Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

FélneTEK jó lesz

2012.09.19. 22:08 Sipos Péter

TEK.jpgA kormányváltást követően létrehozott Terrorelhárítási Központ megalakulása óta a viták és bírálatok kereszttüzében áll. Okkal teszik szóvá, hogy a Miniszterelnök bizalmasa vezeti, és bár rendőri alakulat, mégis közvetlenül a belügyminiszter alá van rendelve nem része a rendőrség szervezetének. Talán kevésbé megalapozottan, de kifogásolták, hogy különleges nyomozati jogkörrel ruházták fel, ami, ismerve a jelenlegi vezetés sajátos hatalom- és jogfelfogását, valóban adhat aggodalomra okot még akkor is, ha elvben a többi rendőri szervhez hasonlóan a TEK-re is érvényesek az engedélyezés eljárási szabályai. Az is furcsa, hogy a védett állami vezetők közül miért csak a miniszterelnök és az államfő védelmét látja el, a többi vezetőre miért másik szervezet vigyáz. A különlegesen jó felszereltség és a TEK-nél dolgozók kiemelkedő javadalmazása miatt a terrorelhárítás kivívta a többi rendőr kolléga utálatát is.

Az ellenérzések miatt a közvélemény árgus szemekkel figyeli a Központ tevékenységét, ezért aztán a ballépések reflektorfénybe kerülnek. Valószínűleg téves helyzetfelismerés, vagy feltűnési viszketegség vezetett oda, hogy a terrorelhárítók vezetője okkal, ok nélkül keresi a nyilvánosságot. Így volt ez olyan esetekben is, amikor nem volt mivel dicsekedni, mint például a Szíriában elfogott és onnan kiszabadult, ki tudja hogyan és miért odakerült magyarok esetében. A zavaros ügyből jobb lett volna kimaradni, de a dandártábornok megpróbált a nem is létező babérokkal ékeskedni, aminek aztán igen blamás vége lett. Sajátos ördögi kör ez. A TEK vezetői úgy igyekeznek rossz megítélésükön javítani, hogy minél nagyobb fényt irányítanak munkájukra, és nem veszik észre, hogy a helyzet ettől csak rosszabb lesz. Nem biztos, hogy ez csak az ő hibájuk.

A legutóbbi, nagy nyilvánosságot kapott eseten, a Műegyetemen elfogott „jedi lovagon” sokat köszörülte a sajtó a nyelvét. Valóban kínossá vált, hogy egy ostoba hecc miatt vonult ki teljes fegyverzetben az elitalakulat, de ha egy kicsit jobban belegondolunk, inkább örülni kellene annak, hogy néhány perccel a – később hamisnak bizonyult – bejelentés után már ott voltak és intézkedtek. Ha ne adj’ Isten valós lett volna a veszély, minden bizonnyal nagy bajt előzhettek volna meg.

Nagy kár, hogy a kormány iránti bizalmatlanság és a szervezet keletkezése körüli homályok miatt ilyen rossz a TEK megítélése. Nem jó ez, mert a Központban komoly tudás és tapasztalat halmozódott fel, egyre ütőképesebb, egyre hatékonyabb lesz a munkája. Remélhetően csak bűnözők ártalmatlanításával lesz dolguk, és nem kell valódi terroristák ellen bevetni őket. Abban is reménykedem, hogy egy politikai váltás során – miközben szükséges korrigálni vele kapcsolatban több ügyet is – nem verik szét ezt a sajnos fontos egységet.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

Szólj hozzá!

Címkék: lovag szíriai túszok János TEK Központ Hajdú Jedi Terrorelhárítási

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr704789126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása