvettek valamit, ami természteségétől fogva ott volt és szolgálta a lakosok ilyen irányú igényét. Pénz nélkül.
És ez a dolgok magyarázata: aki engedélyezi, vagy a megrendelést kiadja, az kap 20%-ot.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.09.21. 14:16:41

@d.hardman: Kápolna és imahely már eddig is kb. 5 db van a Normafa közvetlen környékén.

euAgWzgmmtq7K 2013.09.21. 14:18:04

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ugye! És még mindig nem elég, kell még egy! Nincs hol imádkozni, és túl sok a pénz is!

♔batyu♔ 2013.09.21. 14:20:26

@jogalany: Nem fidesz szavazó vagyok haver.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.09.21. 14:30:01

@Blogger Géza:

" pl a családok megspórolt benzinszámlája + az időmegtakarítás, hogy nem kell Ausztriáig elmenni egy síelésért, talán többen fognak mozogni védve egészségüket stb."

- Te tudsz valamit, az már biztos!

- De legyen, minden magyar család, aki eddig Ausztriába járt síelni, megy majd a Normafához. Abban a rövid időszakban, amikor ott lehet síelni. És mind az Istenhegyi úton? Netán a Mártonhegyin? Vagy lesz új autópálya is a hegytetőre?

Javallom, nézz körül a Disznófő környékén. ÉS akkor már lehet sejtésed róla, mi vár a Normafa egyszerű látogatóira.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.09.21. 14:38:48

@Tesveer:

Hütte: Az Olimpia évek óta üresen áll. Már adott a hely.
Lentebb a víztoronynál egy másik üres szálloda is van.

Sílift: Jó ötlet a Harang völgyből a lift, de akkor ott lent fejleszteni kellene az infrastruktúrát (parkoló), de minimum a 28-as és a 158-as buszok összekötésével (Tudom ma már más a számuk)

Ha már meghosszabbítjuk a fogast, akkor merjünk igazán nagyot álmodni, és a túlsó oldalon továbbvinni Budakesziig.

jogalany 2013.09.21. 14:39:14

A ma nyilvánosságre került Levegő munka csoport tiltakozása a normafa beruházás ellen világossá tette, hogy a XII ker. Polgármestere a televizóban végig hazudott. Utacskákról beszélt, egy felvonóról, bobpályáról pihenőről, stb, épület azt mondgya csak egy lesz a felvonó fogadó állomása és slussz.
Ehhez képest a munkacsoport elmondta, hogy földlatii és feletti gépjármű parkoló 1000 autó számára, 800 nm -es kápolna a zöldben, golfklubot kiszolgálni képes épületek a golfpályához, étterem és bowlingpálya, melegedőnek csúfolt büfék, és közben jön meg az étvágy. Ja és ezenkivül épül egy ülő lift is. (megjegyzem a valamivel arrébb lévő zugligettő induló libegő is ráfizetéses.) Pokorny pesthidegkúton lakik, érdekli is Őt, hogy ott milyen lesz a lakóknak? nem érdekli csak a 20% ami kinéz neki az 5 milliárdból. Az önkormányzata elött 12 autónak vaN PARKOLÓJA, AZ ÜFYFELEK EBBŐL SZINTE EGYET SEM HASZNÁLHATNAK, MERT NÉGY HELYET ő TART KÜLÖN ZÁR ALATT a többiből meg a dolgozói használnak amennyit csak tudnak.
Normafa nem csak kerületi kérdés, mert budapest normafája és nem a XII. kerületé. Abba senki nem akart beleszólni, hogy a böszörményi út felett lépcsős vízesést csináltak, na az kerületi kérdés volt, de normafa budapest védett zöldövezetének része és így az eu sem ad arra pénzt, hogy azt tönkretegyék a mocskos anyagi érdekek.
Ez hasonló ahhoz, hogy az M0 északi részének egy nyomvonal szakasza védett övezeten ment volna és az eu erre így nem adott pénzt. Csak szólni kell nekik, hogy tudják, mert Pokorny aki képes volt a televizóban végig hazudni, az nem fog.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.09.21. 14:42:40

@kaskala: Milyen hátsű utat? Szépjuhászné felől? Azt meg is kell akkor csinálni.

jogalany 2013.09.21. 14:49:12

@♔batyu♔:
nem is írtam ilyent, sőt mindenkire felmentést adok, mert párt megjelölés nélkül írtam, hogy párt katonák.
Tőlem lehet bárki Fidesz szavazó, vagy MSzP szavazó, vagy másé, mert ezek a pártok mind egyformák.
Vagy valaki tud olyan pártot amelyik érdemben harcol is az emberért?
Beszélnek az emberi jogokról, de csak beszélnek és ahogy lehetőségük lenne rá rögtön semmibe is veszik.
Pokorny beszél az oktatásról, mintha értene hozzá, de képes hazugsági mintát adni nagy nyilvánosság előtt.

jogalany 2013.09.21. 15:07:35

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Nem kell félteni Őket, mert felesleges stadionokra is van pénz kb 200 milliárd , mit nekik 5 milliárd, ha kaszálhat vele néhány emberük.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.09.21. 15:20:17

@min: lássuk csak, mi is... Ami a Tarzan parkotokkal. Volt egy hely, ahol emlékeim szerint valaha biciklis kölyköknek épült (ráadásul ha jól rémlik, társadalmi munkában) egy kis pálya, ahol BMX-ekkel meg hasonló szörnyűségekkel lehetett ugrálni. Erre jöttek az elvtársaid, felhúztak egy dombot, aminek a vége egy (tegnap jártam ott) drótkerítésben végződik, ha meg azt kibontanád, akkor gyakorlatilag az úttesten (=komplett életveszély) és nagyjából semmi értelme.
Vagy ki az, aki szerint egy kb. két emelet magas dombocskán meg lehet tanulni síelni?
És roppant kíváncsi lennék, hogy a területet a jelenlegi használója mennyiért kapta meg/mennyiért bérli?
Az említett Tarzan park is: amellett, hogy kong az ürességtől, az elvtársaid az egykori napközis tábor helyére építették, nem mellesleg kiirtva 6-8 öreg, de egészséges fát is, mert kellett a hely a bejáratnak, a pénztáraknak, meg a játékoknak.
Na az ilyenek miatt is szeretném látni, hogy jön végre egy tisztességes kormány és egy életre lesitteli a tetves maffiátokat!

kvadrillio 2013.09.21. 15:40:08

"Grandiózus tervek a Normafára: Ugrás a műhóba

szerző
Linder Bálint
publikálva
2007/7. (02. 15.)

Betűméret csökkentése
Betűméret növelése
Nyomtatás

Twitter megosztások száma
0
Google +1
Egyéb megosztás

Két év múlva talán már síközpont és nyári bobpálya üzemel a Normafa rétjein. A hetvenhektáros szabadidőpark természetvédelmi területen állna, így a beruházó, a terv pártolói és a Budai-hegység megmaradt zöldjéért harcot folytató nemzeti park várhatóan tengelyt akasztanak.
Két év múlva talán már síközpont és nyári bobpálya üzemel a Normafa rétjein. A hetvenhektáros szabadidőpark természetvédelmi területen állna, így a beruházó, a terv pártolói és a Budai-hegység megmaradt zöldjéért harcot folytató nemzeti park várhatóan tengelyt akasztanak.

Ha a tervdokumentációt nem is, de egy powerpointos prezentáció emlékét magukkal vihették a januári egyeztetésről azok a hivatalnokok, akiknek a napokban kell állást foglalniuk a Normafára tervezett téli-nyári sícentrum és szabadidőpark ambiciózus ötletéről. A kincstár, a zöldhatóság, az erdészek és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága képviselői előtt beruházójelöltként bemutatott Kelemen Zoltán ötletgazda szerint nincs még egy ekkora város Európában, ahol a falakon belüli sípályával dicsekedhetnek.

A sportruházati nagykereskedelemben sikeres egykori válogatott síugró és szakágvezető a Magyar Sí Szövetséggel közösen alapított, bejegyzés alatt álló projektcége, a Budapest Sí Centrum Kft. a kinézett terület bérleti jogának elnyerése esetén milliárdokat befektetve szabná át a Normafa jelenlegi arcát. (A cég ügyvezetői között van Kaszó Klára szövetségi alelnök, az RTL Klub jogi igazgatója is.) "

....ÉS MAJD MINDENÉRT VASTAGON FIZETNI KELL ! MEGVAN A TULAJ, EZ ITT A LÉNYEG ! :o)))

ízirájderöcsém 2013.09.21. 15:58:21

Most úgy őszintén...miben különbözik ez az egész az elmúlt huszoniksz év közpénzes beruházásaitól?
TÖK picsa mindegy, hogy éppen piros, narancs, kék vagy milyen színű a fő lobogó. Alvilág az alvilág. (lesz ez még túlvilág is, csak győzd kivárni...)

Szerintem előbb-utóbb egy nagytudású azt is megpendíti, hogy az odavezető út ne legyen más, mint az M0 északi szektora. Már látom is az új csomópontokat: Üröm, Solymár, Pesthidegkút, Szépjuhászné, Budakeszi-nyugat. A román tranzitkamionos meg megáll egyet kajálni az Autohof János-hegy csárdájában :) Most mé'? A bécsi elkerülő (A21) is TVT-ken megy keresztül...

Shopping 2013.09.21. 16:32:03

1. Szavazzanak a helyiek!

2. Mivel több milliárdos beruházásról van szó, a kenőpénzek/lehulló morzsák is többmilliós tételek!

A "tisztelt" kerületi képviselőknek is erre fáj a foguk!!!! tesznek rá mit akarnak a helyiek...

probajanos 2013.09.21. 17:54:52

@d.hardman:
"Volt már felvonó a Normafán. Aztán nem használták évekig, aztán leszerelték. Bizonyára azért, mert akkora igény volt rá."

Azért szerelték le, mert tönkrement, akárcsak a régi síúgrósánc. Ameddig megvolt, és működött használták, mint ahogy a téli napokon most is csomó ember van kint síelni, szánkózni, pedig elég nagy szívás 2 perc csúszás után fél órát baktatni felfele vállon a léccel, síbakancsban.

A Normafai síterület régen egy kb 2-300 m hosszú lejtő volt, a jelenleg tervekben pedig több és hosszabb pálya szerepel, amire lényegesen komolyabb igény lenne, mint annó volt. Van budapesten 100-150 ezer ember, aki síel, vagy síelne, ezek legközelebb 100-120 kmre tudnak hódolni a szenvedélyüknek. Viszont, mivel már belföldre is ennyit kell utazniuk (ráadásul hétvégente rengetegen vannak az említett magyar pályákon), egy csomóan inkább kimennek 1-1 napra is külföldre, és költik ott az erre szánt pénzüket.
A síelő közönség egy sokkal fizetőképesebb réteg, mint mondjuk a futók, vagy a biciklisek, (mindegyik olyan pálya, ahol volt pénz a normális fejlesztésre, bőven fenntartja önmagát) mégis, ha futó, vagy bringás infrastruktúra épül, az jó, ha pedig síelő, az fúj.

"Az Osztrák-Magyar Monarchia idején szerintem se anyagilag, se időtartamát tekintve nem volt olyan egyszerű átugrani Ausztriába."
Anyagilag: a síelés sosem volt a legolcsóbb tömegsport, akkor sem, meg most sem az, ez tény.
Időben nem volt sokkal messzebb vonaton Bécs, mint jelenleg, nem társzekéren kellett elzötyögni, 3 heti hideg élelmet felpakolva az Alpokba.
A lényeg az, hogy a Normafán kb azóta síelnek, amióta a kedvtelési célú sportolás divatba jött.

"Azt is jó lenne megtudni, hogy egy DH pályán, vagy mountainbike pályán mi a szart kell kiépíteni, a műfajból adódóan? :D Maximum a felfestéseket a fákra."
Mivel nem downhillezek, ezért csak tippelek: védőpárnákat a fákra, oszlopokra, valami nyomvonal-szerűség ahol el vanak takarítva a kövek, és esetleg kell egy-két faxni (lassító, ugrató, ilyesmik). Valszeg nem a downhillpálya a legkomolyabb költségtétel a tervekben, viszont az is egy olyan része a normafának, ami komoly konfliktusokat jelent, és méltatlan körülmények között zajlik jelenleg.

"Hol látsz kurvaanyázást?"

álfirkász 10 óra 25-ös kommentjében. Nem nekem írta, én csak azt kaptam meg Zolika817-től, hogy nem vagyok normális.

Elkezdtem olvasgatni a kommenteket, és a gyomrom kifordul attól a hangnemtől, amit itt egyesek megengednek maguknak. Egyébként pedig úgy általában tele a tököm azzal, hogy mindenből politikát csinálnak a blogok, anélkül nem lehet semmit sem értékelni, hogy el nem mondanánk, lehetőség szerint minnél alpáribb stílusban azt, hogy éppen kinek a kije....

Nekem a Normafa-projekt marhára nem a fideszről, vagy a pártpolitikáról szól, arról van szó, hogy én szeretném hogy lehessen normálisan síelni, (akár munka után, pár órát is, hétköznap) a normafán, mások meg nem, elvileg ezen lehetne vitatkozni. Ehelyett megy a mocskosfideszezés.

euAgWzgmmtq7K 2013.09.21. 18:15:44

@probajanos: mivel ez egy Fidesz-projekt, ezért talán jogosan emlegetik őket. a sífelvonót tehát lebontották, nyilván nem hiányzott senkinek. megjavítani még mindig olcsóbb, mint újat építeni.

a sánc is olyan, hogy nyilván ha szükség lenne rá, akkor lenne. miért van az az érzésem, hogy mindenki csak a markát tartja, hogy mi kéne az államtól? ha a sielők fizetőképesek, akkor nyugodtan rárepülhet valaki a piaci résre, és megépítheti az egészet a saját pénzéből vagy hiteléből, ahova akarja. ha közpénzből megy, akkor meg már hadd szóljon bele az, aki oda fizeti az adóját.

a downhillesek köszönik, eddig is elvoltak, viszont üldözik őket 15 éve körülbelül, úgyhogy most nem kéne ilyen módon felhasználni a szubkulturát önmaguk legitimálására.

A témától meg kár elkanyarodni, én le fogom szavazni a dolgot, majd ha látni fogom, hogy valóban foglalkozik valaki a széchenyi-heggyel, meg a normafával, akkor majd utána támogatom a nagyobb volumenű ötleteket is. Számomra nonszensz síközpontot, meg fogaskerekűt álmodni oda, ahol gyalog alig tudsz végigmenni a járdán lábtörés veszélye nélkül (Hegyhát út), meg bármiféle fejlesztésről fantáziálni ott, ahol egy nyilvános WC sincsen, és a leamortizált játszótereket képtelenek felújítani.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.09.21. 19:50:40

@probajanos: talán azért megy a "mocskos fideszezés" te köcsög, mert a tisztelt pártod az egyetlen, amelyik lépten-nyomon ártani próbál.
Különösen, ha a természet feldúlásáról van szó.
Ez elvtársaid ragadós mancsa amihez hozzáér, az mind tönkremegy.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.09.21. 19:52:47

@d.hardman: áruld már el, miért kellene egy kirándulóhelyet (Normafa) építeni! Mi a kis faszomé' nem lehet meghagyni a maga természetes formájában és csak annyit foglalkozni vele, hogy ne legyen életveszélyes és ne legyen koszos???
Miért kell mindent beépíteni?

euAgWzgmmtq7K 2013.09.21. 19:55:17

@álfirkász: ez nem egészen értem, miért nekem címezted, te köcsög. pont azt írtam, hogy amig a járda járhatatlan, és szét van verve mindenki, addig nem látom a jószándékot az egészben, úgyhogy a magam részéről semmilyen építkezést nem támogatok.

euAgWzgmmtq7K 2013.09.21. 19:55:54

@d.hardman: *szét van verve minden
értettem ezt a játszóterekre, utcabútorra stb.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2013.09.21. 20:19:25

@d.hardman: erre mondtam én, hogy aki bármilyen okból támogatandónak tartja ezt a rémálomprojektet, az nem épeszű.

vasvirag (törölt) 2013.09.21. 22:31:01

@álfirkász: Moderáld magad, ha már az LMP-s blogger nem moderál! Nem árulunk egy gyékényen! És nem is igen fogsz senkivel, ezzel a primitív tapló, komcsi stílusoddal!

vasvirag (törölt) 2013.09.21. 22:32:59

@Laszlo Erica: Sétálásból a város nem fejlődik. Fel kellene fogni. A Normafa nem egy szűk csoporté, nem a helyieké! A fővárosiaké. Mindannyiunké.

vasvirag (törölt) 2013.09.21. 23:19:27

@probajanos: A magyargyűlölő droidok ilyenek, mint álfirkász. Mit vársz ezektől? Szellemi társaik 56-ban még a tömegbe lövettek. Persze 2006-ban is. Ezeknek egyféle módon kattog csak az agyuk: minél rosszabb, annál jobb nekik. Gátlástalan gyűlölködők a liberálisok.

euAgWzgmmtq7K 2013.09.21. 23:49:06

@vasvirag: tök mindegy, hogy szerinted kié, mi fogunk szavazni róla a környéken, és elég sokat adózunk is itt. a sétálgatás ingyen volt, ha lesz sícentrum (mint ahogy nem lesz), akkor legalább majd fizet a paraszt, és nem csak a fák közé hugyozik, meg szétdobálja a szemetet.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2013.09.22. 08:28:17

@vasvirag: Kérdés, hogy szükséges-e oda fejlesztés? S ha igen, szükséges-e ilyen jellegű és mérvű? És hogy fejlesztésnek lehet-e egyáltalán nevezni egy környezeti károkat és erőteljes beépítést jelentő beruházást? Fejlesztés lett volna-e mondjuk a bősi vízlépcső, vagy nem? Fejlesztés-e a verespataki aranybánya, vagy ökokatasztfóra?
Illetve kérdés, hogy ki mit ért fejlesztés alatt? Te mit értesz alatta?

vasvirag (törölt) 2013.09.22. 11:11:11

@városjáró: Minden okoz környezeti károkat. Ne fejlesszünk akkor semmit, soha, sehol. Szép csöndben húzzuk meg magunkat és dögöljünk meg. A fenntartható fejlődés fából vaskarika, nem csoda, hogy nem jutnak vele egyről a kettőre. Üzlet.

@d.hardman: Aztán csodálkoztok, hogy utálják a magadfajta felkapaszkodott parasztokat az emberek. Pénzt tudtatok harácsolni, de a gyerekszoba hiányát nem tudjátok vele pótolni. Az interneten kijön belőletek a gumicsizmás 4 elemis bunkó.

euAgWzgmmtq7K 2013.09.22. 11:39:19

@vasvirag: ha rólam beszélsz, akkor én soha nem voltam paraszt, ergo nem is lehetek az. aki viszont idejön az örs vezér térről, üvöltözik az utcán, és hugyozik a kerítés mellett, az mégis micsoda? én konkrétan a szemetet szedem össze utánuk alkalmanként közterületen. biztos ezért vagyok paraszt, te szerencsétlen.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2013.09.22. 11:39:40

@vasvirag: Nem minden okoz környezeti károkat. Pláne nem visszafordíthatatlant. A hóágyúk vegyi anyagokkal kezelt hólevével pl mi lesz vajon? Épül hozzá új csatornahálózat - szétfúrva vele a hegyet?
A megnövekedeő forgalommal mi lesz? Ha a széndioxidot lebontó fákat kivégják? Vagy ez egy akkora hegy szerinted, ami simán elbír újabb telepeseket? Nem 100 éve vagyunk, amikor a budai hegyek még érintetlen taertalékkokkal bírtak. Túljutott Budapest tüdeje a zebraponton. Innentől már minden fakivágás, minden újabb beépítés visszafordíthatatlan károkat generál. Ezt értelmes ember nem vonja kétségbe. Feltéve ha nem érdeke hülyének lenni...

vasvirag (törölt) 2013.09.22. 13:01:44

@városjáró: Nyugaton, a védett nemzeti parkban is ezt fújják szét. Ott nem aggaszt? Autóforgalom? Épp a közösségi közlekedést fejlesztik. A Föld globális széndioxid mérlegében az esőerdők és a tengeri alga a meghatározó. A városi fáktól megfulladhatnál. Mi az a zebrapont??? Te tudod, miről beszélsz, amikor elönti az agyadat a vér?
Tiltakozz az M0 északnyugati szektor ellen, az tényleg komoly gondokkal jár, ha megépül.

@d.hardman: Ezzel a stílussal most is az vagy. Sajnos. :(

euAgWzgmmtq7K 2013.09.22. 13:19:42

@vasvirag: te kezdted, a primitív tapló komcsizással, gondoltam, lemegyek a szintedre.

a közösségi közlekedést nem fejleszti senki, a Fogaskerekű megbízhatatlan és esik szét. majd ha történt is valami, akkor el lehet hinni, hogy itt komolyan bárkit érdekel, hogy fejlessze a környéket.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.09.22. 13:26:29

@vasvirag:

Reggel látogass el a tizes útra, Ürömre, A Hűvösvölgyi útra, Budakeszire, a Budaörsi útra, majd utána gondolkozz azon, miért rossz a nullás.

vasvirag (törölt) 2013.09.22. 14:30:55

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: A nullás környezetileg felmérhetetlen károkat fog okozni - na nem csak ott, hanem a fővárosnak. És olyan beépítési boom indul meg, amihez képest az eddigi kutyafüle. Majd akkor már késő lesz sikítozni.
Na de akiknek az autó az isten ...

@d.hardman: Nocsak, Te vagy "álfirkász"? Lebuktál. Hány nicken pörgeted a blogot? Jól fizet legalább az LMP? Hány bögrét fizetnek ezért manapság? Vagy nem olyan zsugorik, mint az MSZP-s bagázs? :)p

A fogaskerekűt fejleszteni fogják a projekt keretében, amúgy régi terv, csak végre leporolták. Persze pár helyi bugris okoskodó már hónapok óta lázít ellene. Persze ők puccos benzinfaló kocsikkal járnak ...

euAgWzgmmtq7K 2013.09.22. 14:37:11

@vasvirag: nincs másik nickem.

Nem érdekel, hogy mit FOGNAK állítólag fejleszteni. Az érdekel, hogy mit fejlesztettek a valóságban, és a kutyaszartároló kukákon kívül én új dolgot nem láttam itt az elmúlt években.

Én nem tudom, ki lázít a fogaskerekű ellen, én örülnék, ha történne valami vele, mint látod, csak engem a tények érdekelnének. A mostani terv a teljes átépítéssel, az új járművekkel, és a Gyerekvasút mellé derékszögben bekanyarodással meg egy kicsit hihetetlen, de legalábbis "hosszútávú".

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.09.22. 15:23:47

@vasvirag: Egy jól megépített nullás nem fog esztelken károkat okozni.

A beéípítési boom már megindult. Budakeszin pl az eredetileg tervezett nullás nyomvonalon, illetve közvetlen mellette.

Sipos Péter 2013.09.22. 15:41:00

Érdekes és elkeserítő hozzászólások váltották egymást. Az anyázós, pocskondiázó beszólásokat a jövőben sem fogom kimoderálni, lássa ország-világ, kik között élünk. az ilyen kommentelők egyébként is bátran arctalanok, ami őket minősíti.
Kicsit sajnálom, hogy a bejegyzés szűkebbtémájához, a törvényhez, kevesen szóltak hozzá, de értem, hogy maga a projekt többeket izgat. Nem neheztelek senkire, aki a tervek ismerete nélkül szólt hozzá támogatólag, vagy elvetve a projektet. Nem tehettek mást, hiszen nincsenek is végleges tervek, csak elképzelések. Még senki sem tudja bizonyossággal, hogy milyen hatása lenne a projekt megvalósításának, mindenki csak az érzéseire, benyomásaira hagyatkozhat. Egyetértek azokkal, akik azt mondják, hogy nemcsak a kerületieknek, hanem a budapestieknek is el kell mondaniuk, mit gondolnak a tervekről. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy az itt lakók életét változtathatja meg, ha a projekt megvalósul, mert nekik kell a megnövekedett forgalmat elviselniük, és a kerületnek kell a többletköltségeket állnia, ha a bevételek nem lennének elegek a létesítmények működtetésére, fenntartására. A népszavazáson a kerületiek döntenek, a budapestiek pedig aláírásgyűjtésen fejezhetik ki véleményüket.

cogito verus 2013.09.22. 20:00:13

Teljesen egyeértek a blog írójával: bár nem a környéken élők tulajdona a Normafa és környéke, de a z átmenő forgalom gigantikus növelése több ezer ember mindennapi életét keserítheti meg. Az építkezés és következményei a környezetet szennyezné, tenné tönkre és nem csak néhány bazsarózáról, hanem az emberekről, a levegő relatív tisztaságának megörzéséről van szó. Akik ezt a programot támogatják nyilván irígységből is teszik...

Perillustris 2013.09.22. 21:27:48

Jómagam sem gondolom, hogy bármiféle gépjárművonzó fejlesztést kellene létrehozni a Normafán, de azért ez a népszavazás egy vicc jelen helyzetben.

Mert akkor kérdezzük meg a Hungária körúton lakókat is, akarnak-e sokszor sok sávot az ablak előtt.

vasvirag (törölt) 2013.09.22. 21:47:44

@Sipos Péter: Dél-Budát vajon megkérdeztétek, kell-e 4-es metró? Nem, csak építitek már 35-40 éve. A körtéren lassan 20 éve nem lehet a magadfajták miatt közlekedni, állandó felvonulási terület, káosz, felfordulás, életveszély. Megkérdeztétek, akarnak-e metró-kihúzópályaudvart a lakótelep mellé? Nem. A magatokfajta csak akkor akar a néphez fordulni, ha a saját mocskos kis bőréről van szó. Addig átgázol mindenkin.

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: A beépítési boom éppenséggel megállt. De ne hagyd magad a tényektől megzavarni, fő a HIT!

@d.hardman: Múlt ügyében reklamálj a Berlinben ösztöndíjjal nyaraló-telelő Demszky apátoknál. Vagy talán azt gondolod, hogy 20 év mocskát és elmaradását 3 év alatt mind pótolni lehet? Mikor Demszky csődközelben hagyta itt a liberálisokkal a komplett várost?

euAgWzgmmtq7K 2013.09.22. 22:25:08

@vasvirag: És ki ült a közgyűlésben a másik oldalon? Na? Na? Még jó, hogy én vagyok a párt által fizetett bérkommentelő :D Egyébként a XII. ben amióta az eszemet tudom, Fideszes az önkormányzat, úgyhogy leszel szíves nem csúsztatni. Nem Demszky miatt szar a járda a Hegyhát úton, meg nem fejlesztik a Normafát.

Egyébként körülírnád nekem, szerinted Sipos Péter milyen fajta, és mi köze van a metróhoz például? Tényleg érdekelne.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.09.23. 08:29:36

@vasvirag: Biztos azért parcelláznak Budakeszin a Meggyes és a Mamutfenyők között, mert megállt a boom.

A stílusod mellesleg gusztustalan.

vasvirag (törölt) 2013.09.24. 23:32:55

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Na menj inkább terjeszteni az ateista vallásodat ... jobban megy az neked ott.
süti beállítások módosítása