Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Dó-re-mi-fá-szó-lá-ti-dó

2013.02.24. 20:30 Sipos Péter

seriffcsillag.jpgNémán ülünk a lassan kivilágosodó az előadóhellyé varázsolt egykori középiskolai osztályteremben. Néhányan szipognak, mások csendben törölgetik könnyeiket. Vagy öt percen át senki nem mozdul a helyéről. A színészek még a teljes sötétségben a gyerekkoromból ismerős „dó-re-mi-fá-szó-lá-ti-dó, szalonnát eszik a zsidó” épületes szövegű skálázásból komponált (egyébként fantasztikus ritmusú) számot előadva már kiosontak a folyosóra. Taps nincs. Másfél óra sötétség után nem is lehet tapsolni.

Pedig eleinte nevetgéltünk az ismerős, ostoba zsidóvicceken. Aztán egyre durvább „tréfák” következtek. Ezeken már nincs mit derülni. És mire az utolsó fénysugarat is elnyelte a sötétség, egymást követték a deportálásról, a haláltáborok borzalmairól és a hazatérők különös fogadtatásáról szóló rövid történetek, meg-megszakítva vicc-töredékekkel, fájdalmasan hangzó jiddis nyelvű énekekkel.

Aki eddig nem fogta volna föl, a Dohány utcai seriff előadásából megérthette, hogy verbális durvaságtól, a lealázó viccektől egyenes út vezet a deportálás felé. Ha hozzászokunk, hogy egy népet, népcsoportot akár csak a viccek szintjén is rendszeresen alázunk, könnyen eljuthatunk oda, hogy nem vesszük őket emberszámba. Nekem erről szólt a darab.

Ja, a cím. „Kohn találkozik Grünnel. Kohn mellén sárga csillag. Mond Kohn – kérdezi Grün – Te zsidó vagy? Nem – feleli Kohn – én vagyok a Dohány utcai seriff.”

Aki teheti, menjen el a Jurányi utcába! Nem mondhatom, hogy nézze, de hallgassa meg!

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

Szólj hozzá!

Címkék: János Mohácsi FÜGE Produkció

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr635097549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása