Magamról

Közgazdász vagyok, éppen túl a hatvanon. Négy évtizede szerelmes ugyanabba a lányba, aki három szép, okos és felelősségteljes, immár felnőtt gyermekünk anyja, és két tündéri unokánk nagyija. Nem mellesleg 2010-től 2014 őszéig képviselő voltam szülőföldemen, a Budapest XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzatában. Sok vívódás után, 2013 februárjában sokadmagammal elhagytam az LMP-t és új pártot alapítottunk, Párbeszéd Magyarországért néven. Ebben a blogban időről-időre megírom, hogyan látom a világot. Írok színházról, filmről, politikáról, helyi ügyekről és minden másról, ami érdekel. Remélem, nem csak engem.

A Reichstag? De miért?

A fenti képen látható Reichstag a mai formájában csodálatos szimbólum-együttes. Először is azért, mert egy rosszhírű régi épületet úgy korszerűsítettek, hogy visszanyerte funkcióját és megtarthatta formáját. Másodszor azért, mert a tiszta üveg kupola tükörrendszere beviszi a nap fényét az ülésterembe. Harmadszor, de nem utolsósorban pedig azért, mert a kupola látogatói felülről láthatnak rá a képviselők munkájára. Valószínűleg nemcsak arányai, hanem a szimbolikája miatt is gyönyörű. Teljesen odavagyok érte.

Aktualitások

2014. október 7-én, kedden, 17 és 18 óra között a ciklus utolsó képviselői fogadóóráját tartom a Café Bagatelle-ben. Minden kedves engem felkereső választópolgár vendégem egy kávéra, vagy teára és egy süteményre. Előzetes bejelentkezés: sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu

Cím: 1126 Budapest, XII. kerület Németvölgyi út 17.

 

Írjon nekem!

Ha szeretné velem felvenni a kapcsolatot, írjon egy e-mailt a sipos.peter@parbeszedmagyarorszagert.hu címre. Nem ígérem, hogy megoldom a problémáját, de azt igen, hogy biztosan válaszolok.

Hazárdnak rendületlenül ...

2010.10.19. 23:47 Sipos Péter

A kormány második csapása újabb viták hullámát indította el. Az én véleményemet is többen kérdezték, most megpróbálom összeszedni a gondolataimat.

A személyi jövedelemadó átalakítása és a társasági adó leszállítása egyértelműen a jól fizetett alkalmazottaknak és a vállalkozóknak kedvez, míg az alacsony keresetű munkavállalók, különösen, ha nincs gyerekük, rosszul járnak. A munkavállalók háromnegyede a 200 ezer Forint körüli átlagbér alatt keres. Nagyjából ez az a szint, ami alatt az adózók inkább rosszul járnak, az efölött keresők pedig többet vihetnek haza. A nagyvonalú gyerekkedvezményt csak kevesen vehetik igénybe, hiszen nem sok olyan háromgyerekes házaspár van, ahol a két szülő együttes jövedelme meghaladja a 600 ezer Forintot. Azt gondolom, hogy az adórendszer ilyen átalakítása mögött az a doktriner megfontolás van, hogy az adók csökkentése a jövedelmek kifehérítését eredményezi, az adókedvezmény pedig ösztönzi a gyermekvállalást. Pedig ez utóbbi nem csak pénz kérdése. Az adózási hajlandóság is számos egyéb tényező függvénye. Azt gondolom, hogy a jövedelemadózás átalakítása átgondolatlan döntés volt, ami később visszaüthet. Ezt arra alapozom, hogy az alacsonyjövedelműeknek járó adójóváírás fokozatos megszüntetése jövedelemcsökkenést okoz nagyon sok embernek, akik ezt nem hagyják majd szó nélkül. A terv mögött az a remény lehet, hogy az adócsökkentés miatt beindul a gazdasági növekedés és ezért a vállalkozók ki tudják majd fizetni azt a bértöbbletet, ami ellensúlyozza az adók növekedését.  Attól tartok, hogy ez illúzió.

A növekedési kilátásokat rontják a bevezetett válságadók. Ezek mindegyike a magyar gazdaság motorját adó ágazatokat sújtja drasztikusan. Az érdekelt külföldi befektetők és azok is, akik további magyarországi beruházásokon törték a fejüket, most gondolkodóba eshettek, mert egyikük sem szereti a túlzott kockázatot. Ha a szabályokat ilyen könnyedén fel lehet rúgni, ki tudja, mi következhet még? Balga, aki azt reméli, hogy a kormány kurucos lendülettel meghozott intézkedéseinek nem lesz meg a böjtje. Lehet, hogy a remélt bevételek bejönnek, de a külföldi tőke sokkal óvatosabb lesz, ha Magyarországról van szó.

A nyugdíjpénztárak lenyúlása a befektetői bizalom megingatásán kívül más veszélyekkel is jár. Nem tagadható, hogy a járulékok államosítása rövidtávon javítja a költségvetés helyzetét. Az is biztos, hogy a magánnyugdíj pénztári rendszer ezer sebből vérzett. Sajnos a pénztárakat működtető pénzintézetek nem érdekeltek abban, hogy a kasszák jó hozamot hozzanak, mert díjazásuk ezzel semmilyen összefüggésben sincs, sőt akkor is felszámíthatták díjaikat, amikor – részben a válság miatt – a tagok veszítettek. Ez a felelőtlen helyzet valóban tarthatatlan. Sajnos az elkényelmesedett és tájékozatlan magyar közönség nem a pénztárak teljesítménye, hanem az ügynökök rábeszélőképessége és a reklámok hatására lép át az egyik biztosítóból a másikba. Sajnos sem az állam, sem a piac nem működik jól ezen a területen. A működtetők felelősségének növelésére már készültek tervek, de a mostani roham ezt elsöpörte. A kár sokszoros. Egyfelől újabb befektetők kaptak leckét a hun virtusból, ami kedvüket szegheti. Másrészt az állami atyáskodáshoz szokott magyar ember újra igazolva látja önnön restségét és azt, hogy teljesen fölösleges előre gondolkozni, sorsát a saját kezébe venni, hiszen fönt bármikor gondolhatnak egyet és minden romba dől. Ajánlom figyelmükbe a témával már régóta foglalkozó Simonovics András barátom okos szavait.

Nagyon kockázatos játékba kezdtek eleink. Mindent egy lapra tettek fel. Abban bíznak, hogy az intézkedéseik hatására és a világgazdasági válság elmúltával megkezdődik a fellendülés. A növekedés beindultával elhagyhatók a válságadók, nőnek a keresetek, itt a Kánaán. Ha pedig megorrolnak a befektetők, vagy mégsem múlik el rövidesen a válság, akkor baj van. De köztudomású, hogy kockázat nélkül nincs veszteség.

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz!

2 komment

Címkék: államosítás pénztár személyi magánnyugdíjpénztár jövedelemadó adócsökkentés gyerekkedvezmény válságadó

A bejegyzés trackback címe:

https://sipospeter.blog.hu/api/trackback/id/tr562385052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Truebaby 2010.10.21. 16:18:33

A nyugdíj ügy az igazi rablás.
Igaz, hogy a nyugdíjpénztárak igen nagyvonalúan bánnak a befizetett pénzekkel, mikroszkóppal kell keresni a hozamot. De hogy eltőzsdézték volna?! azzal nem lehet akkorát bukni, mint amit az ott felhalmozott chf alapú önkormányzati kötvényekkel fognak...
Ha a nyugdíj lenyúlásával az épp aktuális költségvetési lyukak befoltozása a cél, akkor miért nem rendelik el, hogy a pénztárak 95%-ban csak magyar állampapírt vehetnek?? Elárulom: azért mert nem ilyen rövidtávú célok vannak, hanem ténylegesen ki akarják csinálni a magánpénztárakat. És a sok birka ember miatt ez sikerülni is fog!
A vezénylő tábornok, illetve újabban alumínium ipari főmérnök úr ezt az aljadék ügyet is remekül kommunikálja: még közgazdász barátaim is ijedten kérdik, hogy és tényleg eddig az állam fizetett eddig a magánpénztáraknak? EEEElképesztő hazugság.
Avagy a kommunikáció diadala !

trabant 2011.05.21. 23:10:23

"Ajánlom figyelmükbe a témával már régóta foglalkozó Simonovics András barátom okos szavait.

Ma a Kossuth rádióban (a 16 órai hírek után)hallottam S. A. értelmes érveit és kritikus észrevételeit. Közvetlen kapcsolatot a neten nem találtam felé, így itt vetem fel:

Az adásban többször is elhangzott
"rokkantnyugdíjasok" kifejezés megalázó mindazoknak, akik nem féllábú rokkantak, csupán momentán csökkent munkaképességgel bírnak; helyette a leszázalékoltak vagy bármi más kifejezés emberségesebb lenne.

Ismereteim szerint átsorolásuk a nyugdíjasok közé a nyugdíjas kor elérésével, illetve a nyugellátásra jogosultsági kor betöltésével azonos dátummal - talán egyetlen országként az EU-ban - Mo.-n nem történik meg automatikusan. Miért?

Akit itt egyszer leszázalékolnak, élete végéig ebben a kategóriában szerepel, akár nyolcvan évesen is. Emiatt valóban hatalmas a számuk, de egyben félrevezetik vele a lakosságot, az államkassza tételes felosztását, manipuláltnak hatnak a statisztikai adatok, mert nem valós állapotot tükröznek.

Ellenük fordítják a dolgozó réteget, hibás besorolásuk miatt negatívan befolyásolják a szociális juttatások tételes felosztását, de a gazdasági mutatókat, a foglalkoztatottak és a különfele jogcímeken eltartottak részletes arányszámait is.

A mai adásban röviden érintették a leszázalékoltak örökös és téves besorolási témakörét, de az adás további részében feledésbe merült az elejtett félmondat. Titkosítva lenne a valós tényközlés?

Kérem, érszrevételem továbbítását S. A. barátja felé. Köszönöm.

Örömmel hallanék részletesebben is a jelenlegi - felülvizsgálatig vagy öröklétig tartó besorolás politikai vagy gazdasági okáról- a közszolgálati média elemzései között is. A jelenlegi, akár tudatos, akár jogi bukfenc vagy törvénykezési hiányosság miatti félrevezetés káros mindenkinek.

Nem kizárt, hogy a betöltött kor szerinti nyugdíjasok száma emelkedne a besorolás módosítása által, de az sem, ha magasabb nyugdíjban részesülnének az átsoroltak, mint a leszázalékolás miatt folyósított összeg, de egyszer s mindenkorra tisztázni kellene a korrekt jogállásukat.

Itteni válasznak külön is örülnék.
süti beállítások módosítása