Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Egy kicsiny agy csodálatos barázdálódása

2010.12.29. 19:17 Sipos Péter

Előrebocsátom, egy nagyszülő gyárilag bolond. A normálisabbja egészen biztosan. Talán – ha nem túl nagy tiszteletlenség ilyent mondani – csak a dédszülők zizibbek egy kicsit. Ki nem toporgott már hosszú percekig, míg egy elfogulatlan nagyi percekig mutogatta a világ legszebb unokájának számunkra egyébként érdektelen fotóit és közben zengedezte, hogy Pityuka milyen okos és jó gyerek.

Ja, éppen van nálam is egy ilyen kép. A mi csodás unokánk ilyen gyönyörű volt már rögtön a születése után. (Aki szerint a saját leszármazottja szebb, az biztosan súlyosan elfogult, vizsgáltassa meg magát.) 

Mindenki lemegy gügyébe, ha csecsemőt lát. Óhatatlanul selypegni kezdünk, mintha szegény apró emberke ettől jobban értené, amint mondani akarunk. És persze semmi értelmeset nem is mondunk, ami adekvát viselkedés, hiszen a törpéknek kell némi idő, hogy kapiskálni kezdjék, amit hallanak. Ők sajnos nem is sejtik, hogy ezzel sem járnak jól.

Mi egy éve lettünk nagyszülék. Érdekes tapasztalás. Most jöttem rá, hogy saját három gyermekünk eszméléséről alig van emlékképem. Jópofa dolog most újra látni, hogy is megy ez. Miután kibújik édesanyjából a gyermek, hosszú ideig csak vegetatív funkciói vannak. Én jobban szeretem, amikor már kommunikál, mozog, érdeklődik a körülötte lévő világ iránt.

Izgalmas megfigyelni, hogy milyen komoly tanulási folyamat vezet ahhoz, hogy az emberke összehangolja a látottakat a tapintottakkal, hogy megértse, nem érheti el feltétlenül, amit lát. Elgondolkoztak már azon, hogy milyen komoly agymunka van például a járás mögött? Kinek nem borsózott a háta, amikor az iskolában az „ismétlés a tudás anyja” bölcsességre hivatkozva kellett még egyszer elolvasni, még százszor leírni valami abszolút érdektelent, unalmasat. A szüntelen repetíció ebben a csöppség-korban teljesen természetes. Hiszen csak a többszöri közvetlen fizikai tapasztalás révén jövünk rá, milyen hosszú a karunk, mekkorák vagyunk állva, hogyan lehet kibányászni az elgurult labdát a szekrény alól.

Hát még a beszéd! Körülöttünk mindenki hangokat ad ki, amelyeknek kezdetben semmi értelme, legföljebb azt érezni, hogy az egyik megnyugtat, a másik ijesztő. Aztán ha sikerül utánozni valamit, a sok lüke felnőtt tapsikol, vigyorog, mint a vadalma, láthatóan boldogok. És ha ők örülnek, akkor miért ne igyekezne az ember, hogy a kedvükben járjon. Nálunk is így van. Amikor a kis törpe a kezét az arcához teszi és egy speciális hangon – mely a családi konszenzus szerint a „halló” megfelelője – felkiált, az összes jelenlévő felnőtt egy emberként harsányan hallózni kezd.

Hát kérem szépen – nyugodtan lehet irigykedni – a mi unokánk egy éves korában megmutatta, hogy zseni. (Tiszta nagyapja.) Tizenkét hónaposan lassacskán megközelíti egy közepesen fegyelmezett kutya szintjét. Stabilan és elég gyorsan jár négykézláb, ügyesen utánoz, igaz még nem szobatiszta. Ja, és gyönyörű. Véletlenül van nálam még egy kép róla. Most készült Karácsonykor.

 

 

 

 

Boldog születésnapot, Lilla!

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

Szólj hozzá!

Címkék: születésnap anya apa csecsemő nagyi baba nagyszülő

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr712546716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása