Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Balra el

2013.01.31. 22:32 Sipos Péter

Több, mint három éve lettem a Lehet Más a Politika Párt tagja. Azért csatlakoztam ehhez az akkor vadonatúj formációhoz, mert azonosulni tudtam valamennyi alapelvével. Tetszett az, hogy fontosnak tartották a természet és a társadalmi közösségek felhalmozott értékeinek megóvását, hogy a növekedés mítosza helyett a tartós egyensúly megőrzését helyezték középpontba. A szívemből szóltak, amikor a társadalmi igazságosság elvét alapvető értéknek mondták és úgy gondolták, hogy a társadalom ügyei akkor mennek jól, ha lehetőleg minél több érintett részt vesz a közös problémák megoldásának folyamatában. Üdítően hatott rám, hogy – miközben ötvözték a klasszikus konzervativizmus, a liberalizmus és a baloldal értékeit – határozottan megkülönböztették magukat azoktól a politikai erőktől, amelyek magukat nemzeti-konzervatívnak, vagy éppen baloldali-liberálisnak hazudták.

Annak is volt számomra nem kevés bája, hogy nálam jóval fiatalabb emberekkel dolgozhattam együtt. Sokuk – rémes ezt kimondani – a gyerekem lehetne, mégis, vagy éppen ezért, rengeteget tanultam tőlük. Jó látni, hogy vannak, akik ebben a közönyösnek mondott világban önzetlen lelkesedéssel dolgoznak a szerintük fontos ügyekért. Talán szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy hasznos tagja voltam ennek a közösségnek.

lehetmás szemüveges szóró.jpg

Ahogy telt az idő, úgy csökkent bennem a lelkesedés. A sikeres parlamenti és önkormányzati választások után büszke voltam arra, hogy parlamenti újonc képviselőink milyen szakszerűséggel és tántoríthatatlanul képviselik azokat az értékeket, melyekben én is hiszek. Jó volt látni önkormányzati képviselőtársaim gyürkőzését a helyi politikában. Felemelő volt részt venni a döntéseket előkészítő, okos, nyílt, belső vitákban. Annak is örültem, amikor képviselőink belátták, nincs értelme az energiafaló országházi vergődésnek, és a 2011 decemberi nevezetes Parlamenthez-láncolással új fejezetet nyitottak. Aztán eltört valami. A törés első jele a számomra akkor még érthetetlen lemondások voltak, majd egy olyan, egyre nagyobb energiákat elnyelő belső vita, melynek középpontjába a szövetségkötés, 2012 elején még teljesen időszerűtlen kérdése került. Ez a téma vitte el az egész 2012-es évet, szerintem emiatt vált sikertelenné az a népszavazási kezdeményezés, amely új, emelkedő pályára állíthatta volna a pártot. Ez a tematizálás zilálta szét a szervezetet, uszította egymásnak az egyébként sok mindenben együttműködni képes tagságot.

Abban látszólag sohasem volt vita, hogy az Orbán-rendszer eltávolítása elsőrendű célja az LMP-nek is, de a párton belül sokan gondolják úgy, hogy ennek a célnak nem rendelhető alá az ökopolitika jövője, egyszerűbben fogalmazva, még ennek a romboló, alapértékeinkkel minden tekintetben ellentétes rezsimnek a megdöntése sem indokolhatja, hogy bármilyen formában összefogjuk „a múlt erőivel” az ál-baloldal pártjaival. Eltartott egy ideig, amíg rájöttem, a vita szokás szerint nem a lényegről szólt. Nem pusztán hatalomtechnikai kérdések borzolják a kedélyeket, nem csak arról van szó, hogy „aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók”. Hiszen a politikai baloldallal történő választási együttműködést elfogadók nem kevésbé kritikusak az „emúltnyócév”-vel kapcsolatban, mint mások az LMP-ben. Ők sem gondolják egyetlen percig sem, hogy a Magyarországon ma magukat baloldalinak mondó pártoknak tényleg sok közük lenne a progresszióhoz, de tudomásul veszik a politikai realitásokat, azt, hogy valamilyen szintű választási együttműködés nélkül nem lehet leváltani a regnáló hatalmat. Az sem tagadható, hogy ezeknek az erőknek a jogállamhoz való viszonya közelebb áll a miénkhez, mint a most hatalmon lévőké.

lehetmás szemüveges plakát.jpg

Az LMP-n belüli viták csak látszólag szóltak a választási együttműködés lehetőségéről és szükségességéről. Azt kellett tapasztalnom, hogy az újonnan belépő tagság egyre növekvő része számára a párt egymással összhangban álló és egymást kiegészítő alapelveinek nem minden eleme egyformán kedves. Ezt tükrözte az az egy évvel ezelőtti vita is, amely arról folyt, hogy vállalható-e, hogy az LMP baloldali és liberális értékeket valljon magáénak. Úgy is felmerült a kérdés, hogy még ha mi tudjuk is, hogy alapelveink ezekhez az eszmékhez is köthetők, ezt a külvilág előtt nem szabad felvállalni, hiszen idehaza úgy a liberálisok, mind a szocialisták csúnyán lejáratták ezeket az ideákat. Egyre erősebb volt azoknak a hangja, akik azt vallották, a fenntarthatóság a legfontosabb az alapelvek közül, a többit csak ennek alárendelve lehet értelmezni. Akárhogy nézzük, egyre erősebb lett a konzervatív nézeteket vallók befolyása és ez mind határozottabban tükröződött a párt vezetésének irányválasztásában és ez párosult az alapítók folyamatos kiszorításával.

A hosszabb ideje tartó, de az utóbbi egy évben felgyorsult folyamat kezdetben váratlanul érte azokat, akik ragaszkodtak az alapelvek egységben kezeléséhez. A szervezeti kiszorításra sokan közülük egyéni választ adtak, és ahelyett, hogy felvették volna a kesztyűt, elhagyták az általuk alapított pártot. A tavaly novemberi döntés, illetve az azt megelőző vita tette világossá számunkra, hogy csak szervezetten, összefogva lehet esélyünk megfordítani a nekünk nem tetsző folyamatokat. Ezért alakítottunk belső platformot, dolgoztunk ki kompromisszumosnak szánt javaslatokat a szövetségi politikára és az elodázhatatlan szervezeti változtatásokra. A múlt hét végén kiderült, így sem sikerült. Ezért döntöttünk úgy, hogy fájó szívvel elhagyjuk az LMP-t. A „platformosok” kilépésével a 16 tagú kezdőcsapatból csak egyedül Schiffer András maradt a párt tagja, de 2013 január végére az első 118 csatlakozóból is mindössze négyen maradtak az LMP-ben. Az első fecskék közül legtöbben a nemsokára párttá alakuló Párbeszéd Magyarországért Platformban tömörülnek. Ezekben a napokban legalább 100 aktív tag hagyja el a pártot, ami a 850-es taglétszámhoz képest sem kevés, de ha azt vesszük, hogy a munkában rendszeresen résztvevők az utóbbi időben már nem voltak 300-nál többen, a kilépők aránya magasnak mondható. A távozók között van az országgyűlési képviselők többsége, az önkormányzati képviselők négytizede, így a teljes fővárosi frakció is.

Én is elhagyom az LMP-t. Nem örömmel teszem, de úgy látom, nincs más lehetőségem. A fentiekből remélem egyértelmű, hogy az a párt, amit elhagyok, nem az, amelyikbe beléptem. Hiszem és vallom, hogy csak úgy tudom tovább vinni az ügyet, ha nem maradok tovább ebben a szervezetben. Így az is érthető, nem látok okot arra, hogy visszaadjam a hegyvidéki önkormányzatban az LMP jelöltjeként megszerzett képviselői mandátumomat. Erre sem az erkölcs, sem a jog nem kötelez. Minden idegszálammal érzem azt, hogy igaz, amit felmérések, közvélemény kutatások mutatnak, választóim zöme nem ezt a mostani LMP-t akarja. Így érdekükben és képviseletükben folytatom a munkát a képviselő-testületben.

Sokan kérdezik most tőlem, mi lesz elhagyott pártommal. Nem hiszek a többséget kapott irányvonal helyességében, nem gondolom, hogy egy zöld párt feladata a FIDESZ-ből kiábrándultak bevonzása és abban is kételkedem, hogy ehhez elegendő az elzárkózás az (ál)baloldali pártoktól. Mégis szurkolok egykori párttársaimnak, mert ha a terv mégis sikerül, azzal hozzájárulnak ahhoz, hogy az Orbán-rendszer eltűnjön. Mert ez nagyon fontos.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

6 komment

Címkék: önkormányzat kilépés LMP Párbeszéd Magyarországért

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr575055867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.02.01. 12:10:20

"Abban látszólag sohasem volt vita, hogy az Orbán-rendszer eltávolítása elsőrendű célja az LMP-nek is, de a párton belül sokan gondolják úgy, hogy ennek a célnak nem rendelhető alá az ökopolitika jövője, egyszerűbben fogalmazva, még ennek a romboló, alapértékeinkkel minden tekintetben ellentétes rezsimnek a megdöntése sem indokolhatja, hogy bármilyen formában összefogjuk „a múlt erőivel” az ál-baloldal pártjaival."

