Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Spekulánsok ne kíméljetek!

2012.04.22. 23:17 Sipos Péter

xii kerület.jpgAkinek egy csöppnyi gyakorlata van az ingatlanbizniszben, de még az is, akinek egy csöpp józan esze van, érti és tudja, hogy a becsületes üzletemberek csak a tiszta ügyeket szeretik. A spekulánsok kedvelik a zavaros helyzeteket, mert akkor tudnak busás haszonnal kecsegtető üzleteket kötni. Szakmai alapvetés, hogy csak akkor tudod jó áron eladni ingatlanodat, ha teljesen tisztázott a helyzete. Mivel ez a tétel világos, mint a nap, nem értem, hogy a hegyvidéki önkormányzat miért határozta el a Lejtő út 28. alatti ingatlan (közkeletű nevén az FVM sporttelep) értékesítését. A telek helyzete többszörösen tisztázatlan, de nem egyértelmű az sem, hogy az önkormányzatnak mi az elképzelése a sporttelep jövőjét illetően.

A kerület egyik legértékesebb részén lévő, hányatott sorsú, 11 ezer négyzetméteres terület az önkormányzaté. Egy reálisnak tűnő értékbecslés szerint nagyjából 700 milliót ér. A jelenlegi helyzetben azonban szinte teljesen lehetetlen, hogy az önkormányzat ennyi pénzt zsebeljen be érte. Ezt nemcsak azért mondom, mert a piacon kizárólag az eladók tülekednek, a vevőket lasszóval kell fogni. A telek zűrös helyzete miatt illúzió, hogy a vágyotthoz közeli árat lehessen realizálni.

Lejtő út 28.jpg

De mik is a problémák a sportteleppel? Az egyik a tulajdonjog körüli vita. Egy  korábbi bérlő már évek óta pereskedik az ingatlan tulajdonjogáért. Az elsőfokú bíróság a kerület javára döntött, de jogerős ítélet még nincs. A hivatal munkatársai szerint a perbéli ellenfél igénye teljesen alaptalan, de a per ténye ettől még bizonytalan helyzetet teremt, amit a befektetők szívből utálnak. A másik gond az, hogy az önkormányzat nem döntötte el, milyen szabályozás vonatkozzon a területre. A jelenlegi állapot szerint a terület intézményi besorolású, vagyis ott lakóépületek nem helyezhetők el. A terület kihasználtsága miatt joggal vetődik fel, hogy a telek egy részét lakóövezetbe lehetne vonni. Ennek módját, mértékét az értékesítés előtt érdemes eldönteni, mert egészen más egy lerobbant sporttelep és egy építési telek piaci értéke.

A fenti érveket elmondtam a testület ülésén, de senkit sem sikerült meggyőznöm. A jelenlevők többsége, szám szerint 16 képviselő arra szavazott, hogy 700 millió forintos áron jelöljük ki értékesítésre az ingatlant úgy, hogy a vevőt kötelezzük a rossz állapotban lévő épületek lebontására, ugyanakkor a kerület vállalja, hogy a terület mintegy felét az értékesítést követően lakóövezetbe vonja, a többi marad intézményi besorolású.

Csak tudnám, mi járt a fejükben, amikor az igen gombot megnyomták!

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

1 komment

Címkék: önkormányzat út 28 hegyvidék kerület ingatlaneladás sporttelep Lejtő FVM XII

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr494467454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2012.04.22. 23:31:31

Szerintem ők nagyon jól tudják, hogy mi és mennyi járt a fejükben.
süti beállítások módosítása