Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Élet és halál ura

2011.05.02. 19:47 Sipos Péter

Egy snájdig középkorú úr végiglépdel egy hosszú folyosón, majd megáll a kamera előterében elhelyezett pulpitus előtt. Rövid szónoklatba kezd. Beszédében látható elégedettséggel jelenti be, hogy utasítására megöltek egy embert. Úgy véli, hogy a sok ember halálában részes bűnöző likvidálásával igazságot szolgáltattak az áldozatoknak és hozzátartozóiknak.


A beszélő nem egy bűnszövetkezet feje, hanem az Amerikai Egyesült Államok elnöke. Azé az országé, amelynek alkotmánya szerint „életet, szabadságot vagy vagyont sújtó ítéleteket csak a törvénynek megfelelő eljárás alapján lehet kimondani” (V. cikk). Az elnök nem állítja, hogy a megölt személyt bíróság ítélte volna halálra. Elmondja, hogy egy idegen országban lezajlott sikeres kommandós akció során végeztek az illetővel. Közli azt is, hogy a művelet során egyetlen katonának sem esett baja. A hír hallatán a Jack Bauer hőstettein szocializálódott amerikaiak több helyen spontán örömünnepbe kezdenek.

Az általam nagyra becsült Valki László szerint Bin Laden „megsemmisítése” ellen a nemzetközi jog értelmében senkinek sem lehet kifogása. Biztosan igaza van, de bennem azért mocorog némi kétely. Galamb lelkem nem érzi jól magát egy olyan világban, ahol egy ország vezetőjének joga van emberek megölésére utasítást adni. Tessék mondani, ki lehet szállni?

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

4 komment

Címkék: usa akció obama bin laden kommandós

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr232872466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intizar 2011.05.02. 21:44:42

Én úgy tudom, hogy a háború ismeretes fogalom a történelem kezdete óta. Olyankor az szokott történni, hogy "államok vezetői parancsot adnak személyek megsemmisítésére", a törvénykezés beleszólása nélkül. Ezt a jelenlegi háborút nem Obama úr indította, de még csak nem is megérdemelt lenézésnek örvendő duplavés elődje. Én emlékszem még egy bizonyos eseményre, amelynek keretében több ezer embert semmisítettek meg törvényes ítélet nélkül. Vagy az nem számít, mert nem államelnök rendelte el, hanem egy nemes haramia? Kész Robin Hood?
Bocs, de nekem kicsit penetránsan liliomszagú ez a naiv álmélkodás.

Sipos Péter 2011.05.02. 23:25:31

@Intizar: Bin Ladent nem tartom sem nemes haramiának, sem Robin Hoodnak. A civilizált világ arra tartja a bíróság intézményét, hogy mérlegelje, ki bűnös és ki nem. Obama nem bíró. Az sem baj, ha Guantanamo-ra is emlékezünk. Mint mostanra kiderült, az oda bezártak és ott megkínzottak jelentős része ártatlan és nem volt lehetősége arra, hogy bíróság előtt védje meg magát. Én ezt szégyennek tartom.

Truebaby 2011.05.03. 07:56:44

A gyilkosság az gyilkosság, kár is festeni a dolgot.
A magát demokratikusnak mondott civilizációkban bíróság - ítélet - végrehajtás a labda útja.
A "keresztény világ" megrökönyödött amikor az évtizedek óta börtönben tartott vénséges Lockerbie merénylőt kiengedése után Líbiában hősként ünnepelték. Most a "keresztény irgalmasság" nevében 5 ember idegen országban 4 helikopter által való levadászását győzelemként ünneplik...hát legalábbis furcsa. Arról nem beszélve, hogy lesz még ennek böjtje - ahogy ismerjük őket.

annus731211 2011.05.03. 11:16:54

Hát szerintem ez az a hír, ami tényleg ennyire meg fog osztani mindenkit, és mindenkinek igaza lesz: mert az nem lehet, hogy vki bármilyen okra hivatkozva ember(ek) ellen rendeljen el merényletet. Most mindkét úr ezt tette. De az a civilizációnk alapja, hogy aki ilyet tesz, az ne önbíráskodás, hanem bíróság által nyerje el büntetését. Ebből a történetből mindenki rosszul fog kijönni. ÉS csak demagóg dolgokat lehet róla írni.....
süti beállítások módosítása