Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Veres veszedelem

2010.11.21. 23:15 Sipos Péter

A kezdetektől figyelem a Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyt sújtó katasztrófát. A dolog ökológiai vonatkozásaihoz nem nagyon tudok hozzászólni, engem inkább az ügy körül zajló a politikai, hatalmi és gazdasági játszmák izgatnak.

A kormány már az első órákban rárepült a témára.  A helyszíni munkák mellett nagy hangsúlyt kapott a bűnösök azonnali megnevezése és a felelősségre vonás kilátásba helyezése. A vezetés célja ekkor nem csak az volt, hogy bizonyítsa rátermettségét és azt, hogy mennyire a szívén viseli a bajba jutottak sorsát, de azt is mutatni akarta, hogy a leghatalmasabb tőkés csoportokkal is szembeszáll, hogy megbüntesse a felelősöket. (Titokban talán azt is remélték, hogy Gyurcsány ellen is találnak valamit, de ez nem jött be.) Az eset kapóra jött azért is, hogy megszülethessen a törvény, mely lehetővé teszi, hogy vészhelyzetre hivatkozva állami irányítási felügyelet alá vonhassanak cégeket. Ez az időszak a hatalmi demonstrációé volt.

Közben a kárelhárítási munkák és a kárpótlás csigatempóban halad. Egy ott járt ismerős ezt így jellemezte: „A helyszíni munka igazán "katonás" volt. Azaz ész nélkül dolgoztak. Lapátoltatták az iszapot a házak között a katonákkal, önkéntesekkel, lemosták a házakat kívülről, stb. majd jöttek a buldózerek és szétdöntötték a házakat és a markolók letoltak mindent. Volt ahol vadiúj tetőt zúztak szét, és hordták a lerakóba. Máshol iszonyat mennyiségű, 1 méter vastag  termőföldet gyalultak le és hordtak 1,5 millió köbméter földet a depóba. A katasztrófavédelem most beköltözött egy szállodába, élvezik, hogy fontoskodnak. Míg Kolontáron és Devecseren nyüzsögnek, utcaparancsnokok vannak, addig Somlóvásárhelyet elfelejtették,  a helyiek lapátolnak, 5 milliót kaptak, ami el is fogyott. Devecser már rühelli őket. Nélkülük gyorsabb lenne, mondják. Rengeteg munka/gépóra, teherautó, a harmadik gátat építik, élvezik, hogy gyakorolnak, a munkagépes vállalkozók, a katasztrófavédelmisek, a tűzoltók túlóráznak, és ezt persze fizetik nekik. Sok milliárdba kerül ez. Miközben az önkéntes segítők féléves  albérletét az ökomenikusok állják, és készpénzt az állam még nem adott a károsultaknak. Az ingóságokra megítélt 500.000 Ft családonként nevetséges, ebből berendezni akár használt cuccokkal egy lakást, ágyak, kanapé, függöny, hűtő, mosógép, stb.  négy garnitúra ruhát, biciklit, használt autót megvenni nem lehet. A legtöbben nem szívesen mennek az erőltetett lakóparkba, ott nem lehet hátsóudvar, állattartás, saját zöldségeskert. A devecseri részen sok kisiparos, vállalkozó volt, a tönkrement üzletért, a szétment áruért, tönkrement igen értékes gépekért nem akarnak fizetni.” A héten aztán kidőlt a liszt, a demonstrálni készülőket alig tudták visszatartani.

A most zajló második szakasz a hiénáké. A helyreállításra nem sajnálják a pénzt (ami önmagában nagyon helyes) és nem törődnek azzal, hogy végül ki állja a cehet, szórják a pénzt, az üzletet pedig kiosztják a haveroknak. Most azt mondják, hogy a rendezés és kártérítés költségeit az állam csak megelőlegezi, a kiadásokat majd ráterhelik a kárt okozó MAL-ra. Ha azt feltételezzük, hogy jogállami keretek között zajlik majd a dolog, akkor hosszú bizonyítás után a bíróság vagy megállapítja a MAL felelősségét, vagy nem. Ha a bíróság úgy dönt, hogy a cég a hibás, következik a kártérítés mértékének megállapítása. Nyilvánvaló, hogy egy ilyen eljárásban csak a ténylegesen indokolt kiadásokat lehet érvényesíteni. Amit a bíróság nem terhel a MAL-ra, az a költségvetés kára. Igaz, hogy ezt az esetleges kárt csak évek múlva kell veszteségként leírni, de egy felelősen gondolkodó vezetésnek ezt a kockázatot is mérsékelnie kell. Ha figyelembe vesszük, hogy a cégnek teljesen át kell alakítania a technológiáját és ez nem csak rengeteg pénzbe kerül, de a környezetkímélő eljárások nyereségessége valószínűleg jóval alacsonyabb lesz, a cég által fizetendő kártérítés forrásai felettébb kétségesek.

Persze lehetnek kétségeink afelől, hogy az eljárás megfelel-e majd a jogállami normáknak. Az előjelek rosszak. A kormány csak a cég tulajdonosainak felelősségét firtatja, láthatóan mindent megtesz a tönkretételük érdekében. A végén az állam ráteheti a kezét egy tönkrement, piaca vesztett értéktelen, de komoly környezeti károkkal veszélyeztető vállalatra és nem lesz semmi a kezében, ami fedezhetné a kárelhárításra kifizetett milliárdokat. Így mulat a mi pénzünkön egy magyar úr.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

Szólj hozzá!

Címkék: katasztrófa vörös helyreállítás mal iszap devecser kolontár iszapömlés somlóvásárhely kártalanítás

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr202464304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása