Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Értékek és forintok

2011.07.05. 15:30 Sipos Péter

Néhány héttel az átadás után mentem el az újjáépített MOM Kulturális Központba. Ünnepség keretében adták át Fehér Anna nővérnek, a Vakok Batthyány László Gyermekotthona igazgatójának, a Hegyvidék Díszpolgára kitüntetést. Nemcsak emiatt mentem el, hanem azért is, mert érdekelt az újjászületett épület és átalakított környezete.

Iskolás koromban sokszor voltam ott ünnepségeken, előadásokon, így otthonosan éreztem magam, mert az újjáépítés során gondosan ügyeltek arra, hogy megőrizzék az épület jellegzetességeit, hangulatát. A szakértők szerint szocreál stílusban épült kultúrházat szépen rendbe rakták, nemes anyagokat használtak, de megőrizték az egykori egyszerűséget is. A ház belülről kellemes benyomást kelt. A korszerűsített, a Jagelló úti csatornarendszer hulladék hőjének kinyerésére alapozott fűtési rendszer különösen szimpatikus. Remélem, beválik és abban is bízom, hasonlóan környezetbarát hűtést is építettek, mert az ünnepségen nagyon meleg volt.

 

Az épületet körbejárva már nem voltam ennyire elégedett. A játszótér minden építményén kis felirat éktelenkedett, hirdetve, hogy a szabvány szerinti átvétel még nem történt meg, így mindenki saját felelősségére használja a hintát, csúszdát és a homokozót. Az épület külső kőborítása sem tűnt valami profi munkának, mint ahogy az is furcsa volt, hogy a Larus rendezvényközpontba a Sirály utcából vezető belső lépcsők le voltak zárva, a tetejüket pedig valamiért fekete műanyag fóliával borították le. A mélygarázs sem fogadókész még, mint ahogy a biopiac sem foglalta el új helyét, pedig a létesítmény műszaki átadása május végén már megtörtént. (A szerződés szerinti befejezés határideje januárban lejárt, így a késés igen tetemes.)

Valószínűleg rövid idő múltán elmúlnak a gyermekbetegségek és ez a színvonalas építmény a legszebb arcát mutatja majd. A kerület és egész Buda gazdagabb lett egy modern színházteremmel, ahol a legkorszerűbb technika várja a jó előadásokat. Itt lehet majd tartani a kerület összes, nagyobb nézősereget megmozgató rendezvényét, beleértve akár az iskolai és önkormányzati ünnepségeket is. Remélem, sokan töltik majd itt hasznosan és kellemesen az idejüket. Persze ez attól is függ, hogy milyen programokkal tudják idecsábítani a közönséget. A programról egyelőre nem sokat árul el az intézmény honlapja.

Ami a forintokat illeti, már nem vagyok ilyen boldog. Az épület felújítása és a Sirály utca alatti étterem, rendezvényközpont, valamint a mélygarázs felépítése áfa nélkül összesen 3,2 milliárd Forintba került. Ebből az Európai Unió támogatása 884 milliót fedezett. A Larus Rendezvényközpont 15 éves koncessziót kapott a Sirály utca alatt megvalósult étterem és kávézó, előadó- és kiállítótér, sportszerkölcsönző valamint nyilvános WC üzemeltetésére. Ezért 2011-ben az évben nettó 285 millió Forintot fizetnek. A fennmaradó 2 milliárd Forintot az önkormányzat kötvénykibocsátásból fedezte. Ennek törlesztése a következő tíz év költségvetését terheli, évente átlagosan 250-300 millióval. Ráadásul az új intézmény üzemeltetése sem olcsó. Számomra egyelőre nem világos, mi okból, de az épületek hőellátását biztosító, a szennyvíz hőjét hasznosító rendszer „jó karban tartásáért” az önkormányzat 15 éven keresztül évi majdnem 32 millió Forintot, a teljes időszakra összesen 477 milliót fizet a kivitelező Market Építőnek.

A kulturális központ felújításával komoly értékkel gyarapodott a Hegyvidék, de nagy árat fizetünk érte. Az idő majd eldönti, megéri-e.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

1 komment

Címkék: központ felújítás kulturális market mom hegyvidék építő kötvénykibocsátás rendezvényközpont larus

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr933041818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Palibácsi 2011.07.06. 22:33:26

Ember, hát te nagyon el vagy tévedve. A biopiacon már lehet vásárolni, éppen szombaton voltam. Nagyon kedvesek az eladók, jó a választék. Vagy nem is a 12-ben laksz? Olyan fancsali koma lehetsz, aki mindig reklamál a kocsmában.
süti beállítások módosítása