Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Magyarország Zrt.

2011.04.08. 22:57 Sipos Péter

Manapság, ha vállalkozókkal jön össze az ember, ritkán vidám a hangulat. A piaci visszaesés, a gazdaságpolitika cikk-cakkjai, az állami megrendelések visszafogása és a megnyert pályázati pénzek visszatartása mindennapos témák. Válság és kormányváltás idején ezek elég érthetőek, de most már azok közül is sokaknak is lefelé görbül a szájuk, akik a tavalyi választások előtt nagyon optimistán várták az új vezetés hivatalba lépését. A csoda – egyelőre – elmaradni látszik.

Van azonban egy számomra új elem is ezekben a beszélgetésekben. Nem egy cégtulajdonostól hallom, hogy ajánlatot kapott. Ezek az ajánlatok elég sajátosak, kicsit úgy hangzanak, mint valamely gengszteres filmben. A következő két példa talán jól illusztrálja, miről is van szó. Nem a médiatörvény miatt kötelező elhatárolódás miatt, de szeretném hangsúlyozni, hogy – bár informátoraim szavahihetőségét nincs okom kétségbe vonni – az állításokon felül semmilyen bizonyíték nincs az elmondottakra. Azt is le kell szögezni – hiszen bírósági ítélet mondta ki – hogy olyan, hogy FIDESZ-közeli cég, nincsen.

Az egyik vállalkozó egy cég tulajdonjogának megvásárlását tervezte. Mivel ő volt ez egyetlen pályázó, a megállapodás viszonylag egyszerű volt. A szerződések előkészítése és a hatósági hozzájárulások beszerzése közepette kereste meg egy ismeretlen, aki közölte vele, hogy másokat is érdekelne ez az akvizíció és azt javasolta, álljon el az üzlettől. Ismerősöm értetlenkedett. Arra a kérdésre, hogy vajon miért nem pályáztak ezek az érdeklődők is érdemi választ nem kapott Viszont tájékoztatták arról, hogy ha kitart szándéka mellett, megbánja. Emberünk nem hátrált meg. Kicsit szorong amiatt, hogy tényleg lesznek-e következmények, de kitart, mert abban reménykedik, hogy ilyen nem lehetséges.

A másik cégvezető hiába vár arra, hogy a megnyert állami megrendelések szerződéseit megkössék vele. Úgy hallja, hogy a tervezett beruházások azért nem kezdődtek meg, mert némelyek azon dolgoznak, hogyan lehetne a lezárt pályázatokat olyan cégeknek átjátszani, amelyek korábban nem is voltak jelen ezen a piacon. Az eddig készséges állami partnerei nem mernek vele nyíltan beszélni, tudtára adják, hogy nem a maguk urai. Viszont megjelent egy régen látott ismerős, aki ajánlatot hozott. Megnevezte azt az összeget, amiért a pályázatok megnyerhetőek, sőt újabb megrendelések is elérhetővé válnak. Mint ismerőm mondja, a jatt eddig sem volt ismeretlen számára, tudja jól, hogy a nagy állami megrendeléseknek ára van, de most előre kellene fizetni és irreálisan sokat. Erre nem hajlandó. A várható következmény az lesz, hogy szélnek kell ereszteni cégének dolgozóit.

Van olyan ügy is, amely nagyobb nyilvánosságot kapott. A villanyoszlopokra helyezett reklámfelületek kihelyezésének esetleges korlátozásának módja és körülményei azért érdekesek, mert ebben az esetben maga az állam, illetve az országgyűlés látszik besegíteni egy üzleti tranzakcióban a hozzá közelállóknak.

A borzalmas az egészben, hogy nem is nagyon vagyunk meglepve. Szörnyülködve meséljük egymásnak a történeteket és tehetetlenségünket hangoztatjuk. Tényleg semmit sem lehet tenni?

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

Szólj hozzá!

Címkék: pályázat vállalkozás ajánlat lenyúlás

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr732810884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása