Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Pénz a (kormány)ablakban

2013.08.28. 09:00 Sipos Péter

Kormányablak.jpgHa a játék végén úgy alakul, hogy senkinek sincs fizetnivalója, a kártyások közt elterjedt szólás szerint „pénz az ablakban”. Az alábbi történetben látszólag hasonló a helyzet. Mindenki jól jár. Ez az utóbbi mondás pedig vállalkozói körökben járja az olyan üzleti konstrukció leírására, amelyből a résztvevők mindegyike profitál, leszámítva a költségvetést.

Azt már többször megénekeltem, hogy a Böszörményi úti okmányiroda Moszkva térre történt áthelyezése mennyire sérelmesen érintette a hegyvidéki polgárokat. Nemrégiben levélben kértem az illetékes haladéktalan intézkedését. Kerületünk vezetői jól érzik felelősségüket a dologban, tenni is kívánnak valamit, hogy a csorbát kiköszörüljék. E törekvésük találkozik azzal a kormányzati szándékkal, hogy minden nagyobb településen még az idén létesüljön úgynevezett kormányablak, vagyis olyan ügyfélszolgálati hely, ahol az emberek a legtöbb hatósági ügyet el tudják intézni. Az év elején számos döntés született arról, hogy a kormányablakok létesítésének folyamatát fel kell gyorsítani.

Az önkormányzat illetékes bizottsága a napokban rendkívüli ülésen hagyta jóvá azt az előterjesztést, mely megteremti a feltételeit egy kerületi kormányablak megnyitásának. A javaslat szerint az önkormányzat tíz évre kibérel egy, a célnak megfelelő, 100 négyzetméteres helyiséget a Hegyvidék Bevásárlóközpontban, és azt térítésmentesen a kormány rendelkezésére bocsájtja, hogy ott kormányablak nyílhasson. A kialkudott bérleti díj, melyet az önkormányzat a bevásárlóközpontnak fizet, nem nevezhető magasnak, mert alig 1.000 forint havonta és négyzetméterenként. Ráadásul ezt az összeget sem kell rendszeresen leperkálni, mert a bizottság által jóváhagyott javaslat szerint a kerület végzi el a kormányablak kialakítása érdekében szükséges épületvillamossági munkák, belsőépítészeti munkák és gyengeáramú munkák kivitelezését, melynek állítólagos értéke megfelel a tízévi bérleti díjnak. Ráadásul a Hegyvidék Központ ugyanilyen értékű építészeti és épületgépészeti munkálatok kivitelezéséről gondoskodik.

Elnézést kérek a matekot nem kedvelőktől, de most egy kis számolás következik. A tíz éves kedvezményes bérleti díj összege közel 12 millió forint. Ennyiért végezteti el az önkormányzat a felvállalt munkákat. Ugyanennyit számít fel a Bevásárlóközpont a többi munkálatért. Összesen tehát 24 millióért alakítanak ki egy irodát az egyébként teljesen kész bevásárlóközpontban. Ez négyzetméterre vetítve 240 ezer forint. Ennyiért egy jó minőségű lakást is fel lehet építeni, úgy, hogy az összegben az alapoktól a tetőig minden benne van. Jó lehet vállalkozónak lenni ott, ahol egy ilyen nagyvonalú önkormányzat a megrendelő!

Mindenki jól jár. Jól járnak a kerület lakói, mert kapnak egy kormányablakot, ahol az ígértek szerint az okmányirodai ügyeket is el lehet majd intézni, minden bizonnyal kellemesebb körülmények között és gyorsabban, mint a Moszkva téren. Jól jár a kormány, mert egyetlen fillér ráfordítás nélkül kap egy teljesen kialakított irodát. Jól jár a vásárlók híján üresen kongó Hegyvidék Bevásárlóközpont, mert okkal számíthat arra, hogy az emberek, ha már ügyeiket intézni odamennek, talán vásárolnak is valamit az egyébként méregdrága üzletekben.

Mindenki jól jár, leszámítva a kerület gáláns költségvetését, amely nagyvonalúan magára vállalta az iroda kialakításának költségeit, ráadásul szégyentelenül magas árakon. De ki a fenét érdekel az a néhány kidobott millió, amikor majd lehet mosolyogva szalagot átvágni?

A nemzeti színű szalagot, no meg a bambának gondolt választókat.  

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

1 komment

Címkék: Hegyvidéki Önkormányzat Okmányiroda Kormányablak Hegyvidék Bevásárlóközpont

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr635481086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elendem 2013.08.28. 15:08:40

Ismerek villanyszerelő céget, amely 12 milláért elvállalja a szerelési munkákat :-)
süti beállítások módosítása