Ez így hülyeség. Ha jól értem, nem pontosen ez a te véleményed, hanem a schifferistáké, de akkor is ide írom, hogy hülyeség.

1) Mesterházy többször tett gesztust a környezetvédelmi elvek hangsúlyozására. Tehűt ez NEM LEHET AZ OK az MSZP
-től való teljes elzárkózásra.

2) Az LMP egyik nagy hibája pontosan fordítva az, hogy a zöld elveket alárendelte az MSZP-utálatnak.

Konkrétan az MSZP-vel együtműködve vagy koalícióban az LMP pont, hogy nagyon is sokat tehetett volna a zöld elvekért.

De egyébként az a nagy hülyeség, hogy a német zöldek évtizedekkel előttetek járnak, és nem akartok ebből tanulni. Szinte teljesen ugyanezek a gondjaik voltak.

piroslapok.blog.hu/2012/11/19/mit_tanulhat_az_lmp_a_nemet_zoldektol

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.02.01. 12:12:15

Az az elv meg, hogy:

"Próbáljuk meg totál leváltani a régieket", érdekes elv, csak megbukott. Erre nem kaptatok 4 százaléknál többet. Táérsadalmi konzultáció volt, és bukott. Fel kell hagyni. Tessék inkább zöldnek lenni, mint mindenkitlekelváltani-istáknak!

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2013.02.01. 15:04:25

Szép a legendák, még ha nem igazak is...

S nem minthogyha egy párt az alapítóké lenne, ezt érdemes cáfolni, mielőtt nagyon meggyökeresedik:

"A „platformosok” kilépésével a 16 tagú kezdőcsapatból csak egyedül Schiffer András maradt a párt tagja, de 2013 január végére az első 118 csatlakozóból is mindössze négyen maradtak az LMP-ben."

Mindkét adat hamis, és hamis látszatot kelt.

Az első 16-ból 3-an lettek parlamenti képviselők (Jávor, Scheiring, Schiffer). S benne volt még Schifferen kívül is legalább 1, aki még mindig az LMP-nél van (Schmuck E.) Ugyanis, csakúgy, mint a későbbi alapbázisnál, a nagy részük még a párttagságig sem jutott el...

Az első 73-ban viszont 8 most kilépett platformista van (Rausch-al együtt), és 8, aki még mindig LMP-s! (csak hogy cáfolatként legalább 5-öt mondjak: Schiffer, Priksz, Heltai, Perneczky, Szentistványi).

A többi 57 vagy be sem lépett a pártba (mert mozgalmár volt), vagy időközben lemorzsolódott, mindkét felé (pl. SRB, Zulu).

Magyarul: az "ős-LMP" - re hivatkozni, hogy most azok távoztak, hamis.

Nils. H 2013.02.02. 15:50:05

Csak az nem derül ki, hogy Sipos Péter végülis platform tag lesz-e.

Egyébként ez a fenti e-mail lista biztos, hogy nyilvános akar lenni?

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2013.02.02. 15:50:31

több maradt (15-20 között). És platformos is kábé ennyi.
De nem is ez a lényeg, itt a legenda magja nem igaz, ferdítés, hogy ez azért történt volna így, mert egy klikk szépen tervszerűen elmarta a többieket. A valóság ezzel szemben az, hogy ennek a listának a fele már eleve be sem lépett 2009-ben a pártba (mert segített elindulni, de nem akart pártoskodni), a többiek közül pedig volt lemorzsolódás - mindkét "oldalra", dehát 3 év alatt ez nem meglepő.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2013.02.02. 15:52:55

@Nils. H: igen, ez bennem is felmerült, hogy ez nem biztos, hogy rendben van, ezt a listát így kitenni... Most már láttuk, tudjuk, miről beszélünk, szerintem le kéne venni....
süti beállítások módosítása