Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Hol tartunk?

Még egyszer az ELTE Gyakorlóiskoláról

2013.01.22. 21:42 Sipos Péter

gyakrolósuli.jpgBő egy hónappal ezelőtt derült ki, hogy komoly bajok vannak az ELTE Kiss János utcai Gyakorlóiskolájának jövője körül. A szenátus nyilvánosságra került határozata szerint a kérdésessé vált, hogy az egyetem képes-e a jövőben finanszírozni az intézményt. Az előzetes vélemény szerint az általános iskola működésének folytatása érdekében számos intézkedést kell még tenni, de a középiskola megmentésére nincs remény. A szenátus bizottságot alakított, melynek feladata a szükséges lépések kidolgozása. A testületnek január végéig kell letennie a jelentését. Az idő sürget, mert február közepén már el kell bírálni a leendő elsősök felvételi kérelmét. Jelentkező pedig van bőven.

A hírre az érintett gyerekek szülei lázas szerveződésbe kezdtek. Mint várható volt, sikeresen mozgósították a sajtót. Minden országos napilap legalább egyszer foglalkozott a témával, de sikerült felkelteni a televíziók és a rádiók figyelmét is. Az online média is tele volt az iskolával kapcsolatos hírekkel. Tárgyaló delegáció állt fel, és a közvetlen megbeszéléseken túl fórumot is szerveztek, ahol magas szinten képviseltette magát az egyetem és a kerület vezetése. A többszáz résztvevős gyűlésen, ahol indulatos és érzelmes hozzászólásokra kellett válaszolniuk az illetékeseknek, sok újat nem tudhattunk meg. A rendezvény azonban alkalmas volt arra, hogy a döntéshozókat szembesítse a probléma emberi oldalával.

Arról, hogy mi vezetett idáig, a következő kép alakult ki bennem. Az iskola működtetéséhez az egyetemnek – miközben az ELTE évről évre kevesebb támogatást kap – egyre nagyobb mértékben kellett hozzájárulnia, mert az állam által a tanulók létszáma alapján biztosított normatíva évek óta csökken. Tavaly egy átlagos önkormányzati iskola költségeinek kevesebb, mint felét biztosította ez a forrás. A gyakorló iskolák a normatíva közel dupláját kapják, de a működési kiadásoknak így is mind nagyobb része jutott az egyetemre. Amikor 2007-ben a kerületi iskolát összevonták a gyakorlóval, az önkormányzat nemcsak két épületet adott át, hanem vállalta azok jelentős felújítását és ezen felül azt is, hogy évente 50 millióval hozzájárul a kiadásokhoz. Az éves apanázst rendszeresen folyósították, de a felújítások szinte teljesen elmaradtak. Mára halaszthatatlanná vált az átvett épületek rendbehozatala. Az egyetem sem korábban, sem a mostani felfordulás közepette nem tette szóvá az elmaradt – egyébként jelentős ráfordításokat igénylő – javítások elbliccelését, de a bezárás indokai között nagy súllyal szerepelt, hogy az épületeket fel kell újítani.

Egyelőre – hacsak titkos tárgyalásokon áttörést nem érnek el – a társadalmi felbuzdulás szerény eredményt hozott. A szülők, az önkormányzat és az egyetem közötti megbeszélések eddigi eredménye, hogy azt az opciót, hogy az egész iskolát bezárják, immár végleg elvetették. (Nem tartom kizártnak, hogy ez a változat csak taktikai okokból szerepelt a lehetőségek között, hiszen a tanítóképző nem működhet a gyakorló iskola nélkül.) A középiskola sorsa viszont megpecsételődni látszik. A Klebelsberg Iskolafenntartó Központ és a kerület közös vállalása egyelőre csak arra terjed ki, hogy a most másodikos és harmadikos osztályokat átveszi az Arany János gimnázium. Ez a megoldás több sebből vérzik. Az Arany hagyományos gimnázium, ahol a Gyakorlóiskola szakközepes osztályai nem tudják folytatni speciális tanulmányaikat. Ez különösen a jövőre érettségizőknek, de a másodéveseknek is komoly gondot okoz. Az idén nyáron az első évet záró diákok pedig kereshetnek maguknak másik iskolát.

A tárgyalások eredménye, hogy az önkormányzat 2013-ra vállalta a korábbi – az iskolák államosítása miatt okafogyott – szerződés szerinti 50 milliós támogatás megfizetését. Szerintem az lenne korrekt, ha a kerület a pénz folyósítását a középiskola fokozatos megszüntetéséhez, a jelenlegi osztályok megtartáshoz és kifuttatásához kötné. A javaslat vitája során ezt az álláspontot fogom képviselni.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

Szólj hozzá!

Címkék: ELTE Hegyvidék Gyakorlóiskola Kiss János altábornagy utca

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr405036653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása